Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 567
  • 804
  •   1
Отговори
# 435
Боядисвам една секция с боя Сократес - бяла. Ще се наложи може би да нанеса 4 ръце, защото шкафа беше тъмен. Интересува ме след като вече е готов дали трябва за финал да нанеса някакъв лак, който да запечата боята и да я предпазва от надрасквания и тн

От лака бялото започва да жълтее.

# 436
И според мен няма нужда от лак. Успех със започнатото и да покажеш снимки!  Grinning

# 437
Благодаря. Скоро обаче няма да е. Много работа ме чака. Tired Има места обаче където като нанеса от боята и тя придобива жълт отенък и то предимно места, където шкафа е бих захабен и с почти олющена боя - едва ли не при досег с дърво и боята придобива жълт отенък - така си го обясних. Надявам се с времето и повтарянето на ръцете да се оправи.  Peace

# 438
Здравейте, имам следния проблем - след като изчистих, изшкурих и намазах дървото - се получи нещо отвратително - мазах с бял лак на Сократес. Отгоре на всичкото и лъщи на места...Очевидно е, че или не съм подготвила добре повърхонстта, или просто лака така си стои на този материал дърво.
Опитах на страничната табла на едно от канапетата/където не се вижда и Слава Богу/ и определено трябва да се оттърва от това. Искам да го направя прозрачно - да се виждат жилките на дървото и в цвят слонова кост, тъй като цялата стая е е подобни цветове, а калъфките на възглавниците са ярко сини.
Вероятно с маслото на Осмо/доколкото съм чела/ ще е най-добре, но подобна инвестиция не ми се искаше да правя. Гледах имат и Левис масло, тонират го до бяло. ОК, дори да го купя - каква е гаранцията, че няма да се получи нещо подобно....
Ще съм много благодарна на съвети от ваша страна  Simple Smile

Ето какво се получи:
http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/abedcf … 1a1ec382/dsc_2359

http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/d134a7 … 2f1b6354/dsc_2360

Това е самото дърво без лака, но шкурено:
http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/190a5c … a748dc1b/dsc_2358

И това е оригинала - без да съм го пипала въобще - за да видите в какво състояние е:
http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/d28bfa … f0e694ae/dsc_2366

# 439
  • sofia
Вилико, я намери картинка как искаш да изглежда, че ти си представяш нещо, а пък аз съвсем друго.

# 440
  • Бургас
Велико, с масло не съм работила, но доколкото съм чела то се полага директно върху дървото. Този лак който си използвала /предполагам/ е груд и е основа после да се положи боя. На пазара има и други масла които не са толкова скъпи като Осмо. Пробвай да изшкуриш пак и сложи масло, пробвай някъде отстрани или ако искаш сложи лак с цвят чам, но и с бяло не е зле

# 441
Ами искам прозрачно/не плътно като латекс/ и да е цвят като слонова кост. Снимала съм с телефон и цветовете никак не се виждат добре, но стените, камъка под тапета и тапета - са млечно бежови с мръсно бяло и по-тъмно кафеникаво, пода също не е така оранжев - а по-скоро убит цвят - и в тази връзка искам дървото да не ми оранжевее, а да белее. Ето тук се вижда подобна разлика - какво е било и какво става после https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRl-nN2QudJ … dr6IZakCLk00M2Q3Q

Хриси - какви други масла има - аз навсякъде срещам само Осмо и Левис...
Повече ме притеснява обаче попиването - нали виждате на снимката - как става на пластове, на линии, как ужасно си личат неравностите - нещо, което преди да сложа лака - въобще не си личеше по дървото, като беше само изшкурено. Искам да стане гладко и светло...

Веси - ти какво си представяш - ще ми бъде интересно. /Погледнах блога ти - правиш много сладурски неща  Peace , като стигна един ден до текстила - ще те потърся... /
Аз съм избрала за по-натам и плат за претапициране - но са две канапета плюс два фотьоила, което прави поне 12-13 метра плат и цената отива доста нагоре, затова няма да е в момента. Но като цяло - искам пастелни тонове и един ярък цвят за контраст. Имам доста възглавници от плат тип лен, просто ми харесва тази визия като цяло.

Намерих случайно тук Vanvel е направила май точно това, което искам http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=791670.555

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 11:04 от viliko

# 442
  • sofia
Ти пишеш, че искаш да се виждат жилките и показваш точно такава снимка. Жилките се виждат.
От снимката на Vanvel виждам плътно бяло.
Виждащи се жилки се постигат с по-рядка боя/лак, но основния цвят на дървото не се променя много. Освен това дървото не попива еднакво. Ако сложиш още една ръка от този бял лак може и да стане.

Снимката, която си показала на паркета си мисля, че само е изциклен горния слой лак и просто дървото е светло (или пък е в процес на лакиране newsm78)

# 443
  • София
viliko, след шкуренето мина ли с мокър парцал повърхността?

# 444
Всъщност на снимката - тамън мажат с нещо - в ъгъла се вижда човек с валяче, а и я извадих от един форум за паркети - но не се казва с какво лакират...
При мен проблема е самото покритие - стои ми грозно, поресто, на линии, неравномерно и има лъщящ оттенък.
Креслото от другата снимка всъщност не е съвсем плътно - най-долу се вижда - че не е.
Аз съм боядисвала с боя бяла мебели - нямах никакъв проблем да стане гладко и равномерно. Проблема е, че сега не искам да е плътно.
Затова търся решение - първо как да обработя повърхността правилно и второ - какъв продукт точно да ползвам...  Confused

Ей такова искам

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 11:37 от viliko

# 445
viliko, след шкуренето мине ли с мокър парцал повърхността?

Ами да, хубаво изчистих и самото дърво, плюс минах пода с прахосмукачка, после изчаках да е напълно сухо всичко и тогава започнах. Но дори при самото мазане - ставаше много трудно - с четката направо се мъчиш - за да размажеш и разнесеш, усетих, че не става както трябва нещо...

Когато боядисвах преди с боя за дърво - сложиш Боронокнаткт първо. Дали и сега да не взема да сложа?  Thinking

# 446
  • София
Не ти трябва контактен грунд.
Може би трябва да минеш с по-фина шкурка и след това с много разреден лак.

# 447
  • sofia
Но дори при самото мазане - ставаше много трудно - с четката направо се мъчиш - за да размажеш и разнесеш, усетих, че не става както трябва нещо...

Да не много гъст лака.
Вземи боя и пробвай с разредена боя, някъде където не се вижда. Това чекмедже си е баш с разредена боя.
При почистено дърво няма нужда от бороконтакт.

# 448
Само че, ако шкуря още - започва да се прецаква дървото - тоест появява се друга структура отдолу - вероятно там, където махна напълно горния слой... Това ще означава, че трябва всичко много да шкуря и не зная ще се справя ли да стане еднакво.

След като въобще не ми харесва резултата, мисля да не ползвам повече този лак, нямам сили никак да се боря с него.
Мисля да отида да купя нещо друго, но вече не знам какво...

# 449
Ако дървото е било обработвано с някакви химикали преди това, може би няма да се получи омасляването или лакирането да са еднакви и равномерни навсякъде. Аз един път свалих сигурно  половин см с шкурене от един слепен плот, но няколко петна така и не попиха масло и си останаха  Confused принудих се да боядисам с плътна боя.

Аз все пак бих опитала отново, но с много тъмен лак - абанос или венге, контрастът с белите мебели може би ще е интересен.

Общи условия

Активация на акаунт