Математически турнири - 30

• 84 583
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Тези състезания за 1 клас са показателни. Българските - смятане до 20, руските - логика, пространствено мислене и въображение.
Това е все едно да обучаваш някого за бакалин, а другиго - за изобретател.

# 556
Докато чаках, от съседна стая излезе дете, което отговори на въпроса на майка си : "Разбира се, че ги реших. Те бяха същите като вчера."

Вече се чудя, ще дойде ли най-накрая някое състезание, което да се проведе честно и почтено?

+1
И кой си мислят, че заблуждават тези хора ... Нали резултатите от ЧХ, Салабашев, Коледното и т.н. са общодостъпни. Всеки може да провери как са се справили първенците на московската на тези състезания и при фрапиращи разлики истината ще лъсне.
Задачите от московската наистина са трудни и никой не може да ме убеди, че дете с посредствени резултати на значимите състезания само ще ги реши без грешка  Peace

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 15:43 от Sophia*

# 557
В много училища състезанията на началните учители не се тачат. А някъде даже и не се провеждат. Специално за Варна, тенденцията е много силна и позателна. Има школа където се провежда мащабно и е повод за гордост /много отличия, много успели деца/. Има и такива, които отркровено не препоръчват, че и не провеждат, а децата се насочват другаде.

В тези училища във Варна навярно се провеждат пък състезанията "Таралеж". Горе-долу са като тези на началните учители. Така че все същото.

# 558
Докато чаках, от съседна стая излезе дете, което отговори на въпроса на майка си : "Разбира се, че ги реших. Те бяха същите като вчера."

Вече се чудя, ще дойде ли най-накрая някое състезание, което да се проведе честно и почтено?

+1
И кой си мислят, че заблуждават тези хора ... Нали резултатите от ЧХ, Салабашев, Коледното и т.н. са общодостъпни. Всеки може да провери как са се справили първенците на московската на тези състезания и при фрапиращи разлики истината ще лъсне.
Задачите от московската наистина са много трудни и никой не може да ме убеди, че дете с посредствени резултати на значимите състезания само ще ги реши без грешка  Peace

Значими състезания? Значими за теб, за моето дете съвсем други състезания представляват интерес, а за другите деца има кой да си мисли, плюс теб явно;) Peace
А задачите на това състезание определено са много интересни.

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 16:03 от MIK

# 559
  • най-шареното място
По моя информация не. Съдя по това, че не съм и чувала за Таралеж. Може и да е хубаво, знам ли... може и да е същата височина... но не, не заменят едното с другото.

# 560
Всеки може да провери как са се справили първенците на московската на тези състезания и при фрапиращи разлики истината ще лъсне.
Мога да дам пример с подобна фрапираща разлика от далеч по-значими състезания в горна възрастова група. И?

# 561
сбну си е сбну, утвърдено и е на учителите, все пак. не е чак като контролно и освен това си му е друга целта. и не е нужно д асе провежда навсякъде.

това дете може да е имало предвид, че е същия тип задача като вчерашната, няма нужда от подхвърлена реплика да стават конспирации.
в тази връзка: бакалин и изобретател, не е така, според мен, зазубряйки типа задачи от московската и решавайки го редовно (както казваш, че правят в тяхната частна школа в москва (нещо като нашата Детска академия на т.н.) и аз съм съгласна, там такива задачи сигурно редовно им присъстват), пак ще се справиш. ама "автоматизирано" не се става изобретател. въпросът е толкова да си решаваш математика, че изненадващо ако ти дадат такава задача, да се справиш.

# 562
  • Варна
Всеки може да провери как са се справили първенците на московската на тези състезания и при фрапиращи разлики истината ще лъсне.
Мога да дам пример с подобна фрапираща разлика от далеч по-значими състезания в горна възрастова група. И?

Явно роботчето Х ,щом на едно състезание е с макс по дифолт трябва на всички да е така.  Tired

Относно "Аз и ..." това за мен не са състезания ,а проверка на знанията на училищно ниво. Точно като контролно ги възпримам , за което си плащам 6те лв. и по никакъв начин не натоварва ни мен ,ни ученика ми ,защото не изисква ставане ,водене ,чакане ,а се провежда по време на учебния му процес.

При нас се провежда и "Таралеж" и по мое скромно мнение има съществена разлика с тези на СБНУ .Много по-интересно зададени задачки ,изискващи не само папагалски знания ,а и логика и съобразителност.  

# 563

+1
Задачите от московската наистина са много трудни и никой не може да ме убеди, че дете с посредствени резултати на значимите състезания само ще ги реши без грешка  Peace

Значими състезания? Значими за теб, за моето дете съвсем други състезания представляват интерес, а за другите деца има кой да си мисли, плюс теб явно;) Peace
А задачите на това състезание определено са много интересни.

MIC, извинявай, не те разбрах?
Ако  ЧХ, Салабашев не са значими, то тогава кои са според теб?

# 564

+

Не е според мен, аз не се занимавам с математика:) Но олимпиадата, областния кръг, чиито резултати чакаме ме интересува повече например, не че очаквам чудеса:)

# 565
И за моето дете "Аз и ..." е контролно. Удобното му е, че се провежда в училище, в учебно време, забавно е, не иска подготовка предварителна. Даже детето не се сеща да ме пита, дали има резултати.
За мен точките там зависят дори не толкова от овладяването на предметите на някакво ниво, а от възможността по- скоро детето да се съсредоточи, за да ги направи всичките задачки без грешка. За мен е по- скоро проверка на разсеяността му или липсата й на даден ден. Simple Smile
А, вероятно и от това зависи:
Състезанията, организирани от СБНУ са начин за реабилитиране на селското школо у нас.
Когато видите, че явилите се 20 ученика, сиреч цял клас от село Чепръчанско биле имат 50 точки, а в столично училище от 20 деца има и такива с 48, 46, 44 точки, всичко ви се изяснява.
Laughing

Всяко състезание си има специфика. На един му допада Кенгуруто, на друг- Салабашев и ЧХ, на трети- състезания, в които има свободни отговори и т.н.

# 566
папагалски?! леле Laughing
селско школо Laughing

не е контролно, защото е състезание, и децата са наясно. просто нивото му е по-лесно, тип училищно, че даже и малко по-лесно на моменти. проверява се точно съсредоточеност, липса на "глупави" грешки и такива-ти-ми нормални за първокласника неща  Wink и в крайна сметка, както казах и е ясно, целта му е друга: просто проверява ниво, нещо като целта на матурките в 4ти клас.

# 567
Е та затова, точно, го оприличаваме на контролни, защото целта е по- скоро проверка не на възможности, а на овладян чисто учебен материал и съсредоточеност, "проверка на ниво", при това- училищно.
Състезание, на което половината деца са на макс точки за мен не е твърде... състезателно.

# 568
"Aз и ..." ги ползвам за реална проверка на знанията по училищния материал..
Полезно е контролната му работа да е проверена от друг учител..Сега, че масата родители записват детето само на "Аз и.." и след това се радват на многото точки си е техен проблем..

Относно, че ако се представел на състезание Х добре, то трябва да се е представял и на всички останали добре.. не съм съгласна..Всички ли сте еднакво работоспоспособни всеки ден ?

# 569
  • София

Не е към мен, но да кажа - за 4-7 клас -
2ри кръг на Олимпиадата, ПМС, националния кръг на Кенгуруто (който май вече няма да го има)
От блиц състезанията - това на Иван Симеонов, защото няма шанс за игра на тото.

Общи условия

Активация на акаунт