С какво ви дразнят свекървите- 39

• 62 670
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Merida , затова постоянно обяснявам, че всичко опира до морални качества, а не до това кой на кого и колко е дал.

# 91
  • София
Скрит текст:
Факт е, че ти си се съгласила да им дадеш пари, за да си купят дивана. От тук нататък от теб се изисква само да им връчиш сумата и толкова. Ако не си съгласна с въпросната покупка, може да откажеш, но ти доброволно си се съгласила. Или даваш пари за каквото ти ги искат и не се бъркаш или не даваш въобще. Няма средно положение в случая.

Факт е, че пуснах тема във форума да се допитам дали да се съглася.  Wink И след някои много добри съвети, които получих, реших проблемът 50/50. Аз дадох половината, те дадоха другата половина. Благодаря на дамите, които ме посъветваха така, защото това за мен беше едно разумно решение, което взех.

Хайде пак  ooooh!

А когато имат претенции, без да са "платили"? Защото, както вече написах, явно си пропуснала, има достатъчно примери в темата за такива случаи. Защо, когато става въпрос за младите, осъждаш принципа, тук те цитирам: "Обикновено младите гледат в паничката на старите и имат очаквания към тях - мисленето на младите е, ама ние сме децата, на нас трябва да се помага.", а когато свекърите правят абсолютно същото, тогава го приемаш? За мен, това е лицемерие. Когато имаш принцип, го спазвай винаги, а не само когато ти е изгодно.

Когато имат претенции без да са "платили", следва тези претенции да бъдат игнорирани. Какво от написаното от мен не разбра? newsm78

А ако просто нямат, пак ли трябва да бъдат игнорирани? А ако младите не са играли по свирката на свекъри/тъстове, но имат нужда от помощ, пак ли трябва да бъдат игнорирани?

# 92
  • София
Супер грозни изказвания прочетох.  Не мога да разбера как измервате любовта към родителя, с това което е дал. #Crazy Sick
Моите родители не са ми дали имоти, не са подпомагали финансово семейството ни. Peace
Но съм им благодарна,че ме отгледаха,изучиха и ме направиха такава, каквато съм. 2 години помагахМЕ финансово на родителите МИ, когато баща ми беше много болен. За съжаление вече не е между живите, но аз бих искала да е до мен, независимо колко ми струваше това във финасов аспект.

Ако трябва да бъдем точни, помагала си ТИ. Мъжът ти им е помагал заради теб. Със сигурност нямаше да им помага, ако не бяха ТВОИ родители, нали така? И до тук бистрим неща, които не са свързани със здраве. Когато нещата опрат до здраве, човек трябва да помага на близките си, това е най-естественото нещо на света. Но ако нещата опират до - ама свеки не ми даде пари за хладилник и аз не искам да я чувам - тогава да, грозно е, но пък форумът е пълен с такива проблеми. И после нали се сещаш - свеки лоша, пък снахата няма да я гледа, щото свеки не дала пари за хладилник. Или пък обратното - свеки дала пари за хладилник и смята, че снахичка е длъжна да я слуша. Такива неща - общо взето битовизми, които могат да бъдат избегнати, ако човек си купи сам хладилника и тогава е мир и любов със свеки.

# 93
....Моята близка с жлъч коментираше, ей ги на, свекърите, вила си купиха за ..... евро, а на нас не дадоха пари да внесем за жилище...егоисти мръсни. Това е типичен пример за мисленето на младите. Разбирай - имали, дали или имат, трябва да дадат - апартаменти, пари, коли и пр. Младите смятат, че старите нямат свой живот и не трябва да се радват на придобивките си, а всичко трябва за тях да отива. Чети назад в темата и ще видиш, че тези ми заключения са правилни - ама те имат 6 апартамента, а на нас не дават ни един. Ама мили снахи, защо някой да е длъжен да ви дава на вас, младите, каквото и да било? Вие пълнолетни ли сте - пълнолетни. Работите ли - работите. Защо някои от вас гледат в чуждата паничка? newsm78
Когато цитираш някого си направи труда поне да си прочела написаното и да си го разбрала ,а не интерпретирала през твоята си съдба. Това е невярно изказване и не виждам как и защо си подкрепила тезите си с наш пример.... ooooh! Stop

# 94
Popule, не е лесна твоята, хем да помогнеш, хем да не се намесиш, хем да е справедливо и по равно с двама сина.

По-малкият ти син с теб ли живее или отделно?

Сигурно скоро ще завърши образованието си и ще очаква ремонтиран и обзаведен апартамент от теб.

# 95
Супер грозни изказвания прочетох.  Не мога да разбера как измервате любовта към родителя, с това което е дал. #Crazy Sick
Моите родители не са ми дали имоти, не са подпомагали финансово семейството ни. Peace
Но съм им благодарна,че ме отгледаха,изучиха и ме направиха такава, каквато съм. 2 години помагахМЕ финансово на родителите МИ, когато баща ми беше много болен. За съжаление вече не е между живите, но аз бих искала да е до мен, независимо колко ми струваше това във финасов аспект.

Ако трябва да бъдем точни, помагала си ТИ. Мъжът ти им е помагал заради теб. Със сигурност нямаше да им помага, ако не бяха ТВОИ родители, нали така? И до тук бистрим неща, които не са свързани със здраве. Когато нещата опрат до здраве, човек трябва да помага на близките си, това е най-естественото нещо на света. Но ако нещата опират до - ама свеки не ми даде пари за хладилник и аз не искам да я чувам - тогава да, грозно е, но пък форумът е пълен с такива проблеми. И после нали се сещаш - свеки лоша, пък снахата няма да я гледа, щото свеки не дала пари за хладилник. Или пък обратното - свеки дала пари за хладилник и смята, че снахичка е длъжна да я слуша. Такива неща - общо взето битовизми, които могат да бъдат избегнати, ако човек си купи сам хладилника и тогава е мир и любов със свеки.
Eстествено ,че заради мен. Но никога не ми каза, стига сме давали, те нищо не са ни дали. И сега помагаме на майка ми. Да ми е жива и здрава още много време,че само тя ми остана. Praynig Купуваме й храна и дребни подаръци, от които има нужда. Мисълта ми е, че те са ни родители, никога не бих им обърнала гръб, ако са в нужда. Стига вече с тези имоти, хладилници и дивани. Sick

# 96
  • София
Eстествено ,че заради мен. Но никога не ми каза, стига сме давали, те нищо не са ни дали. И сега помагаме на майка ми. Да ми е жива и здрава още много време,че само тя ми остана. Praynig Купуваме й храна и дребни подаръци, от които има нужда. Мисълта ми е, че те са ни родители, никога не бих им обърнала гръб, ако са в нужда. Стига вече с тези имоти, хладилници и дивани. Sick

Мерида, надявам се, че ще се отнасяш по този начин и към свекърите си. Peace

Popule, не е лесна твоята, хем да помогнеш, хем да не се намесиш, хем да е справедливо и по равно с двама сина.

По-малкият ти син с теб ли живее или отделно?

Сигурно скоро ще завърши образованието си и ще очаква ремонтиран и обзаведен апартамент от теб.

Имам достатъчно имоти. Не е в това проблемът. Искам от децата си, щом се оженят или щом си изберат постоянен партньор обаче, да бъдат съвсем самостоятелни. Да си купят свои жилища, да си ги обзаведат със свои пари - на тях и на снахите ми. Защото само по този начин ще бъдат отговорни към връзките си с половинките си и ще могат един ден с гордост да кажат, че са постигнали всичко сами в живота. Зная, че не е лесно - нито сега, нито преди беше лесно за когото и да било да постигне самостоятелност, без да заборчнее, освен ако, разбира се, не е принцът на Уелс. Но, това е животът. Борба.

П.С. Пък като умра, всичко за тях ще остане. Няма да си го нося на онзи свят, я... hahaha

# 97
  • Бургас
Популе, винаги съм смятала, че яда и разочарованието ти идва от :
Искам от децата си, щом се оженят или щом си изберат постоянен партньор обаче, да бъдат съвсем самостоятелни. Да си купят свои жилища, да си ги обзаведат със свои пари - на тях и на снахите ми.
Ти искаш, ама на практика се получава обратното. С пълно право се ядосваш, но първо - ти си научила сина си така и второ - той никога няма да се отучи докато му снасяш пари винаги, когато си поиска. Мисля, че яда ти за дивана подсъзнателно е бил затова, че искайки ти пари за диван, това е било черешката на тортата. Не стига, че им даваш апартамент, ремонтираш им го, че и за мебели ти искат пари. Извинявай, но сина ти се държи супер муньовски. Аз като жена не бих имала очи да моля родителите си за каквато и да била материална облага, пък за мъжа ми и дума да не става. Май е време да им кажеш, това което пишеш тук и на тях и да им спреш кранчето. Така няма да се ядосваш за нищо.

# 98
Да, хубаво е, че им помагаш като им предоставяш жилище за да могат да спестят средства и когато си купят собствено жилище да е с облекчени условия заема от банката.

Така ще имат с половинките си семейно жилище, придобито със собствени средства, и няма да натоварват следващото поколение - децата си, които да започват от нула.

А и ти си подсигурила финансово старините си и няма да ги натоварваш.

# 99
Да, хубаво е, че им помагаш като им предоставяш жилище за да могат да спестят средства и когато си купят собствено жилище да е с облекчени условия заема от банката.

Така ще имат с половинките си семейно жилище, придобито със собствени средства, и няма да натоварват следващото поколение - децата си, които да започват от нула.

Това как да го разбираме? Хем да се подсигурят сами ,а пък следващото поколение да не започвало от нула... Не виждам как хем агнето ще е я цяло, хем вълкът да е сит.

# 100
Контеса, май повечето родители искаме това- и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Нормално. Е, друг е въпросът до колко е реалистично. Много е труден балансът хем да подпомогнем децата си, хем да не ги дундуркаме. Но е хубаво да се стремим да го постигнем.

# 101

Това как да го разбираме? Хем да се подсигурят сами ,а пък следващото поколение да не започвало от нула... Не виждам как хем агнето ще е я цяло, хем вълкът да е сит.

Ако Популе не им предостави жилище, младото семейство трябва да отиде под наем. Плаща наем + спестява за да може да изтегли заем от банка за закупуване на собствено жилище. Никоя банка няма да отпусне 100% заем от стойността на имота. Семейството много години ще са финансово натоварени, особено ако планират и деца.

Ако те живеят в жили*ето на Популе и спестяват /не пла*ат наем/ става по-бързо и лесно. Банката би им отпуснала заем при по-добри условия и лихва, ако имат 20-30% спестени средства от стойността на имота. Ще пла*ат по-малко лихви и по-кратко, *е могат и да спестят за децата си *аст от първона*алната сума за закупуване на жили*е.

Когато наследят Популе, *е могат да подпомогнат техните деца.

# 102
  • Бургас
Ако Популе не им предостави жилище, младото семейство трябва да отиде под наем. Плаща наем + спестява за да може да изтегли заем от банка за закупуване на собствено жилище. Никоя банка няма да отпусне 100% заем от стойността на имота. Семейството много години ще са финансово натоварени, особено ако планират и деца.

Ако те живеят в жили*ето на Популе и спестяват /не пла*ат наем/ става по-бързо и лесно. Банката би им отпуснала заем при по-добри условия и лихва, ако имат 20-30% спестени средства от стойността на имота. Ще пла*ат по-малко лихви и по-кратко, *е могат и да спестят за децата си *аст от първона*алната сума за закупуване на жили*е.

Когато наследят Популе, *е могат да подпомогнат техните деца.

Не е точно така. Като знаеш, че живееш под покрива на мама и нямаш краен срок за изнасяне, се отпускаш и не си толкова организиран в спестяването, както ако живееш под наем. Да не говорим, че някои ползват жилището на родителите си уж временно, а се застояват доста, като се възползват от факта, че родителите им няма да имат очи да им кажат, че им време да се разкарат, защото би трябвало за това време да са спестили за свой дом.
Когато си финансово дисциплиниран, нещата се получават. И ние от 7 г. живеем на квартира, със средни доходи сме, но сме заделили една прилична сума за жилище, а сме на по 30г., така че младите по-малко да мрънкат колко едва ли не невъзможно е да се оправиш сам, без мама.

# 103
Пиша в отделен пост, че при смяна на азбуката ми зацепва интернета.

Ако Популе им даде по един апартамент и не очаква те да спестят средства, да теглят заем от банка и да си закупят тяхно жилище, т.е. синовете и снахите не се понапънат, става:

1/ не си купуват жилище и живеят в нейните
2/ когато децата им пораснат, няма да могат да им предоставят жилище както е направила Популе
3/ Популе вероятно ще има нужда от помощ, това изисква финанси, а апартаментите са заети и не носят доход

4/ снахите няма да имат собствено жилище, семейно и ако стане проблем с мъжете им, нямат финансова стабилност

# 104
Jully, права си за финансовата дисциплина  Peace дано синовете ѝ са умни и разумни.

Може Популе да им въведе наем и да им го събира и даде, когато тръгнат да си закупуват жилище. 

Общи условия

Активация на акаунт