Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 562
  • 804
  •   1
Отговори
# 450
Ама то нямам бели мебели в тази стая реално. Тя епразна - има само канапета и тв, също и цветя. Няма и да има повече, защото е малка първо, второ не виждам смисъл да прибавям. Та идеята е да остане светла и млечна.
Виж, това, че може би има нещо полагано преди върху дървото - и аз така си мислех. Това е гарнитура, която е на моя леля и която по стечение на обстоятелствата - трябваше или да изхвърлим, или да взема. Е, избрах второто. Моите кожени тежки канапета занесох при баба ми, а взех тези леки и ниски - но с много хубав дунапрен - като седнеш просто потъваш. Смених коланите отдолу и едната рамка е готова - то се вижда. Сега ще оправя и на другото канапе рамката, че в момента е сложена плоскост, защото коланите са провиснали.

Ти какво масло използва?

# 451
аз ползвах Осмо, но те.... хайде да не казвам, че всички са еднакви, че ще ме бият  Grinning, но разликата между различните видове не е чак толкова огромна, колкото е цената например.
Един елементарен лак на водна основа върши същата работа.

# 452
Тъй като попогледнах в доста форуми - и аз останах с убеждението, че маслото просто е матово и прозрачно. После в магазините видях, че има матови лакове и се зачудих - няма ли да е същия ефект.  Осмо ми предложиха за 68лв, което ми се струва безумно за едните рамки само... Купих този въпросен лак и ето - ужасен резултат. Сега пак мисля - да купя ли масло или да не купя. Въобще къде има други масла - освен Левис и Осмо - действително само тях ми предлагат...  Thinking

От друга страна не зная виждате ли - има едни като цепнатини - които зейнаха след лака - хоризонтално на таблата. Това чудо как да прикрия?

# 453
  • София
Само че, ако шкуря още - започва да се прецаква дървото - тоест появява се друга структура отдолу - вероятно там, където махна напълно горния слой...
Аз така правя, ако няма да боядисвам. На снимката, която си показала след шкуренето си личат неравностите. Няма как да ги скриеш с лак.
Щом си му се ядосала на лака, сменяй концепцията. Ако боядисаш рамката на дивана с някой от цветовете на бъдещата тапицерия  newsm78

Мисля, че не ти трябва такава голяма разфасовка от Осмо. Дървенията по дивана не е толкова много. Но пак стигаш до шкурене. Не можеш да нанесеш масло върху лак или боя.

# 454
Не ми се иска да е цветно...Пък и бъдеща - не се знае кога точно ще претапицирам  Laughing В момента сините калъфи ми се харесват, трябваше да ги сложа - за да видите как изглежда с тях всичко, но ги изпрах именно защото си мислех, че събота и неделя ще съм готова с рамките  Crazy Сега стаята е неизползваема и трябва бързо да реша какво правя...

Спунк - доста шкурене ще да е, те и отзад са дървени зад облегалките, плюс това там дървото е дъгообразно, извити са - идея си нямам как ще шкуря там...Замислям се да взема мат боя и да я разредя максимално...по-добре ли ще поеме от въпросни лак, който направо ми вади очите само като погледна снимката...ужасен е направо  ooooh!

Вие какво бихте направили в случая, дори  се абстрахирайте от факта, че съм пробвала нещо, което не ми харесва?

# 455
  • София
Е, зад възглавниците може да не шкуриш толкова много.  Wink

Честно казано, на мен лакираното не ми стои зле. Цветът ли те дразни или грапавината? Имай предвид, че като сложиш калъфите, ще се изглежда по-различно.

# 456
Зная, обаче двете кресла се виждат точно откъм гърба, значи трябва...
Между другот отози лак, който купих - като отвориш кутията - е точно плънет цвят като боя - така ли са всички? Аз очаквах да е нещо прозрачно такова светло...

# 457
  • София
Никога не съм ползвала цветен лак. Разреди малко и нанеси някъде, за да пробваш.

# 458
  • Бургас
Грунда на Декоратор също е бял и покрива, Сократес също. Вилико разреди боята и нанеси с валяк или цвят чам ако не искаш да са бели /мое мнение/. Преспи една вечер да обмислиш какво ще правиш

# 459
Искам да са светли, почти бели, това го знам със сигурност. Просто се нуждая от точната  
" технология " и продукт. Върнах да чета старите теми, но доста теми и мнения....ще има да си почета.  Peace

Какви валяци ползвате - аз имам дунапренени - но доста трудно с тях става, защото много попиват и като натисна малко повече - става неравномерно, та се налагаше с четка да връщам...

Иначе ще попогледна за грундове с цвят или байцове, но ми се искаше мнение от първа ръка  Flutter

# 460
  • София
Аз ползвам плюшено/флок/, но и много често действам с четката. С нея ми се получава по-добре.
http://www.stoichkovi.bg/static_administration/images/products/1 … B%D0%BE%D0%BA.jpg

# 461
  • Бургас
Валяка не трябва да е дунапренов

# 462
  • София
Аз не мога д дунапрена, получават ми се мехурчета.

# 463
  • София
Viliko, и аз да споделя опит с лак на Сократес. Използвах тъмен орех за лакиране на дървен плот на бюро.
Първоначално положих лака без да го разреждам и се получи същият описан от теб резултат: грубо, неравно, напластено. Самият лак е като желе - много гъст.
Изшкурих наново, и след това разредих на око в отделен съд лака с вода - така, че да стане прилично течен (не чак като вода - да не капе много лесно)
Положих 3-4 ръце. (всеки ден по 1 ръка тънък слой, без да напластяваш) и добрият резултат, слава богу, беше налице. Пробвай така! Нo Peace изшкури старото до гладко (не до оригинално дърво чак)
Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 11:46 от Skiorche

# 464
  • На брега
Viliko и аз мисля, че Спунк и vesi1 са посочили причината.
Не ти трябва контактен грунд.
Може би трябва да минеш с по-фина шкурка и след това с много разреден лак.
Но дори при самото мазане - ставаше много трудно - с четката направо се мъчиш - за да размажеш и разнесеш, усетих, че не става както трябва нещо...

Да не много гъст лака.
Вземи боя и пробвай с разредена боя, някъде където не се вижда. Това чекмедже си е баш с разредена боя.
При почистено дърво няма нужда от бороконтакт.

Шкурене
Наскоро шлайфах един декинг. Нямам нерви да го шлайфам с плосък виброшлайф и за няколко часа го изциклих с високооборотен ъглоброшлайф с шкурки 60 и 120. Имаше някой доста поразени дъски, които в началото дори подхванах с накрайник четка. Точно на тях го има този ефект на дълболи улеи и жили на дървото. Мен не ме дразни - като състарена дъска стои. Казвам състарена дъска, защото имам едни прагове на вратите, които преди време подхванах да премахвам на ръка от наслоените пластове бои и дървото отдолу беше със същата набраздена структура - ами старо дърво е просто! Не знам, колко са стари твоите дъски и от какъв материал са.
Грундиране
Да, разредената боя/лак играе ролята на грунд, на основа. Запълва порите и на следващата ръка боядисване с материал с нормална консистенция имаш по-малък разход и по-равномерна повърхност! Почти на всичко слагам такава разредена първа ръка за основа, включително на стени.

ПП Нямам опит с лак на водна основа за това и аз се заглеждам с интерес, когато показват предавания с тази технология. Гледах по TLC или FL дизайнерката препоръчваше да се забърше дървената маса с влажна гъба преди да се положи лака на водна основа. Така порите на дървото се отваряли и покритието ставало по-хубаво. Показа и разликата... Свери тази информация с по-опитните - аз само преразказвам Wink!

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 19:45 от NovaTema

Общи условия

Активация на акаунт