Съвместно съжителство

• 14 925
  • 173
  •   1
Отговори
# 75
Jesus, цитираните суми за сметки от теб са абсурдни...
Всеки месец ги плащам! Иди кажи на енергото, че ми иска малко... Доживях!

Виждам, че и други хора, които явно умеят да готвят, затова не дават по 20 лв за храна всеки ден... казват, че 800 лв са достатъчни за двама души. Аз казвам, че съм издържала трима с тези пари. Въпрос на мислене и организираност. Вместо да поръчам храна за 20 лв за вкъщи, ще сготвя с продукти за 5 лв и ще има ядене за 2 дни!

# 76
  • Другата България
Ще ме извиняваш, но това
Цитат
На месец храна за петима души при нас излиза към 250 лв. Ядем супер разнообразно, винаги е готвено, има всякакви зеленчуци и плодове в менюто. Как двама ще харчат по 20 лв на ден за храна? Ами единия ден нека изхарчат 20 лв за продукти за 4-5 манджи, да си ги сготвят и ще имат цяла седмица какво да ядат!

ми звучи не само абсурдно, но и на практика взаимно изключващо се - супер разнообразно за 250 лв. на месец 5 човека.
Това също
Цитат
Ток + вода никога, ама никога не са ми излизали над 100 лв, а сме петима души вкъщи и се отопляваме почти постоянно. Така че сметките са 100 лв, а ако бойлерът не го изгасяте, може и 300 да навърти...
Та... сметки - 100 лв

Мдааа, то вЕрно изгасен бойлер ток не харчи, нито пък изключен климатик. Само дето нито имаш топла вода, нито ти е топло де, ама това са подробности.

# 77
Мдааа, то вЕрно изгасен бойлер ток не харчи, нито пък изключен климатик. Само дето нито имаш топла вода, нито ти е топло де, ама това са подробности.
Нямаме климатик, никога не сме искали да имаме. Имам парно и печки за зимата и вентилатор през лятото. Бойлерът се включва предимно нощем и по изключение денем - защото нощната тарифа е много по-ниска. Всяка нощ е включен и през деня имаме топла вода, а и денят всички си го прекарваме по работи, училища, градини и т.н.
Смяташ ли, че с 3 деца ще позволя вкъщи да не е топло през зимата?

А за коментара върху парите за храна... ми толкова отиват. Научи се да готвиш, и на теб ще ти излезе по-евтино. Ако всеки ден поръчвам пица за вечеря, и 30 лв на ден за храна няма да стигат...

# 78
Ами има и други неща, които да се предвидят. Ако двамата ги няма примерно цял ден, няма смисъл бойлерът да бачка на макс. Ако има термостат - намаля се, за да може вечерта да си измие човек ръцете и се увеличава за душ. Климатикът също няма смисъл да бачка за никого цял ден. Има си режими, има си и таймери. А и има разлика дали отопляваш гарсониера, двустаен или тристаен апартамент. При нас в двустаен апартамент сметките за ток зимата варират около 100лв. (с изключение на посочената в предния пост) Simple Smile
250лв за храна аз дори и за двама ми се вижда малко, но при добро планиране и следене на промоции, сигурно се получава. Ние просто не купуваме в големи количества, че да се запасяваме. Аз в тези неща не виждам мизерстване, а правилно планиране на разходите.  Peace

# 79
Цитираните 20 лв на ден не съм казала, че ще са само за храна, а ги посочих като остатъчна сума след плащането на наема и сметките (абсолютния минимум). В тези 20 лв трябва да влезнат всекидневните разходи за храна + допълнителни неща, които не са всекидневни. Дори и готвенето обаче изисква продукти и се хаби електроенергия. Никъде не съм казала да се поръчва храна за 20 лв всеки ден. Също така никъде не съм казала, че  с тези пари ще се живее в мизерия, а скотски. Нали не смятате, че е ок двама млади човека да дават абсолютно всичките си доходи за наем, сметки и храна? Колко ще могат да издържат така без да се изпокарат?

# 80
  • Велико Търново
Не знам....ние сме четирима вкъщи, последната ни сметка за ток беше 250 лв. Confused, за вода - около 20лв., интернет + кабелна - 35 лв., за гориво ми отиват около 80- 100 лв., а в магазина, ако купя основни храни - хляб, мляко, яйца, сирене, кашкавал - под 10лв. няма как да стане. И почти няма ден, в който да не съм оставила поне толкова в магазина.Едно излизане навън за двама човека е над 15 лв., ако вечерят, а не стоят на кафе и вода.

# 81
1400 лв е супер добър доход за двама млади човека и няма никаква мизерия там. Повечето смятате за семейства с деца, което е нещо коренно различно. Да не казвам колко бяха сметките за ток, когато бяхме под наем, че някой тук ще ми се смее и иде реч за зимата. Гледа се апартамента!!! Ако е с хубава дограма и източно изложение практически се отоплява сам. Ние 1 лв не сме дали за отопление, а си беше около 20 градуса през цялото време дори февруари.  Mr. Green 

А за храната наистина не виждам какво му е странното да излиза и по 10 лв на ден за двамата, камо ли на човек. Те всеки ден ли ще са в ресторант? Кое пречи да е разнообразно? Давам пример за често употребявани от мен рецепти, които са точно в порции за двама, а подчертавам, че ММ е като черна дупка и яде 3но на мен. Сега, може да не са кулинарни шедьоври (аз съм доволна от себе си като за девойка без деца на 22 год.) но никой не може да отрече разнообразие, мисля, и само единици излизат над 10 лв. въобще и спокойно се вместват в 1400те лева. Все пак, едва ли някой тук се опитва да изкара сметките 1000 лв на месец. Нашите (общо) излизат на не повече от 400 лв., че и това е таван.

Спагети със сос с кайма, домати и гъби - 7-8 лв.
Картофена салата с копър и гъби - 4-5 лв
Пилешки гърди на скара с голяма шопска салата - 10 лв.
Броколи с варени яйца и сирене  - 5-7 лв.
Леща с хляб - 3-4 лв.
Ориз с месо и куркума - 6-10 лв (според месото).
Сърмички с ориз и кайма - 10 лв с хубава кайма
Картофена салата с червен лук и с моцарела - 5-6 лв
Риба на скара с голяма салата и лимони - 10-15 лв.
Някакво месо с грах/зелен боб - 10лв
Пълнени чушки със сирене и салата - 5-8 лв.
Омлет с яйца и 3 вида сирена - 10-12 лв.
Рибена супа със скумрия, картофи, моркови, лук, чесън, копър и тиквички - 15лв.
Хаха, пълнено пиле с ориз, гъби и запечено на фурна с картофи в червен пипер и подправки - ми не е над 15 лв заедно с всичко, че и аз тук включвам хляба и салатата.  Mr. Green

Айде стига съм изреждала, мисля идеята стана ясна.

10тина лева на ден им стигат да си се хранят съвсем нормално, камо ли повече. А, ако са малко по-разумни, могат да им остават сериозни суми и за купони, и за дрехи и за всичко, ако ще и да не е всеки ден по 2 нови рокли и 2 ресторанта. В крайна сметка могат да преценят кое им е по-важно: да се глезят през ден да си купуват рандом джунджурии или да живеят заедно. Ако първото е по-важно, наистина да не се занимават, но проблема не биха им били парите.  Peace

# 82
  • Другата България
Нямаме климатик, никога не сме искали да имаме. Имам парно и печки за зимата и вентилатор през лятото. Бойлерът се включва предимно нощем и по изключение денем - защото нощната тарифа е много по-ниска. Всяка нощ е включен и през деня имаме топла вода, а и денят всички си го прекарваме по работи, училища, градини и т.н.

А за коментара върху парите за храна... ми толкова отиват. Научи се да готвиш, и на теб ще ти излезе по-евтино. Ако всеки ден поръчвам пица за вечеря, и 30 лв на ден за храна няма да стигат...
Виж сега, не знам защо реши, че не мога да готвя, но пък и не ме интересува.
Можеш да мислиш каквото си искаш.
Но да ми кажеш, че имаш и тийнейджър, и сте пет гърла, и всичката храна ви е 250 лв. на месец, и е разнообразна - не ми се влиза в полемики, но не ти вярвам. Като под "храна" не визирам само картофи,  боб, леща, ориз и спагети, а все пак и месо, риба, плодове, зеленчуци, и такива разнообразни неща. Спорът е безсмислен в случая, просто имам различно виждане от твоето явно за разнообразие. Защото представи си и аз пазарувам, и аз /о, чудо  Grinning/ готвя. И сме трима постоянни и един приходящ и по-малко от 300 лв. , че дори и 350-400 понякога няма как да докарам като разход. При условие, че всичко ми е от магазина, нямам села и буркани, не следя промоции и купони, или каквото там има за промоционално и ...някакво си безплатно пазаруване, защото просто нямам време. Наобяд избягваме да ядем закуски, защото поне според мен са нездравословни, мазни, с боклучиви салами и просто не ги ядем, а предпочитаме по една топла супа сега или салата през лятото.
За сметките няма да отварям дума, ти си знаеш. Само се чудя какви са тези вашите бойлери, дето работят само на нощна енергия и затоплената вода през нощта стига до другата нощ. Че ние двамата с ММ като вземем сутрин душ, измия чиниите от закуска и тя водата наполовина, че и повече е отишла. Отделно през зимта самата вода е по-студена, по-бавно се топли  и много бързо стоплената такава изстива. Ама тези неща са за друга тема.

Последна редакция: вт, 03 фев 2015, 21:44 от Merri_An

# 83

Можеш и да изредиш колкото си искаш рецепти, всъщност може и да проявя интерес към някоя.
Но да ми кажеш, че мъжът ти яде тройно на теб, имаш и тийнейджър, и сте пет гърла, и всичката храна ви е 250 лв. на месец - не ми се влиза в полемики, но не ти вярвам. Като под "храна" не визирам само картофи,  боб, леща, ориз и спагети, а все пак и месо, риба, плодове, зеленчуци, и такива разнообразни неща. Спорът е безсмислен в случая, просто имам различно виждане от твоето явно за разнообразие. Защото представи си и аз пазарувам, и аз /о, чудо  Grinning/ готвя. И сме трима постоянни и един приходящ и по-малко от 300 лв. , че дори и 350-400 понякога няма как да докарам като разход. При условие, че всичко ми е от магазина, нямам села и буркани, не следя промоции и купони, или каквото там има за промоционално и ...някакво си безплатно пазаруване, защото просто нямам време. Наобяд избягваме да ядем закуски, защото поне според мен са нездравословни, мазни, с боклучиви салами и просто не ги ядем, а предпочитаме по една топла супа сега или салата през лятото.
За сметките няма да отварям дума, ти си знаеш. Само се чудя какви са тези вашите бойлери, дето работят само на нощна енергия и затоплената вода през нощта стига до другата нощ. Че ние двамата с ММ като вземем сутрин душ, измия чиниите от закуска и тя водата наполовина, че и повече е отишла. Отделно през зимта самата вода е по-студена, по-бавно се топли  и много бързо стоплената такава изстива. Ама тези неща са за друга тема,.
+1
Мислех си го същото. Разнообразно хранене само на боб и леща също не ми се връзваше. Ние сме трима човека и храната не ни отива под 400 лева. Но ние наистина СЕ храним разнообразно. А бойлера като го пусна сутринта и се изкъпем, за вечерта вече няма и пак го пускаме. Само лятото важи това с пълна сила, топлим сутрин, има и вечер.

# 84
  • Другата България
 Grinning Аз се редактирах, защото се усетих, че потребителката с рецептите и мъжът с тройното ядене /да ѝ е жив и здрав/ е друга, аз ги обърках двете.
Но да, смисълът на поста ми си е този.
Просто за мен това, което споделя цитираната потребителка е наистина доста трудно постижимо и на практика невъзможно.

# 85

Но да ми кажеш, че имаш и тийнейджър, и сте пет гърла, и всичката храна ви е 250 лв. на месец - не ми се влиза в полемики, но не ти вярвам. Като под "храна" не визирам само картофи,  боб, леща, ориз и спагети, а все пак и месо, риба, плодове, зеленчуци, и такива разнообразни неща. Спорът е безсмислен в случая, просто имам различно виждане от твоето явно за разнообразие. Защото представи си и аз пазарувам, и аз /о, чудо  Grinning/ готвя. И сме трима постоянни и един приходящ и по-малко от 300 лв. , че дори и 350-400 понякога няма как да докарам като разход. При условие, че всичко ми е от магазина, нямам села и буркани, не следя промоции и купони, или каквото там има за промоционално и ...някакво си безплатно пазаруване, защото просто нямам време. Наобяд избягваме да ядем закуски, защото поне според мен са нездравословни, мазни, с боклучиви салами и просто не ги ядем, а предпочитаме по една топла супа сега или салата през лятото.
За сметките няма да отварям дума, ти си знаеш. Само се чудя какви са тези вашите бойлери, дето работят само на нощна енергия и затоплената вода през нощта стига до другата нощ. Че ние двамата с ММ като вземем сутрин душ, измия чиниите от закуска и тя водата наполовина, че и повече е отишла. Отделно през зимта самата вода е по-студена, по-бавно се топли  и много бързо стоплената такава изстива. Ама тези неща са за друга тема,.
Мисля, че малко ни омеша с другата потребителка (или така ми се струва? извинения, ако бъркам   bouquet ). Аз нямам тийнейджър и няма и как де.  Mr. Green А в списъка съм включила и месо, и риба, и салати. Само плодовете не съм, макар че сега чепка банани, торба ябълки и някоя и друга мандарина няма какво въобще да се споменават - това ни най-малко не са скъпи неща. Мисълта ми беше, че купища рецепти, включващи каквото се сетите могат да излязат съвсем евтино. И да се храните разнообразно. Интересно ми е тези, които смятат горния (значително съкратен, наистина) списък за еднообразен с какво толкова по-различно се хранят?  newsm78 Да взема да почерпя рецепти и аз, не за друго. Все пак съм работеща домакиня в зародиш.  Mr. Green

Пак се замислете - проектирате живот, в който са включени деца в тема, която споменава двама млади човека. На двама човека без поколение не им трябва кой знае какво в някое малко апартаментче. И дори да са и двамата кулинари (нещо, което ме съмнява, познавайки други млади двойки около моята възраст) това пак не пречи с подобен общ доход.

# 86
  • Другата България
 Grinning Просто трябваше да прочетеш поста над твоя.
Усетих се и се редактирах. Peace

# 87
Битовизми, колко яко.  Sunglasses

# 88
  • София
Само едно не разбирам – казвате, че с 10 лв., дори с 5 лв. готвите и се храните два дни. Как по-точно: на закуска, на обяд и на вечеря едно и също или?
Щото инак не излиза 5 лв.
А ако имате дете, което с поне 5 хранения, и нему ли давате една и съща манджа 2 поредни дни, общо 6-10 хранения....
Хм, много разглезени моите значи....

# 89
Grinning Просто трябваше да прочетеш поста над твоя.
Усетих се и се редактирах. Peace
Видях!  Peace Simple Smile

ronaldd, в моя случай визирам един ден, не 2. При нас закуската не е проблем - ние сме на овесени ядки и кафе. Това имам в предвид: те нямат деца още, че да мислят питателни закуски и 3-4 яденета дневно все сложни и по д-р Спок. На закуска ще пийнат по 1 кафе и ще мацнат (или не) една филия, после ще се приберат чак на вечеря, когато 1 тава ги устройва безпроблемно. Те още не са хора с такива ангажименти, които ги заставят да пестят, да пресмятат и преценяват.

Общи условия

Активация на акаунт