Съвместно съжителство

• 14 922
  • 173
  •   1
Отговори
# 60
Лигава работа, с пари всеки знае, а без пари се пробвай, тогаз говори.  Laughing

# 61
А защо трябва съзнателно да си причиняват това - да живеят в мизерия? Ако по непредвидими причини ти "дойде до главата", е друг въпрос - гледаш да се справиш. Но, осъзнат избор.... особено за млади хора... newsm78
Защото искат да са самостоятелни - да се прибират, когато пожелаят, да правят секс, когато пожелаят, да правят каквото си решат. Това е съвсем нормално.
Каква мизерия?!?! 1400 лв, как ще караш в мизерия с такива пари?? Да не живеят в Лондон?? В една София ти стига хилядарка, за да си абсолютно самостоятелен, нахранен, облечен, на квартира... а те имат дори повече от хиляда. Ако с 1400 лв не могат да се оправят, и с 10 хиляди няма да се оправят и по-добре да си седят при майките, че явно не са готови за самостоятелен живот.

# 62
Каква мизерия с 1400 лв. съвместен доход??? Откога да готвиш и да не държиш бойлера включен денонощно значи да мизерстваш? Ако авторката не може да готви, време й е да се научи, в противен случай за какво съвместно съжителство мисли. За да си самостоятелен, трябва да си рационален (което няма нищо общо с това да мизерстваш). Съгласна съм с Jesus, авторката и приятелят й не са готови още за подобна стъпка.

# 63
Чета, чета и някак си мисля, че живея в паралелен свят...
Та, една проста сметка:
наем- 400 лв
ток, топла вода, студена вода -  200 лв (без разхищения)
телефони (за двамата) – 30 лв
карти за градския транспорт (за двамата) - 100 лв
интернет, кабелна - 20 лв

Общо: 750 лв, което е абсолютен минимум за двама, без храна! Остават едни 650 лв за двамата, които като ги разделиш на 30 дни се получава по 10 лв на човек на ден  Rolling Eyes

Та, съветът ми към авторката е да  помислят с приятеля си за допълнителни доходи и квалификация, ако не искат да се изпокарат заради битовизми. Съвместно съжителство при родители, в никакъв случай.
То е много лесно да се говори наизуст иначе, като чета горните коментари явно са писани от хора, които никога не са живели и не са се оправяли абсолютно сами в София  (без помощ от родители, буркани и храна от "село" ) Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 03 фев 2015, 00:21 от _Runaway_

# 64
Та, една проста сметка:
наем- 400 лв
ток, топла вода, студена вода -  200 лв (без разхищения)
телефони (за двамата) – 30 лв
карти за градския транспорт (за двамата) - 100 лв
интернет, кабелна - 20 лв

Общо: 750 лв, което е абсолютен минимум за двама, без храна! Остават едни 650 лв за двамата, които като ги разделиш на 30 дни се получава по 10 лв на човек на ден  Rolling Eyes

Направо ме разби.
Първо, двустайни апартаменти има за по 300 лв, и пак са в широкия център, разрови се малко в OLX да видиш какво предлагат, че и обзаведени. Родителите ми живеят в двустаен за 300 лв, обзаведен... Къде ги тресна 400? То и за 1000 може да се намери, но идеята не е такава.
Та... наем - 300 лв.

Ток + вода никога, ама никога не са ми излизали над 100 лв, а сме петима души вкъщи и се отопляваме почти постоянно. Така че сметките са 100 лв, а ако бойлерът не го изгасяте, може и 300 да навърти...
Та... сметки - 100 лв

Телефони за двамата 30 лв, съгласна съм.

Карти за градския... те нямат ли коли? Ок, ако нямат - общо 100 лв.

За интернет и кабелна бих казала 35 лв.

Дотук общо са малко под 600 лв, да ги дадем точно 600.

Храна... ти сериозно ли смяташ, че за храна всеки ден всеки един от тях ще дава по 10 лв??? То така и 10 хиляди няма да им стигнат. Прави се следното - от тия 20 лв на ден, дето ги сметна, се взимат 5 лв, за да се купят 2 кила картофи, някакви чушки, моркови, нещо там... и се прави една манджа в голяма тенджера.... с която манджа вечерят единия ден и на другия също (ако на обяд не са си вкъщи). За закуска се ядат сандвичи - един хляб ти е левче, с какво ще го мажеш и какви неща ще му слагаш... и златни да са, няма да ти излязат повече от 2-3 лева отгоре, а ще стигнат за 3-4 дена. На обяд се купува нещо от кафенето в работата, някой сандвич или бургер, ако има, плюс кафето да кажем, са общо 3 лв. Къде ги насвятка по 20 лв на ден??

На месец храна за петима души при нас излиза към 250 лв. Ядем супер разнообразно, винаги е готвено, има всякакви зеленчуци и плодове в менюто. Как двама ще харчат по 20 лв на ден за храна? Ами единия ден нека изхарчат 20 лв за продукти за 4-5 манджи, да си ги сготвят и ще имат цяла седмица какво да ядат!

Та, към тия няма и 600 лв като добавим храната, за която над 200 аз не давам - двама са все пак, ние сме петима!... се получават 800 лв. Останалите 600 лв са им за КЕФ!

# 65
  • София
айде стига ми го рекламирай OLX, инак - дупе знае с 2 и 200, ще се научи.
Вкъщи сме трима - Трима, с малкото бебе, вода - 30лв, на месец студената - топлата - 70 лв.!!!!!!!!!! Няма разхищение, нееднократно съм питал, писал, декларирал, че Н Я М А М басейн, който да пълня,но...... това е!
Парно - 200 лв, при максимални икономии, Ток - 60 лв, а зимните месеци - 90 лв.
Наеми за триста лева - смешна работа, повечето в широкия център са към 400 лв и вървят с режийни.

Напълно подкрепям мнението по-горе, че трябва да се квалифицират, респ. да търсят начини за повече пари, ако не искат действително цял живот пред печката.

# 66
Ще се научат, ако имат желание и волята за това. За парното не съм съгласна - досега живеех в Докторския паметник, работели са 2 радиатора, единият от които нонстоп и парното ми е ок. 120 лв. в най-студените месеци. Тецът е централен с топла вода. Токът никога не е бил над 30 лв. като работят 2 телевозора, 2 хладилника, печки за готвене, духалка за 3-4 часа на ден...но наистина не е като с бойлер.
Идеята е, че има начин 2ма млади хора да живеят с толкова пари на месец и то нормално, самостоятелно, но трябва да се научат на рационалност.

# 67
Vittoria, тези работи, които ги говоря, не ги говоря наизуст!
Jesus, цитираните суми за сметки от теб са абсурдни...
Относно разхода  по 10 лв на ден съм го написала да се види, колко остава - за закуска, обяд и вечеря плюс нещо друго, ако остане. Особено ако мъжа е ящен като моя например - висок 190 см, 100 килограма, спортуващ хич не ги виждам нещата как ще станат. А пък ако искат и да поизлязат някоя вечер, да отидат на концерт, на кино  Rolling Eyes
Те че ще се оправят някак, ще се оправят, но за мен цитирания план по-горе е за воденето на някакъв скотски живот, които не е за дължително двама млади хора да водят. При положение, че са здрави и прави, спокойно могат да работят за повишаване на квалификацията, за да могат да вземат по-добри доходи,  не цял живот да карат на картофи и сандвичи.

Последна редакция: вт, 03 фев 2015, 11:58 от _Runaway_

# 68
  • София
С две деца, в двустаен, сметките ни са 850-900 лв. /вкл. 350 лв заем/. Толкова са и наемите в блока - Младост.
Храна - 15 лв на ден. Т.е. - 450 лв.

# 69
Как няма да им стигат 1400лв на месец? И щели да мизерстват?! Стига бе, хора...
Разходите ни за двама човека, без наема(за сега сме в семеен апартамент), за януари беше около 800лв., което включва над 200лв разходи за автомобилите ни и 160лв. ток за декември - почти двоен по сума подарък от ЕнергоПро. Отопляваме се на ток, така че парното поне ни отпада като разход. Останалото са храна, вода, Интернет и кабелна, телефони, непредвидени разходи и малко козметични лигавщини за мен.
Да, знам че София е скъп град, обаче не е в пъти по-скъп от Варна. Готвим редовно, излизаме си когато ни се излиза на кафета, но не пръскаме 50 лв. за една вечеря.
Та си мисля, че с 1400лв. ще се справят съвсем нормално.  Thinking

# 70
Runaway, не знам защо реши, че аз говоря наизуст. Това, което споделям е личен опит. С моя приятел сме с по-малък съвместен доход, без финансова помощ и пак не сме се ограничавали, той си излиза всяка седмица по два-три пъти навън, аз тренирам фигурно пързаляне (което е по-скъп спорт от фитнес например). Храним се нормално и разнообразно, готвим.

# 71
  • В един копнеж!
Момичето публикувало темата някак се покри...ама си мисля, дали не ни пусна по пързалката с тези доходи от 1400 лв?!! А в действителност да са много по-малко и оттам да идва истинската причина. Не, че ми пука, но и това го вземам като вариант.

# 72
С две деца, в двустаен, сметките ни са 850-900 лв. /вкл. 350 лв заем/. Толкова са и наемите в блока - Младост.
И още не сте умрели от мизерия ?Mr. Green

И аз като те чета,че чудя  кой паралел обитаваш? Laughing

# 73
  • София
И още не сте умрели от мизерия ?Mr. Green

Да си платиш сметките и храната не е баш мизерия, но не е и супер.
Но ако и аз работя, вече можем да си позволим нещо по-така - излизане, почивка и пр.
Но двама човека с 1400 лв си е лайф.

# 74
Разбира се..Пошегувах се..Аз с 800 си гледам детето сама и ми е добре..Не е най-най животът ни,но е добър.

А двама млади с 1400 са си направо супер.

Общи условия

Активация на акаунт