Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 519
  • 804
  •   1
Отговори
# 570
  • В градината...
Метал - с Протекта.

# 571
+1 Протекта е всъщност 3 в 1 - преобразовател за ръжда, грунд и боя. Има поне 8-10 цвята, в две разновидности - гладка и някак на точки /ще го видите в строителните магазини/.
     За хора с по-претенциозен вкус -  Хемърайт. Има и златна, сребърна, някои даже боядисват дървени мебели с такава боя, на мен голд ми харесва много за орнаменти например, за рамки и др.

# 572
  • София
Имам я машинката и страхотна работа ми свърши за шкуренето на черната боя на едни фотьолчета:

И аз имам същите, но и 3-ка и 2-ка дивани и 2 табуретки към тях.  Sick
Махнала съм изкуствената кожа и ги претапицирахме още преди 10-тина години. Но това поизлющено черно ме дразни много. Лесно ли пада със шлайфа? Ти мазала ли си го после с нещо, защото на снимката тъмнее?

Skiorche , съжалявам, че се включвам късно, но все не ми остава време за форума, че сега съм на тема "Градина". Това черно май е мазано 100 пъти- с шкурка на ръка нищо не става на някои места. Шлайфа се справи обаче перфектно. Най-накрая го мазах с вакса на Губра, за да  запазя дървото, пък и с гъбичката лесно го минах.

# 573
  • sofia
Скрит текст:
.......... Тук, колебанията ми идват от това, че боите за метал са изключително миризливи, летливи и силно отровни .........
мисля, че спокойно можеш да боядисваш метал и с бои на водна основа, които са безвредни и съвсем не по-малко качествени.
Честно казано незнаех... А с какво се фиксира? Акрила, няма ли да започне да се бели от метала? Метала- това ми е абсолютно непозната територия.
Виж, аз боядисах преди две години с акрилна боя метални столове и маса, които стоят постоянно навън на открито (тераса). Избива ръжда, колкото и добре да е почистен метала. Шупва, надига се и става на балони известно време след боядисване (няколко месеца да речем). Не препоръчвам акрил за метал поради тази причина. След това се наложи да махам боята и ми паднаха ръцете от жулене, защото не я ли махнеш изцяло новото покритие не хваша добре и ще падне след време. А новото покритие в моя случай беше блажна боя.

Мимс, жива и здрава да си! Благодаря ти.
Никакво боядисване на метал с боя на водна основа. Избива ръжда веднага, особено ако е лъснато до метал. Въпросната Протекта също е алкидна, т.е. миризлива. В техническото ѝ описание не го пише, но щом препоръчват за нея разредител за алкидни бои - няма каква друга да е.

# 574
Благодаря за отговорите.
Daisy^Slava, точно това си мислех и аз за акрила върху метал, но реших, че може би не познавам новите бои.
Да стигна до хладилника, ще го мисля тогава.
При мен нащата, вероятно, ще се случват бавничко, защото ще работя след работа, но нямам търпение вече, да пренесем целия багаж и да се преместим. Толкова се радвам на това ново жилище Simple Smile , въпреки, че започваме всичко отначало или точно заради това ...

# 575
  • София
Питане:
Комшиите искат да се освободят от този шкаф:

Но е с 8 см по-дълъг от мястото, където евентуално ще се слага. Идеи за скъсяване-как и с какво?

Последна редакция: чт, 14 май 2015, 16:26 от tuturutka1

# 576
А не можеш ли да го обърнеш на едната му страна и да стои изправен? Вярно, че няма да можеш да ползваш цялата му площ, но поне чекмеджетата..
Иначе ще ти е нужен пробивен трион, но по-добре да го види майстор.

# 577
  • София
Като чуя "майстор" и откачам-идеи всякакви, стабилна финансова част, време загубено и накрая - плачевни резултати.
Ако седи изправен въобще няма да може да се ползва(шкафчета са, не чекмеджета).

# 578
  • София
Може да се разреже по средата и двете части да се сложат шахматно една върху друга. Отстрани - допълнителна плоскост или някаква подпора, ако е нужно.
Може да ги застъпиш и частично.
http://mipa-bg.com/wp-content/uploads/2015/02/TVModul39.jpg

Последна редакция: чт, 14 май 2015, 16:57 от Спунк

# 579
  • София
Това ми допада повече, ако знаех и имам с какво да го срежа без да го нащърбя-идеи?
Много е тежък да го мъкна да ми го срязват някъде на машина.

# 580
  • София
От какъв материал е шкафчето?

# 581
  • На брега
Скрит текст:
Скрит текст:
.......... Тук, колебанията ми идват от това, че боите за метал са изключително миризливи, летливи и силно отровни .........
мисля, че спокойно можеш да боядисваш метал и с бои на водна основа, които са безвредни и съвсем не по-малко качествени.
Честно казано незнаех... А с какво се фиксира? Акрила, няма ли да започне да се бели от метала? Метала- това ми е абсолютно непозната територия.
Виж, аз боядисах преди две години с акрилна боя метални столове и маса, които стоят постоянно навън на открито (тераса). Избива ръжда, колкото и добре да е почистен метала. Шупва, надига се и става на балони известно време след боядисване (няколко месеца да речем). Не препоръчвам акрил за метал поради тази причина. След това се наложи да махам боята и ми паднаха ръцете от жулене, защото не я ли махнеш изцяло новото покритие не хваша добре и ще падне след време. А новото покритие в моя случай беше блажна боя.

Мимс, жива и здрава да си! Благодаря ти.
Никакво боядисване на метал с боя на водна основа. Избива ръжда веднага, особено ако е лъснато до метал. Въпросната Протекта също е алкидна, т.е. миризлива. В техническото ѝ описание не го пише, но щом препоръчват за нея разредител за алкидни бои - няма каква друга да е.
И го установих! Наскоро боядисах един градински фенер с боя на водна основа (използвах и преобразовател за ръжда) и избиха ръждиви петна. Вероятно ще си го оставя така, защото едните ми рингове за салфетки са с платноходки с такъв ръждив ефект и резултата ми допада, но ако бях боядисала нещо при което не търся въпросния ефект щеше да загуба на време и средства за повторната обработка.

# 582
  • София
За Протекта пише: Употребява се за боядисване на слабо ръждясали или почистени от ръжда , но не до метален блясък, стоманени повърхности , парапети, огради, резервоари и др.
Това значи ли, че не мога да използвам тази боя за рафчето ни в банята, което е ръждясало немалко?
Скрит текст:

# 583
  • Бургас
За Протекта - ако има ръждясали люспи премахнете ги, почистете ръждата с парцал и боядисвайте смело. Боята е перфектна. Хубаво е малко да я разредите защото навън бързо се втърдява

# 584
  • София
За Протекта - ако има ръждясали люспи премахнете ги, почистете ръждата с парцал и боядисвайте смело. Боята е перфектна. Хубаво е малко да я разредите защото навън бързо се втърдява
С АМБ ли? А има ли проблем със съхненето в затворено помещение - баня без прозорец?

Общи условия

Активация на акаунт