Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 43 127
  • 778
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Скрит текст:
Моето дете е родено август месец 2013 и системата също не ми позволи да направя пълна регистрация докато не навърши 10 месеца. Когато ги навърши големите класирания бяха приключили. И въобще не можахме да участваме. Ще си пробваме късмета тази година.  Peace
Не може да е така. Станало е някакво объркване. Пише го и на сайта:
1.9. Детето ми е родено 2014 г. през декември. Ще мога ли да кандидатствам за прием от септември, въпреки че няма да имаме навършени 10 месеца?
Да, ще можете. Всички деца, родени 2014 г. ще могат да кандидатстват с набора си, независимо от датата на раждане. Ако бъдете класирани, директорът ще запази мястото, докато детето навърши 10 месеца или ще го приеме направо.

Навремето съм кандидатствала със септемврийче'2010 - класира се май месец, записах го и тръгна октомври, на 1г1м.

10-те месеца изискване са, ако сега се пуснат места за чистите ясли на текущо класиране. Януарче'2014 ще може да се нареди и да чака, ама моето ноемврийче'2014 категорично няма да може да се сложи на опашката.
И също така, за да тръгне реално детето на ясла, след като е било класирано и записано, трябва да има навършени 10 месеца.

Най-вероятно е станало някакво объркване, но в системата. Сигурно, ако бях отишла на място в детското заведение щяха да ме регистрират. Аз обаче не държах особено да тръгва толкова рано на ясла и затова не съм се интересувала повече. Само знам, че не участвахме в класирането, защото когато се опитвах да избера яслата ми излизаше прозорец, на който пишеше, че не мога да продължа напред, тъй като детето няма 10 месеца навършени.

Познавам дете, родено август 2013 г., което си участваше без никакъв проблем във всички класирания. Нещо не сте се справили, според мен, а и не сте били достатъчно мотивирани. Но нека не всяваме заблуди все пак.

# 376
  • Sofia
Някой да има опит по следния въпрос. Малкият син тази година евентуално ще кандидатства за ясла. Ще получи 0,1 точка, от брат си, който ще бъде 4-та група. Вероятно ще го приемат. Обаче големият ще го преместя в предучилищна група в училище. Ще ми откажат ли записване на малкия тогава.  newsm78 И как да действам в този случай. Дори да не искам да използваме тези 0,1 т., системата автоматично ми ги слага. По принцип има вариант малкият да се гледа вкъщи, защото не сме наясно дали здравословното му състояние ще позволи да посещава системно ясла- с астма е. Има вариант и да опитаме прием по тази точка- за хронично заболяване. Така че не сме опрели до въпросните 0,1 т.

# 377
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
desive78, към момента на записване през май месец, голямия се води "посещаващ ДГ и нетръгващ на училище" - за това системата ви начислява тази точка и така е редно. Не би трябвало да откажат записване (което ще е през май месец, защото реално големия си е в градината), а и защото както сега си решила големия да е ПГ в училище от септемви ..., така на 14 септември можеш да решиш да не си изтегляш документите и да си продължи в ДГ ...

Относно кандидатстването и 10-месечната възраст: По закон -

Скрит текст:
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
Издадена от Министерството на здравеопазването
Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.24 от 31 Март 2009г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г.
Глава втора.
ДЕТСКИ ЯСЛИ
Раздел I.
Изисквания към устройството на детските ясли

Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва:
1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни.
2. Смесена яслена група, в която се приемат деца от десет месеца до тригодишна възраст.
(2) Броят на децата в една яслена група е:
1. в кърмаческа група - от 6 до 8 деца;
2. в смесена дневна група - от 8 до 16 деца;
3. в смесена седмична група - от 8 до 12 деца;
4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.
(3) Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази на постоянните ясли.

Кърмачески групи (от 3 до 10 месечна възраст) реално не знам да има вече, но знам за дечина възползвали се да тръгнат от 10-месечна възраст ... Друг е въпроса, че многото деца, малкото персонал и липсата на условия за отглеждане на толкова малки бебета, водят до това, че се правят договорки с директорите да се тръгне по-късно на ясла ... Аз знам само за 2 случая на водени в ясла 11 месечни бебета, които по цял ден пребивават в кошара за игра ... В ОДЗ-тата в 99,9 % не искат да приемат непроходили дечица, поради споменатите по-горе аргументи ... Приема се извършва по рождена година, а не по месеци - т.е. в тази кампания могат да участват и деца родени декември 2014 - реално през септември те ща са на 9-10 месеца ... Не съм запозната доколко това е обмислено от СОС, но има възможност за отлагане на тръгването, без да се губи мястото, до 90 дни за ясла, което означава, че приетото дете на 9 месеца, може да тръгне на 1 година ... Ако не ходи самостоятелно и директорката на ОДЗ-то започне да прави проблем и да не желяе да го вземе реално в група ... не знам как може да се реагира ...

Не знам как и какво е станало миналата година при кандидатстването на детенцето на  Bunnyslava, но законово не би трябвало да има проблем да е кандидатствала през кампанията месец май 2014. Пиша това, за да не се уплашат и подведат майките на деца родени в по-късни месеци от годината ...

Последна редакция: чт, 12 фев 2015, 10:21 от Почти безобидн@

# 378
  • София
desive78, към момента на записване през май месец, голямия се води "посещаващ ДГ и нетръгващ на училище" - за това системата ви начислява тази точка и така е редно. Не би трябвало да откажат записване (което ще е през май месец, защото реално големия си е в градината), а и защото както сега си решила големия да е ПГ в училище от септемви ..., така на 14 септември можеш да решиш да не си изтегляш документите и да си продължи в ДГ ...

Относно кандидатстването и 10-месечната възраст: По закон -

Скрит текст:
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
Издадена от Министерството на здравеопазването
Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.24 от 31 Март 2009г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г.
Глава втора.
ДЕТСКИ ЯСЛИ
Раздел I.
Изисквания към устройството на детските ясли

Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва:
1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни.
2. Смесена яслена група, в която се приемат деца от десет месеца до тригодишна възраст.
(2) Броят на децата в една яслена група е:
1. в кърмаческа група - от 6 до 8 деца;
2. в смесена дневна група - от 8 до 16 деца;
3. в смесена седмична група - от 8 до 12 деца;
4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.
(3) Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази на постоянните ясли.

Кърмачески групи (от 3 до 10 месечна възраст) реално не знам да има вече, но знам за дечина възползвали се да тръгнат от 10-месечна възраст ... Друг е въпроса, че многото деца, малкото персонал и липсата на условия за отглеждане на толкова малки бебета, водят до това, че се правят договорки с директорите да се тръгне по-късно на ясла ... Аз знам само за 2 случая на водени в ясла 11 месечни бебета, които по цял ден пребивават в кошара за игра ... В ОДЗ-тата в 99,9 % не искат да приемат непроходили дечица, поради споменатите по-горе аргументи ... Приема се извършва по рождена година, а не по месеци - т.е. в тази кампания могат да участват и деца родени декември 2014 - реално през септември те ща са на 9-10 месеца ... Не съм запозната доколко това е обмислено от СОС, но има възможност за отлагане на тръгването, без да се губи мястото, до 90 дни за ясла, което означава, че приетото дете на 9 месеца, може да тръгне на 1 година ... Ако не ходи самостоятелно и директорката на ОДЗ-то започне да прави проблем и да не желяе да го вземе реално в група ... не знам как може да се реагира ...

Не знам как и какво е станало миналата година при кандидатстването на детенцето на  Bunnyslava, но законово не би трябвало да има проблем да е кандидатствала през кампанията месец май 2014. Пиша това, за да не се уплашат и подведат майките на деца родени в по-късни месеци от годината ...

Така е, но системата за детските ясли и градни е направена да приема и да може да се запише дете за кандидатстване при навършени 10 месеца. И в повечето ясли и ОДЗ-та приемат деца от 10 месеца....не съм чула и видяла да има деца приети на по малка възраст.

# 379
..........................
Така е, но системата за детските ясли и градни е направена да приема и да може да се запише дете за кандидатстване при навършени 10 месеца. И в повечето ясли и ОДЗ-та приемат деца от 10 месеца....не съм чула и видяла да има деца приети на по малка възраст.

Има. На големите класирания има колкото искаш.
Ето лог-файла от първото класиране за учебната 2014/2015 година, което е било май 2014:
http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r166/ISODGRegister.log
Още в началото, по социални критерии , напр. в 8 ОДЗ се вижда прието ноемврийче2013, май месец (на около 5-месечна възраст тогава). А нататък има още много, разбира се.

# 380
  • София

Ето лог-файла от първото класиране за учебната 2014/2015 година, което е било май 2014:
Още в началото, по социални критерии , напр. в 8 ОДЗ се вижда прието ноемврийче2013, май месец (на около 5-месечна възраст тогава). А нататък има още много, разбира се.

Идеята ми е че след като е тръгнало не е било на 5 месеца. Явно и аз не мога да се изразя добре.
В повечето ясли и градини не съм чула и видяла да има деца посещаващи под 10 месечна възраст.

# 381
Е, да, така вече - да.  То и под годинка много трудно може да се намери посещаващо дете. Пък някои директорки изключително държат на ваксината за шарките и тогава отиваме на 1 г. и 1 м..........
Но понеже по-горе някои майки писаха, че не са могли миналата кампания да кандидатстват с деца 2013 набор, защото детето е родено второто полугодие примерно... това не е така. Явно подведени от ограничението, което им е излязло за текущи класирания в СДЯ (10 месеца), известно време просто не са поглеждали в ИСОДЗ, и точно тогава са минали големите класирания за кампанията.

# 382
Записването е едно, реалното постъпване е съвсем друго, предполагам затова някои родители се объркват. Важното е че се кандидатства с набора, няма значени кой е месеца, добре си е написано в ИСОДЗ.

# 383
  • Sofia
Някой да има опит по следния въпрос. Малкият син тази година евентуално ще кандидатства за ясла. Ще получи 0,1 точка, от брат си, който ще бъде 4-та група. Вероятно ще го приемат. Обаче големият ще го преместя в предучилищна група в училище. Ще ми откажат ли записване на малкия тогава.  newsm78 И как да действам в този случай. Дори да не искам да използваме тези 0,1 т., системата автоматично ми ги слага. По принцип има вариант малкият да се гледа вкъщи, защото не сме наясно дали здравословното му състояние ще позволи да посещава системно ясла- с астма е. Има вариант и да опитаме прием по тази точка- за хронично заболяване. Така че не сме опрели до въпросните 0,1 т.

Самоцитирам се, защото имам допълнение. Питах в системата- ето отговора:
"Ако детето от набор 2009 не е в детското заведение, няма да ползвате предимство по ДК1." Как да го разбирам това. Приемат го, записвам го и наесен като преместя големия, ми отказват малкия за тръгне, така ли.

# 384
  • в 1001-та нощ
Важно е да бъде на градина през май месец, когато записваш малкото дете. При започването на учебната година - никой няма да проверява къде е голямото дете  Peace Важно е къде е при записването  Peace Малкото може да бъде отписано, ако то самото не посещава детското заведение  Peace

# 385
  • гр. София
Това май е свързано с моя въпрос от вчера - спрямо кога следва да е актуална подадената в системата информация  Simple Smile

# 386
  • в 1001-та нощ
Именно  Peace спрямо записването  Peace

# 387
  • гр. София
Да, момичетата също ми отговориха Simple Smile
Явно всички данни, цялата информация следва да е актуална към момента на записването.

# 388
  • София

Мерси за файла. Някой знае ли какво значи следното:
14:18:18 # В група [263] има некласирано дете [292724] с повече точки от класирано [258070], поради наличие на близнак

# 389
  • София
Да, момичетата също ми отговориха Simple Smile
Явно всички данни, цялата информация следва да е актуална към момента на записването.

Зимна роза,

И аз миналата година имах същият казус като твоя....ако ползвам точка за месторабота в района и после се премести по време на класирането. И тогава и на мен ми казаха, че инфото трябва да е спрямо класирането и че ако съм я ползвала тази точка ще ми търся документ удостоверяващ предимството по тази точка. И ако не го представя ми отказват записване.

Общи условия

Активация на акаунт