Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 572
  • 804
  •   1
Отговори
# 375
Момичета, имам за претапициране едни метални столове, целите облечени в екокожа. Тя вече - след 10 години- започна да се бели и сега искам да си ги претапицирам, но не знам как да стане. Тъй като са метални такера явно няма да влезе в употреба.... Да лепя ли дамаската? Някакви идеи? Не ми се ще да им шия калъфки.... ooooh!

# 376
  • Варна
Lady April, до колкото помня в инструкциите на маслата пише повърхността да не се мокри поне няколко седмици. А и е хубаво да изсъхне и втвърди хубаво, преди да ползваш спалнята. Не знам... аз ли съм нанасяла втория слой много дебел... но поне седмица лепнеше.

# 377
  • Варна
Омаслих вече. Снощи. На един слой по принцип. Само от външната страна 2 слоя. Днес ще следя положението. Не знам дали да слогам топ маслото отгоре. И така си е много красиво. А и не ми се чака.

# 378
  • София
Lady April, не вярвам да имаш проблем. Омаслих бюрото на дъщеря ми преди три години. Не съм забелязала следи по ръкавите .

# 379
  • Варна
Потърках сега с една бяла памучна пелена - изцапа се малко. Но работата е свършена вече. Прежалвам първият чаршаф с ластик. Ще пуска до едно време и ще спре, надявам се.
Иначе, цвета съм го оцелила от раз. Много се кефя. Една липа я направих античен дъб.

# 380
  • На брега
Лейди, с какво ги омасли? А цвета допълнително ли го нанася или маслото беше оцветено? Ако полираш с вълнен парцал, дали няма да падне излишното? За това последното само гадая - не съм омаслявала цветно...

# 381
  • Варна
Нова тема, с цветно масло на Осмо за интериор. Махнах излишъка с памучен парцал. Такъв имам само.

# 382
  • София
Искам да попитам майсторките Simple Smile  Имам една стара маса, голяма, с дървени крака, плота и е с фурнир (естествен). Не съм сигурна под него какъв е материала, възможно е и да е дърво, но самият факт, че има покритие, ме съмнява... Та, масата е страхотна, но отгоре има големи и дълбоки драскотини, както и следи от удари, които са наранили фурнира. С какво да ги попълня? С кит или някакви смоли? И после-лака е напукан, на места паднал, да го изшкуря и после омаслявам или лакирам? С какво? Всъщност, искам да възстановя естествения цвят на дървото, с жилките и красотите му, ама няма ли драскотините да личат? 

# 383
  • виртуално
Имам холна маса от ковано желязо с черни стъкла, която няма да ползвам.
Ако на някой му трябва - нека пише.
Намира се в София и трябва само да се осигури транспорта   Peace

# 384
  • Бургас
Искам да попитам майсторките Simple Smile  Имам една стара маса, голяма, с дървени крака, плота и е с фурнир (естествен). Не съм сигурна под него какъв е материала, възможно е и да е дърво, но самият факт, че има покритие, ме съмнява... Та, масата е страхотна, но отгоре има големи и дълбоки драскотини, както и следи от удари, които са наранили фурнира. С какво да ги попълня? С кит или някакви смоли? И после-лака е напукан, на места паднал, да го изшкуря и после омаслявам или лакирам? С какво? Всъщност, искам да възстановя естествения цвят на дървото, с жилките и красотите му, ама няма ли драскотините да личат? 

В началото има една таблица - прочети я. Прегледай част от темата и ще намериш отговорите

# 385
В тази таблица в 6-та точка - Промяна на цвят или освежаване БЕЗ ПРЕМАХВАНЕ НА ЛАКОВОТО ПОКРИТИЕ (дърво, естествен фурнир, талашит, различни видове плоскости) пише:
Всеки вид байц, в големите железарии, строителните хипермаркети или магазини за художници  Аз мисля, че байц върху лак не може да се нанася, да не би нещо да е разместено в таблицата или аз греша?

molive аз не съм майсторка, но да си кажа мнението  Grinning Като шкуриш масата събирай стърготините. Смеси ги с лак до получаването на гъста паста и попълни драскотините - това е най-сигурният начин да ти съвпадне цвета на кита. По магазините има всякакви видове кит, но не е сигурно дали ще намериш същия цвят като масата ти. След като изшкуриш и китваш - лакирай. Според мен масло не е подходящо защото върху китваните места няма да попие както на некитваните и ще останат петна.
Бих ти препоръчала лак Леко на водна основа - само с него съм работила - евтин, траен, изглежда добре и естествено на вид и на допир, не лъщи...

# 386
  • София
Хриси9092, съжалявам че задавам вече повдиган въпрос, но някак си- не мога да изчета всички 28 теми. Извинявам се за което. И за напомнянето за таблицата- също, но не всичко ми се стори практично.
Пробвала съм само с байц, но така, освен да се потъмнят още повече наранените места, друго не постигнах. Да не говорим, че байца боядисва, а все пак това е маса и от време на време се забърсва и с мокра кърпа.

Фри, благодаря за отговора.

# 387

Без претенции за баш-майстор, аз ще направя следното по масата:
- намазвам с Терминатор или Ремовол  за да отстраня лаковото покритие
- с ексцентър шлайф /може и на ръка но отнема много време/  ще изшкуря остатъците от лака, като така ще заравня повърхността. За първо шкурене ще взема шкурка с едрина на зърното 50 или 60, а за финиш заглаждане 100 или 120.
- това което се събере в торбичката на машинката ще го смеся със -
а/  ако е светъл фурнира или дървото,  с лепило С300 / докато се получи  смес като пластелин / и внимателно ще попълня по-дълбоките драскотини.
б/ ако е тъмен ......     с лак + стърготините
като внимателно попълня дълбоките драскотини
- ще оставя да изсъхне 1 ден
- ако има неравности причинени от попълването на дълб. драскотини ще изшкуря мястото със ситна финишна шкурка
- а след това масата може да се лакира или боядисва

# 388
  • Варна
И аз съм без претенции за майстор, но искам да поясня някой неща относно свалянето на стария лак.
1. Личния ми опит с Ремовал беше провал. Получава се лепкава каша, която трябва веднага да се обере с шпатула иначе засъхва и става мазало, т.е. в началото нанасяй на малки участъци докато му хванеш цаката.
2. Бих ползвала Ремовал, само на масивни и гладки части, в никакъв случай на фурнир. Ако нямаш достатъчно опит ще го надереш още повече.
3. Фурнира бих шкурила само на ръка, задължително по посока на нишките и с не много едра шкурка - 80 - 100 - 120. Ще стане доста по-бавно, но се намаля риска от допълнително нараняване, с инструмент може да задълбаеш и да протриеш фурнира.
Според мен едрата шкурка много наранява повърхността, което зависи и от материала де. В чам ще направи такива неравности, че после нямат заглаждане, на дъб няма да е чак толкова.

Нататък съм съгласна с Glamur Peace

Попаднах на тази статия: http://napravisam.net/?p=5040
Има специални пълнители за дърво, които пак се смесват със стърготини за постигане на цвета, но не знам къде да те насоча. Или пробвай някакъв подобен коректор: http://gubra-bg.com/korektori/37-voschen-korektor.html -има ги в Бриколаж. Така, стана ясно, че по този пъпрос не мога да те посъветвам, може би идеята с лепило и стърготини е най-добра Wink

Не разбрах за какво си ползвала байц? Той е само боичка, нито може да запълни пукнатини, нито се оставя така, винаги отгоре се нанася финишно покритие - лак, масло, боя.
Успех и да споделиш после резултата Simple Smile

# 389
  • София
И аз не се имам за специалист, но ще се изкажа.
Сигурно става въпрос за такъв тип маса:
Скрит текст:

Не успях да открия снимки преди преправянето, но беше в трагично състояние. Имаше замърсявания по плота и липсващи участъци от фурнира. Шкурихме на ръка. Предупреждавам, че е много е трудоемко. Тъй като фурнирът е дебел, успяхме механично да отстраним петната. Остана само едно, но почти не се забелязва. По-големите дупки във фурнира запълнихме с подлепване, а за по-малките ползвах кит, който после оцветих с акварелен молив. Не сме се сетили да ползваме стърготините, но си запазвам идеята.  Heart Eyes  Накрая лакирахме, защото искахме гланц.
Ползваме масата вече четвърта година и поражения няма. Ето как си другаруват с шкафа, който показах неотдавна.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт