Как би трябвало да премине преглед на ехограф?!

• 2 369
  • 15
  •   1
Отговори
Извинявам се предварително, за някой от вас може да се стори доста глупава тази тема но аз съм малко притеснена. Във 29 г.с. съм и всеки път когато ходя на преглед единствената информация която получавам е - "Бебето е добре! Мърда! Виж това му е сърцето!" и до там.. От много мои познати съм чувала как споделят килограмите на бебето си, позицията в която е застанало, даже и как ще раждат! Shocked А когато аз попитам за тези или други неща отговора е " Още си в 7-мия месец какво искаш,много е рано за такива въпроси..  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Та въпроса ми е при вас как преминава прегледа? Кaква информация ви се дава? Аз ли бъркам да задавам прибързани въпроси.. незнам.  Sad

# 1
винаги когато отида на преглед доки ми казва колко см е бебо,а откакто влязох в 5м ми казва и колко грама е.и сърдечните тонове пусна да чуем към края на 4-тия.смени си гинеколога

# 2
 Shocked а аз си мислех че само на 4Д може да се види колко см и колко грама е и за това не ми казва.. ужас  #Puppy dog

# 3
нееее,още от самото начало на бременността винаги ми е казвал колко е голямо.пък да не казвам,че имаме и 3 снимки(по желание на тати),само за кг вече след средата на 4-тия почна да ми казва,пък и аз го питах,защото на моменти почти не ми личи,и за мое успокоение питах,да знам че е наддало

# 4
Имаме 4-5 снимки от 2-3 прегледа вече, и обикновен ехограф и 4Д. Имаме сантиметри, разположение, обяснява ми се кое какво е и ми се показва. Сърце съм чула вече 3 пъти, а съм почти в 3 месец. Не е важно какъв е апарата, ако зад-апаратното устройство не струва!

# 5
И моя лекар по ЖК само това казваше - ""Всичко ти е наред", преглед за 2 минути на ехограф от преди 100 години. Аз му споделям оплакванията си, а той ... нищо, "всичко е наред". Хванаха ме лудите и от този месец съм при друг АГ. Казаха ми размери и ме гледаха по-подробно, проследиха се околоплодните води и разни други неща. За да съм сигурна обаче, че наистина "всичко е наред" до сега съм ходила и на частни прегледи

# 6
Казваше ми как са водите, че няма калцификати, плацентата как е, бебето с какво разположение е, размерите винаги ги изписваше на амбулаторния лист, който ми даваше след прегледа. Показвала ми е гръбначния стълб и ако я попитам нещо конкретно ми обясняваше по екрана. Снимки не ми е разпечатвала, показваше ни я как мърда в момента на прегледа.

# 7
Олеле.. май ще трябва да се сбогувам с тази лекарка..  Rolling Eyes

# 8
  • София
Сменяй я. Моята докторка също винаги ми е обяснявала с големи подробности кое как е, показвала ми е на екрана и винаги ми е отговаряла на въпросите. Намери си лекар, с когото да се чувстваш комфортно и да ти отговаря на въпросите, дори и да му се струват излишни.

# 9
  • Шумен
Мен първите месеци ме викаха на всеки 2 седмици за ехограф (АГ-то не беше сигурна че ще останат две бебчета, едното от самото начало беше по-назад със седмица). Винаги ми казваше размер в см. и на коя седмица и дни отговаря всяко бебче. Снимки да не е всеки път но поне от веднъж месечно също ми разпечатваше. После като пораснаха тя избягваше да ми казва грамове и килограми, обясни ми че и да определи ще са приблизителни мерки а не точни. Но ако съм питала ми е казвала колко смята че са. Не беше много по обясненията, особено докато оглежда. После ме пита за въпроси и отговаря и показва. Имаше един период в който се бях наслушала за омотани в пъпната си връв задушени бебета, та винаги я питах и ми се показваше. Подробности за плацента и води не ми е давала, единствено ми е коментирала "Плаценти и води в норма" докато ги оглежда. Обяснявала ми е кое е нормално и кое не като усещане. Няма преглед в който да не ме е питала за оплаквания, болки, кървене. Общо взето останах доволна от проследяването на бременността си, за мен беше много важно да имам доверие на лекаря си и да съм спокойна.

# 10
  • Варна
Зависи от лекаря, при първата ми ЖК прегледите минаваха по 2 мин. и нищо не казваше- на коя седмица отговаря и, че е добре. но тя лекарката си е такава, ако я питах нещо се караше. Понеже не си плащах ехографите не съм се оплаквала. Сега при втората ЖК е малко по добре, ако я питам ми отговаря, вглежда се повече от 2 мин иначе само кг казва на бебето, но аз задавам въпроси и си ми казва. Но и тук не си плащам ехографите, така, че и на това съм доволна. За по- подробна информация най- добре при специалист на ФМ.  Някои лекари, дори и много добри професионалисти не са много многословни, най- важното е да чуеш, че всичко е наред.

# 11
Както са писали по-горе всичко зависи от самия лекар. С предната ми бременност като ходех на ЖК по НЗОК даваше информация за размери. В Шейново ходех допълнително на доплер, тъй като бяха открили някаква аномалия в кръвопотока към бебето и там освен информация за размери ми даваха и за потока на дясната, лявата артерия и артерията на пъпната връв. Информация за околоплодни води не са ми давали. Околоплодните води ги гледат като наближи раждането, както и зрелостта на плацентата. В момента ходя на две места по НЗОК и на частно. По НЗОК прегледите са абсолютно претупване. Общо взето само чува тоновете и това е. При другия лекар получавам по - подробна информация; размери, положение на бебето. По принцип лекарката ми каза, че чак месец преди термина може да каже на 100% как ще раждам, така че и при теб може би е все още рано.

# 12
Направо съм в шок, аз смених вече един гинеколог, защото за 4 месеца дори не ме видя на видеозон, но си мислех, че е нормално само да кима и да казва, щом си мълча всичко е наред. Никога до сега не са ми казвали колко см или грама е, как е разположен, само за пола гада последния път и това е, снимки прави някакви, но си ги прибира за себе си. В началото като отидох при него имах отлепване на плацентата (което 1-вия не беше видял изобщо) и това е единственото, което ми е обяснявал подробно, а и аз може би съм си виновна, защото не смея да питам нищо. Дайте съвет, пак ли да си сменям гинеколога или просто да съм по-настоятелна, да задавам повече въпроси, направо много се обърках.

# 13
Shocked а аз си мислех че само на 4Д може да се види колко см и колко грама е и за това не ми казва.. ужас  #Puppy dog

И моята нищо не ми казваше за размери и кг ,и като я питах  тя ми каза че на нейната апаратура не се виждало имало спец. програми които измервали пък тя нямала .Впоследствие я смених защото ми се наложи да отида в друг град.Но така или иначе не бях доволна от нея.

# 14
  • Варна
Най- добре си задавайте въпросите, стига да ви отговарят лекарите. Все пак ЖК по ЗК вкл. само 2 ехографа, а останалите пъти ако ви гледат безплатно не може да се очаква много. За мен най-добрия вариант е ЖК по здр. каса, където всичко вие е включено- изследвания, ехографи, болнични,без допълнително заплащане и ФМ при специалист и допълнително платени ехографи след 8м. при добър израждащ лекар. Голяма част от лекарите си искат по 30-40 лв за всеки ехограф от женската консултация без 2та безплатни по здр.каса , на други места се доплаща по 300 лв и нагоре до 500-600лв според различните пакети- там сигурно повече обясняват.

Общи условия

Активация на акаунт