Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 38

• 141 858
  • 829
  •   1
Отговори
# 75
Да в действителност разсейките се виждат и на ехограф,но щом е сигурен лекарят и щом е насрочена операция,като се оперира,по време на операцията  ще се види най/добре какво има в корема ,и така ще се вземе и материал за изследване.Химиотерапия има почти при всички положения,когато се докаже тази диагноза,лекарите преценяват дали да е преди,след операцията.

# 76
Много се разстроих снощи като прочетох тъжната новина в темата. Лека й
пръст на кака Румка..

# 77

- Действително ли могат да се видят разсейки и на ехограф? Достатъчно достоверно ли в сравнение с компютърната томография?
- Какъв е вашият опит и препоръка по отношение на специалисти за изследването, операцията и постоперативното лечение?
- Има ли нещо допълнително към консервативното лечение, което може/трябва да се направи?
- Защо никой не е споменал нищо за химио или лъчетерапия, мислех, че е задължителен атрибут?
- Притеснявам се да не би да има недиагностицирани предварително разсейки, които биха могли да се отстранят заедно със самия карцином, вместо да се правят отделни операции. Това бързане.... нормално ли е? Как се постъпва по принцип?

Това е за сега... Просто не знам все още как да постъпим и ще разчитам на вашите съвети. Междувременно се залавям да чета и да се информирам.

Mademoiselle Chocolate, на КТ разсейките се виждат по добре. Разбира се има значение кой разчита КТ резултата или кой прави ехографията. Някои хирурзи не искат КТ, особено ако има ехография, защото като отворят виждат какво да режат и спестяват на пациента допълнителното облъчването. Моят скромен съвет е да отидете в онкологията и да разговаряте с хирург, който няма да отстранява само карцинома и който ще огледа черния дроб и всички останали органи дори и ако на ехограф или КТ не се виждат разсейки. При мен КТ след и ехография преди операция показваха, че няма нищо, но при повторна операция се оказа, че има разсейки и в черния дроб. Според мен при първата операция на база ехографски резултати хирургът беше решил да не гледа всичко (рзрезът беше много малък).  И още нещо много, много важно- за добрия оперативен резултат от огромно значение е доброто изчистване, а при запушване това се оказва по-трудно. Не разчитайте само на изчистващите прахчета, които се пият преди операцията и на изчистващите процедури по време на нея. Моят съвет е поне 3 дни преди хоспитализация да приема само течности.
Химия се назначава винаги, когато карцинома е инвазирал, т.е.пробил е стената на червото. Назначаването на лъчетерапията зависи от това в коя част на червото е локализиран карцинома.

Пожелавам ви успех!!!

# 78
Компютърна томография на цялото тяло ли се прави? Това скенер ли е Thinking? На нас ни обясниха, че скенер се прави само при индикации, и правиха само ехография. На нея всичко беше чисто, но след операцията се оказа, че има разсейки и на други места...За операция на дебелото черво става дума, отстраниха околните лимфни възли, но в някои от тях имаше разсейки...И после стана страшно

# 79
До тук разбирам, че ехографията е доста ненадеждна, скенерът - вреден. А ЯМР? Това добра алтернатива ли е, вижда ли се добре всичко?

# 80
  • Варна
И аз си мисля, че най-добре да се говори с хирурга и при отваряне да се действа според "находките". Скенер или ехография не винаги могат да дадат точна информация има ли нещо на другите органи и какво е то. Само PET скенерът показва с най-голяма точност къде има злокачествени образувания, но това е доста вредно и скъпо изследване и се назначава от онкокомисия, само когато всички други възможности за диагностициране са изчерпани. При свекърва ми например назначиха PET скенер след повишаващ се туморен маркер и никакви индикации за разсейки от другите изследвания (ехограф, рентген, ЯМР), тогава се видя от PET скенера, че има разсейки в лимфни възли.

Предполагам за химио и лъче ще говорят след като се направи биопсия и излязат окончателните резултати, все пак зависи какъв е туморът, колко и къде има разсейки, от какво се влияе...

# 81
  • София
Здравейте , момичета ! Попаднах днес на това .........."Данъчна информация ЗДДФЛ:
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението."

Как да го тълкувам правилно? След получаването на ЕР на ТЕЛК през октомври 2013 година, работодателят започна ежемесечно да приспада от данъците ми въпросната сума , но в точка първа пише, че тя се намалява, включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението. Това означава ли ,че за предходните месеци на 2013 година трябва да си потърся парите от НАП , или нещо не съм разбрала правилно?
Ще бъда благодарна , ако някой е компетентен и го разтълкува казуса!

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 16:55 от dgudganka1

# 82
Аз съвсем нищо не разбрах от написаното Cry За какво се отнасят теаи данъчни основи?  Rolling Eyes

# 83
Аз го разбирам, че ако месечната заплата ти е 1000лв, ще плащаш данък само върху 340 лв? Аз още не съм се явила на телк, предстои ми след 1 месец и въобще не съм наясно. Какво означава "годината на настъпване на неработоспособността" - годината на операцията ли?

# 84
Много благодаря за отговорите. Вторият лекар също не желае предварителна диагностика със скенер или ЯМР. Просто ще се доверим и това е.

# 85
  • София
Най- добре е да се доверите на лекарите! Дано всичко се развие по най- благоприятния начин! Стискам палци! Бог да е със свекър ти!
А ти се пази и се щади, момиче!   Heart Eyes

# 86
Здравейте! нова съм във форума, затова моля да ме извините ако тук не е правилното място да поставя въпроса си. Оперирана съм преди 6 години от рак на яйчниците, тотална хистеректомия. От една година маркерът се покачва, до декември не беше излизал над нормата, откриха ми дискова херния-имам много силни болки в гърба и таза. Някой имал ли е подобни проблеми и възможно ли е маркерът да се покачва от това възпаление. Правих сцинтиграфия, там всичко е ок. Желая на всички ЗДРАВЕ! Simple Smile

# 87
Д-р Антоанета Томова- началник на Първо вътрешно отделение в комплексен онкологичен център Пловдив
"Въглехидратите представляват най голяма част от тоталния енергиен внос. Около 80% от въглехидратите са полизахариди, а останалите са дизахариди/лактоза и сукроза/ и монозахариди - глюкоза. Глюкозата е универсален източник на енергия за всички клетки. До като здравите клетки могат да получат енергия и от белтъчините, и от зеленчуците то раковите клетки могат да използват само глюкозата като източник на енергия. Минималния внос на въглехидрати с диетата ще намали глюкозата вътре в организма и би могъл да ограничи изхранването на раковите клетки. Диета богата на зеленчуци и белтъчини и бедна на въглехидрати, ще изхрани здравите клетки, а туморните клетки ще гладуват...."
Едно свястно обяснение защо да не ядем сладко, сега остава да разрешим дилемата - дали фруктозата от плодовете е толкова хранителна като глюкозата от въглехидратите? Къде ли да задам този въпрос......

# 88
Оф, не знам вече какво да ядем, нишестето, тестото също казват, че не е за нас.
Чисти месо и мляко, без хормони и антибиотици, аз лично нямам възможност да купувам.
На една позната, която се оперира в София,някакъв хирург-онколог й
обяснил да внимава с плодовете. Препоръчвал само кисели ябълки и боровинки, ягоди
(зимата можело да си ги купува замразени или през лятото да си зарежда фризера с тях).
Аз съм много лакома понякога за плодове, сега се зачетох, че натоварват черния дроб
и ще ги намаля-http://www.bb-team.org/articles/3639_plodovete-i-plodovata-zahar.
Асат-а все още ми е висок- 82, Алат-а е в норма, продължавам да пия лекарство за черния дроб.
И туморният маркер ми е повишен- 36, дано да е заради костите, а пък алк. фосфатаза направо
хвърчи Sad.
Често имам сутрешно гадене, като хапна нещо минава, дали е възможно това да е от Нолвадекса
(в листовката е дадено като много рядка странична реакция)?

# 89
bigbaba5, белтъчините от животински произход също са набедени за храна на раковите клетки. Има доктори, посветили живота си на това да обяснят (написали цяла книга по въпроса), колко вредни са за нас животинските протеини, особено казеина в млякото и всички млечни продукти. Та в уравнението май остават само зеленчуците  Joy Mr. Green  

Но докато ние си четем изказвания на разни доктори в болниците (след операция) никой не те пита и същите доктори те наливат с глюкоза и те захранват с айрян.  Sick

П.П. Аз, като Хули, не обичам сладко, та то не ми е проблем, но от другото не мога да се откажа.

Общи условия

Активация на акаунт