Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 126 715
  • 804
  •   1
Отговори
# 675
Е, ти пък - къде ще ги слагам.
Работиш поетапно. Те не заемат много място подредени до някаква стена.
Опъваш една завеса от душ на дворната маса и боядисваш, после ги подреждаш изправени някъде по дека, терасата или верандата. Вечерта ги прибираш вътре. На другият ден - втората ръка.
Бои има като видове - мат, гланц и супер гланц.
Ако искаш гланц - просто си вземи такава боя. Аз просто гледах да използвам каквото има налично.

Аз моите ги боядисвах само от външната страна.
То можеше и отвътре, но просто нямах нерви тогава. Laughing

# 676
    Момичета, постигнали сте чудеса с тези шкафове! Много вдъхновяващо!
    Моят въпрос е дали някой би могъл да ми подскаже препарат или начин за сваляне на латекс - за други бои знаем, но за това? Лющи се, с пистолет за горещ въздух става, но е много тегаво да висиш с ръце нагоре, а и доста бавно. Чакам вашата помощ!

# 677
А защо да се свали латекса, той се мие и какво ще се слага върху него. Иначе грунд и пак латекс или друго, за тапети не е проблем , при шпакловка се начуква леко стената....

# 678
  • В сърцето на любимия човек
Ние сме сваляли латекс с Роли, стана случайно.
Тръгнахме да мием стените преди да боядисаме и сложихме от препарата във водата и като започнахме да минаваме с гъбата по стената буквално стигнахме до шпакловката.

# 679
       Благодаря ви, момичета! Наложи се сваляне, защото латексът е на 20 + години и беше като юфка на места. Минахме първо с Ремовал, а сега ще опитам да го измия с вода с Роли - и без това препоръчват на етикета да се измие след това.  Да се похваля! - Тъкмо сега до нас откриха магазин на Оргахим /купихме оттам второто шише Ремовал и  се оказа, че е с 1.60 по-евтино от този в Баухаус... /

# 680
Мари - пиши как се е получило, и мен ме вълнува. Но не дали Ремовал чисти латекс, а дали сваля боя на водна основа - Сократес от мебели.

Целта ти е да омасляваш ли?

# 681
    За латекс - сваля, но това е някакъв от първите явно, защото е много дебел и е олющен. На места минаваме два пъти с препарата.
    За мебели знам, че сваля - получава се лепкава смес, която трябва да изстържете, а после се мие с топла вода /според етикета/.
    За мебели маслото много ми харесва, но за паркет се притеснявам. Тук пишат повече млади жени, които не помнят какво беще поддържането на паркет с паркетин - една ежегодна мъка, и се опасявам да не е нещо такова. При това също се изисква подновяване на омасляването, та не знам... Иначе имам стая с нелакиран паркет и много се изкушавам да опитам там след цикленето...

# 682
  • София
    За паркетина и аз питах и казаха, че те са били на съвсем друга основа и маслата нямат нищо общо с "онази" поддръжка. Обаче аз имам други опасения и затова се чудя - доколкото разбрах ако имаш килим и стаята е със силно слънце (както е при нас) е възможно след време  под килим, мебели; на сянка да остане по - светло, а където се огрява ежедневно да потъмнее, което ще е много грозно след време ако решиш да разместиш....
   Така че ако някой има под с масло от по - дълго да каже има ли такъв забележим ефект?  newsm78

# 683
При нас на вилата чамовото дюшеме е лакирано и пак се получиха петна, сега ще циклим и ще видя резултата. Може би трябва някакъв лак със супер защита за да не се влияе от слънцето, но сигурно такъв лак или масло е на космическа цена. Това с потъмняването било една от причините в Норвегия хората да боядисват дървениите с плътна боя, а не с лак, така ми казаха там. Дори и картина да стои на дървена стена, след време мястото под нея е по-светло. Всичко това се отнася обаче (доколкото ми е известно) само за чам. В една от стаите имаме буков паркет - цветът не е мръднал, въпреки, че лакиран с едни мижав лак за паркет на водна основа на Леко.

# 684
Като се махне килима цвета се изравнява супер бързо и не са проблем петната. Унас е чамово дюшеме лакирано със садолин. Не е мръднало....

# 685
  • Варна
   Това за потъмняването на паркета важи и за лаковете, има такива с УВ защита и се твърди, че лака не потъмнява. В едната ми стая паркета е омаслен от година и половина. За мен е прекрасно решение, въпреки че се наложи около половин година след първото омасляване да го мина пак. Просто се виждаше, че дървото е изпило маслото и имаше нужда от още  Simple Smile Всъщност където и да съм минала с масло, мебели, под, при това съм пробвала 3 различни вида, навсякъде ми харесва как се държи за сега.
   Не съм забелязала да има промяна в цвета, но пък и не съм местила мебелите. Килими нямам.
   Лаковете също не са особено дълготрайни. След 6-7 години се налага да се подновяват, само че преди това трябва циклене. А маслото като реша, че има нужда ще си го намажа сама за час-два. Пак не трябва да се ползва стаята ден-два, пак има някаква миризма (далеч не е онази убийствена на миризливите лакове) просто си спестяваш цикленето и праха. Да не говорим, че може да омаслиш само там където е нужно, не да местиш мебели и да опразваш цялата стая за седмица.

# 686
Аз заварих дюшемето с блажна боя няколко ръце Shocked, изциклихме го, лак садолин и има вече 10 години нищо не правим , а няма и нужда Peace

# 687
  • гр. София
   Това за потъмняването на паркета важи и за лаковете, има такива с УВ защита и се твърди, че лака не потъмнява. В едната ми стая паркета е омаслен от година и половина. За мен е прекрасно решение, въпреки че се наложи около половин година след първото омасляване да го мина пак. Просто се виждаше, че дървото е изпило маслото и имаше нужда от още  Simple Smile Всъщност където и да съм минала с масло, мебели, под, при това съм пробвала 3 различни вида, навсякъде ми харесва как се държи за сега.
   Не съм забелязала да има промяна в цвета, но пък и не съм местила мебелите. Килими нямам.
   Лаковете също не са особено дълготрайни. След 6-7 години се налага да се подновяват, само че преди това трябва циклене. А маслото като реша, че има нужда ще си го намажа сама за час-два. Пак не трябва да се ползва стаята ден-два, пак има някаква миризма (далеч не е онази убийствена на миризливите лакове) просто си спестяваш цикленето и праха. Да не говорим, че може да омаслиш само там където е нужно, не да местиш мебели и да опразваш цялата стая за седмица.

mentolka,  какво масло ползваш? 

# 688
  • Варна
Leila, паркета ми го омаслиха с масло Bona, фирмата която позлвам работи с техните лакове и масла. За мебели Осмо и доста по-евтиното на Лакпром. На едно място мазах Лакпром и Бона, остана ми малко като омаслявах втори път паркета и реших да го оползотворя. На едно място пък смесих бяло Лакпром с бяло Осмо, да видя какво ще се получи. Стана много странно, седи като захабено и прашно дървото, но на мен ми харесва ефекта в този случай. А пролетта омаслих с Лакпром дървените токове на едни ботуши  Laughing

# 689
  • гр. София
На Лакпром маслото го ползвах и аз - винарна, рамки на прозорци.... Бяло Осмо слагах на един под преди 2 години, две леки ръце, седи прозрачно, на черти. Такъв ефект търсех, но забелязвам, че там където се минава по-често е започнало се протрива сякаш. Бона не съм ползвала. Но тъй като ми предстои да обработвам пак под, но доста по-голяма повърхност и се чудя дали да е с матов лак или масло да пробвам  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт