Съвместно съжителство

• 14 927
  • 173
  •   1
Отговори
# 90
Ами, да, то ако се ядат филии сутрин обед и вечер, кренвирши, гадни салами и сирене, което не е точно ситрене, за разкош картофи и ориз (в голяма тенджера, поне за 3 дни) с 3 филии хляб прекрасно ще стигат 200 лв за месец А ако къпането става 1 път в седмицата бойлера може да работи само в неделя.  Peace 

# 91
Ами, да, то ако се ядат филии сутрин обед и вечер, кренвирши, гадни салами и сирене, което не е точно ситрене, за разкош картофи и ориз (в голяма тенджера, поне за 3 дни) с 3 филии хляб прекрасно ще стигат 200 лв за месец А ако къпането става 1 път в седмицата бойлера може да работи само в неделя.  Peace 
А, не знам. Аз дадох списък с доста повече рецепти, от които филии се консумират само със супите, а салами и кренвирши не съм яла от ... вероятно има 10 години вече.  Peace На манджите с месо и гъби, какво им пречат картофите?  newsm78 Тъй де, аз не знам кое му е вредното на варен/печен картоф? Или на ориза, който е чудесен източник на въглехидрати? Вредно е, ако са пържени.

ПП. Ми аз лично се къпя 2 пъти на ден - сутрин преди кафето и вечер след тренировка. ММ се къпе на 1-2 дена (зимата, лятото всеки ден). Не сме на бойлер вярно, на топлофикация сме, но не смятам, че сметките са много по-различни. Айде да не са 200. 300 лв да са. Е, и? С 1400 лв общ доход могат и за 500 лв да ядат, ако искат.

# 92
  • София
Забелязала съм, че много млади хора въобще не готвят.
В най-добрия случай си купуват готова храна от супермаркета.
Иначе - ресторанти, поръчване на храна.
Така храната излиза доста скъпо.

# 93
Сега 10 и повече страници ще се води спор за бюджета на едно семейство, без значение дали живееш във Видин, Стара Загора, или София. Не е толкова важно дали може да се живее с малко пари - то е ясно, че може - не напразно се казва "...знае 2 и 200...". Но, да направиш осъзнат избор и на 20 г. да се потопиш в относителна мизерия, щото.... "ние толкова се обичаме..." Ами, обичайте се, но, точно заради недостатъчните доходи в бъдещ план, учете, квалифицирайте се, правете нещо за бъдещето си... Любовта е до време, особено, когато трябва ден след ден да си броиш стотинките и да се лишаваш от елементарни неща, или мънички екстри.

В повечето постове се смятат само филии с мас, икономии на вода, готвене за 2-3 дни. А, киното, кафето с приятелки, дискотеката, фитнес, не дай си някой концерт с билети от по 30-40-50 лв., маратонки, блузка, козметика, някоя и друга евтина почивчица ...?

За мен мизерията, рано или късно, води до мизерия и на духа, но.... това е друга тема...

За протокола - гледала съм 3 г. сама момче на възраст от 11 до 14 г. с основна заплата /държавна фирма, която съзнателно се фалираше и тогава имаше някакво централно изискване за зависимостта между приходи и заплати/, защото БНД ми казваше - "ми, ако имам пари ще ти давам, ама нямам"..., та знам какво е... Добре, че имах приятели, които "небрежно" ме дотираха я с месце от село, я с нещо друго. Но, това ми беше "дошло до главата", и трябваше да се справя, а не беше осъзнатия избор за който говоря.

А след това дойде "принца на бял кон", и "приказката" започна да се развива по коренно различен начин, но и това е друга тема... Sunglasses

# 94
Е, добре де, какъв трябва да е бюджета на едно младо семейство, за да могат да се вземат спокойно? 5 000 на месец ли? Според мен техния е тамън на място и не смятам, че изключва излизания и маратонки. Изключва всекидневно ръсене на пари в мола, ежедневни излизания на кафета и ресторанти и тн. неща, които ако са по-важни от това да са заедно, еми да, по-добре да не мислят за съвместно съжителство. Хората се оправят и с половината на техните финанси и пак си се обичат. Ние с ММ общо имаме може би около 2000 лв на месец като моята заплата не е константна поне, докато уча. Ми освен, че стигат, всеки месец заделяме едно 500лв. настрани. Не се лишаваме от излизания (в нашия случай на планина по-често), аз редовно си купувам маратонки, защото съм бегачка и си трябват (и то не пластмаса за 20лв, а качествени), и дрехи си купувам, и домашни любимци имам, и не виждам какво му е мизерното на това да си готвиш и да не ръсиш пари всеки ден за дрехи и джаджи. Не би ми било по-приятно да мога всеки ден да се глезя, а да не сме заедно. Като си млад не ти трябва много, за да си изкарваш хубаво особено, ако си с някого, с когото ти е кеф да си прекарваш времето. Когато решат да имат деца, вече е по-друго, макар че много хора се справят и с деца на същите финанси.

# 95
  • Blondeville
Е, добре де, какъв трябва да е бюджета на едно младо семейство, за да могат да се вземат спокойно? 5 000 на месец ли? Според мен техния е тамън на място и не смятам, че изключва излизания и маратонки. Изключва всекидневно ръсене на пари в мола, ежедневни излизания на кафета и ресторанти и тн. неща, които ако са по-важни от това да са заедно, еми да, по-добре да не мислят за съвместно съжителство. Хората се оправят и с половината на техните финанси и пак си се обичат. Ние с ММ общо имаме може би около 2000 лв на месец като моята заплата не е константна поне, докато уча. Ми освен, че стигат, всеки месец заделяме едно 500лв. настрани. Не се лишаваме от излизания (в нашия случай на планина по-често), аз редовно си купувам маратонки, защото съм бегачка и си трябват (и то не пластмаса за 20лв, а качествени), и дрехи си купувам, и домашни любимци имам, и не виждам какво му е мизерното на това да си готвиш и да не ръсиш пари всеки ден за дрехи и джаджи. Не би ми било по-приятно да мога всеки ден да се глезя, а да не сме заедно. Като си млад не ти трябва много, за да си изкарваш хубаво особено, ако си с някого, с когото ти е кеф да си прекарваш времето. Когато решат да имат деца, вече е по-друго, макар че много хора се справят и с деца на същите финанси.

Аз доколкото помня, вие не плащате наем или ипотека, не знам как стои въпросът със сметките на жилището. Така че това значително ви улеснява бюджета. И според мен 1500 стигат за семейство без деца, което няма  разходи за квартира или ипотека. Обаче ако имат сериозен разход като наем или ипотека, тогава вече си е оцеляване с такава сума. То храна, то сметки, то наем/заем и накрая като теглиш чертата, обикновено месечният бюджет е занулен.

П.П Това не значи, че двама души с подобен доход не трябва да заживеят самостоятелно, напротив, просто трябва да са подготвени, че ще е трудно.

Последна редакция: ср, 04 фев 2015, 18:42 от blondie_anna

# 96
  • София
Не занулен, ами на минус!

# 97
Битовизми, колко яко.  Sunglasses

Е, кво искаш? Да се намажем с една кутия зелена боя и да застанем на слънце ли?  Hug

# 98
Като под "храна" не визирам само картофи,  боб, леща, ориз и спагети, а все пак и месо, риба, плодове, зеленчуци, и такива разнообразни неща.
У нас никой не яде трупове на животни, това е гнусно. Но, освен изброените от теб неща, имаме плодове и зеленчуци, казала съм, че се храним разнообразно. Не държа никого само на картофи. Децата имат няколко любими "манджи", така да ги нарека. Едната е с картофи, чушки, патладжан, домати и моркови, другата с картофи, грах, броколи, моркови и царевица (е, това ако не е разнообразно, здраве му кажи), редовно си правим кюфтета от всякакви неща, повечето рецепти съм ги измисляла аз. Ориз ядем рядко, а спагети изобщо не ядем, никой не ги обича. С ориз правим една мусака, в която влизат праз, моркови и грах. Май някъде споменах, че тестените не са ни сред честите храни. А тия простотии тип корнфлейкс, мюсли и други глупости никой не ги яде, ядат сандвичи на закуска, с масло, кашкавал, домат, или пък с топено сирене... и вече кой както го обича де... Когато сготвя, готвя в по-големи количества и остава за още 2-3 дни. Готвя 3-4 неща и имаме разнообразна храна няколко дни. Отделно, аз на работа не ям за 100 лв, ям за лев-два или направо си правя сандвичи от вкъщи.

Когато се приберем от работа/училище/градина, си мием ръцете... колко топла вода трябва, даже децата искат студена... Но има топла, достатъчно за миене на ръце и зъби. Ако някой иска да се къпе вечер, си включва бойлера. Казах, че се включва основно нощем, а не само нощем.

Но, да направиш осъзнат избор и на 20 г. да се потопиш в относителна мизерия
Е*ати мизерията с 1400 лв. Дай ми ги на мен да мизерстваме тука с тия пари... Пфф.

Там, където споменаваш дискотеките и киното... Същите пари, които ние даваме по децата, младите дават по дискотеки и кина. Даже по-малко, зависи колко пият (все пак имам неомъжена позната, която дава по 300 лв на вечер за шотове... като излезе). Та, относно мизерстването на духа - как, като има пари да си кефят душите? То, ако не мислиш, и 10 хиляди ще са ти малко.

# 99
  • Другата България
Тоест, осъзнато не консумирате месо, майонеза, риба, мляко, сирене, /кашкавал и масло на закуска основно/ и всякакви производни на тях?
Не ядете и тестени... Rolling Eyes
Ами сладко - шоколад, торта, вафличка?
Цитат
Едната е с картофи, чушки, патладжан, домати и моркови, другата с картофи, грах, броколи, моркови и царевица (е, това ако не е разнообразно, здраве му кажи),
Ами не е, и предполагам ще ти го кажат още хора.
А за лев поне в моя град може да се вземе един геврек, който освен, че е тестено, ако го ям 5 дни в седмицата на обяд само него ще съм надолу с 1-2 кг.
Сега донякъде разбирам твоите 250 лв. месечни разходи за храна на 5-членно семейство.
Изборът и парите са си твои, но за мен това си е ограничаване и лишаване откъдето и да го погледнеш. Peace

# 100
  • Sofia, Bulgaria
Досега предимно четох, но след последните постове, разбрах защо всички мислят, че се лигавим, нямаме желание и т.н., което не е така.
1во в менюто, което Google76 даде, аз предимно гарнитура видях...
2ро пазарувам от около 10години насам и съм напълно наясно с цените на 80% от продуктите - на ден под 20лв за храна не се пада, като това е само за вечеря и по 1 сандвич за обяд да кажем
3то цигарите и бензина не мисля, че са някаква екстра - в множеството си хората, които не пушат - ядат - пак са 5лв, като се виси по гадните спирки или се буташ в рейса с 200 човека 50% болни - все лепваш грип и даваш пари за лекарства
И като последно, ДА имам представа, че има работещи хора и пенсионери, които преживяват с по 300лв, но защо е нужно човек, винаги да гледа как има и по-зле, като има и 100 пъти по-добре.
От всички мнения, си извадих извод - по-добра квалификация и работа са нжужните неща, за да се случи желаното.

# 101
Ние не плащаме наем, но за сметка на това имаме заем. Доходът общо ми е 1600 лв. И аз това с пазаруването за 5 лв. За няколко дни не го разбирам... Работя 2 на 2, през двата почивни дни готвя за 4ма като гледам да има и за мъжът ми да си носи за работа ( най-малко по 2-3 ястия на ден). Не знам какво правя, но и 2та дни давам по 20 лв в магазина....  Crossing Arms

# 102

1во в менюто, което Google76 даде, аз предимно гарнитура видях...

Е, сега, в менюто тя беше споменала и скумрия, и печено пиле. Това ли е гарнитура? Какво да е менюто? Голямата пържола с гарнитура от малки пържолки и салата от кюфтенца ли?

# 103
Изобщо не си представям какво е това ядене 2 пъти на ден, като закуската е овесени ядки, а вечерята единствено картофена салата или леща. Овесените ядки, които ние ядем с мед, кисело мляко, банан или ябълка, ни засищат за не повече от 3 часа.

# 104
Аз наистина искам да ми сподели някой колко лева на месец са достатъчни за двама млади човека? Точна сума. Не за четиричленно семейство, не за хора с деца, не за любители на алкохола, които на седмицата изпиват 50лв. За двама средностатистически млади. Които тепърва ще се развиват в кариерата и ще градят живот.  Wink
Моля ви!  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт