10-дневна детоксикация със зелени смутита

• 85 274
  • 512
  •   2
Отговори
# 180
Deziderata, с теб съм! Hug

Има и кулинарна тема за постите, където се обменят рецепти. А аз по-скоро търся рецепти за постите, които да са вегански, по-леки и нискокалорични. Фея дава прекрасни идеи, така че я следя отблизо, в която тема и да се появи  Wink.

# 181
Ще инвестирам в блендер и евентуално през март ще направя и аз една такава серия.
Един въпрос - с пасатор не става ли  Mr. Green?
По принцип става, но сместа много ще "хвърчи", защото е по-течна.
Скрит текст:
Доколкото знам, ти си на ВМ НВхранене.По три пъти на ден плодове (поне), не противоречи ли на диетата ти?

# 182
Сигурно и аз ще се включа във Великденския пост  Peace
Добавям бързо и аз като Симпа искам по-здравословно да го изкарам и затова ще следя темите за вегани и суровоядци и нашата Фея, разбира се
Онзи ден се блазних със снимките й, хихи

# 183
Ще инвестирам в блендер и евентуално през март ще направя и аз една такава серия.
Един въпрос - с пасатор не става ли  Mr. Green?
По принцип става, но сместа много ще "хвърчи", защото е по-течна.
Скрит текст:
Доколкото знам, ти си на ВМ НВхранене.По три пъти на ден плодове (поне), не противоречи ли на диетата ти?

Краси, да, права си - храня се предимно ВМ НВ.
Но това не значи, че не мога да тествам други неща  Laughing
Иначе благодаря, че си загрижена за моя режим  Peace

# 184
Хайде, от днес официално се присъединявам към темата. Първо ще изчета каквото сте писали. След това ще се заема сериозно и редовно да включвам в ежедневното си меню по едно смути или прясно изцеден сок, а напролет целта ми е да се реша да направя един детокс и аз!   bouquet

# 185
Оооо, Фит, добре дошла!

Кога се пада Великден в БГ, кога започват постите и колко време продължават (простете невежеството ми)? За да решим от коя дата ще правим детокса.

Вариантите са три:

1. Първи 10 дни, за да имате достатъчно време да се захраните и да можете да ядете разните там козунаци, яйца, агнета и пр.
2. По средата, за да може преходът към детокса и в началото, и в края да бъде по-плавен
3. В края, за да може да се изчисти каквото не е изчистил постът до момента.

# 186
  • София
Здравейте.Искам и аз да се запиша да следя темата.
Туко що си купих една голяма връзка спанак и утре ще изпробвам някоя от рецептите. Искам да попитам може ли да се добавя чия семена вместо ленено семе и трябва ли да се накисват преди консумация ?

# 187
Цвети, можеш да добавяш чия - тя има много сходен профил с лененото семе. Не е нужно да я киснеш предварително.

Ето ви и малко информация за зелениите с най-висок хранителен потенциал. Класирани са чрез индекса на общата хранителна плътност (ANDI на английски - Aggregate Nutrient Density Index).

Индексът за всеки продукт се получава чрез оценка на широка гама микронутриенти, вкл. витамини, минерали, фитохимикали и антиоксидантен капацитет, след което получената стойност за хранителното ниво се дели на калорийния индекс.

Целта е да бъде изтъкната важността на това да се приемат храни с по-висока хранителна стойност, т.е. такива, които са най-богати на полезни вещества спрямо броя калории. Така например кейлът, тъмен на цвят зеленолистен зеленчук, получава 1000 точки, а газираната напитка - 1.

Ето класацията:

1. Горчичени листа/листа от ряпа/плоско зеле (Mustard/Turnip/Collard Greens) – 1000

2. Кейл (Kale) – 1000

3. Кресон (Watercress) – 1000

4. Бок чой (Bok Choy) – 824

5. Спанак (Spinach) – 739

6. Рапини (Broccoli Rabe) – 715

7. Китайско зеле (Chinese/Napa Cabbage) – 704

8. Брюкселски зелки (Brussels Sprouts) – 672

9. Манголд (Swiss Chard) – 670

10. Рукола (Arugula) – 559

# 188
Фея, виждам, че вече планираш следващия детокс, затова ето информацията, която искаш Hug.

Великден е на 12 април.

Като цяло Великият пост продължава от 23 февруари до 11 април включително. Включва 2 подготвителни седмици, в които постепенно се изключват - първо месото, а след това и млечните храни.

Месни заговезни са на 15 февруари (това е последната неделя, в която може да се яде месо)
Сирни заговезни са на 22 февруари (това е последната неделя, в която може да се ядат млечни храни и риба. Рибата не се счита за месо).

Реално началото на Великия пост е на 23 февруари - като първите пет дни включват само растителна храна, варива, позволени са и ядки, но храната се консумира без олио и други растителни мазнини. Авокадото също е позволено - то е плод/зеленчук (всъщност не зная точно) Simple Smile Моето мнение е, че самото начало на Великия пост е идеално за старт на детокса Grinning. Но мога да се присъединя към вас и през всяко друго време.

Постът продължава до 11 април включително - т.е. до Велика събота.
Ето тук има една полезна таблица, за постните дни и периоди през 2015 година (за който се интересува по-подробно).

# 189
Фея, аз бих правила детокс след 12-ти април, след Великден. Но тъй като идеята на повечето тук е цялостно чистене на тялото - детокс и пост - ще се съобразя и ще гласувам за "2. По средата, за да може преходът към детокса и в началото, и в края да бъде по-плавен".

# 190
Симпа, ако го направим в началото на поста, ще е много скоро след този детокс. Аз също като Фит бих предпочела средата на постите.

Благодаря за изчерпателната информация!

# 191
Ще се съобразя с общото решение Peace.
Периодът е доста дълъг - има време и за детокс, има време и за захранване.

# 192
И аз точно ги проверих..Задушница е на Св. Валентин и на следващия ден е Месни Заговезни...доста рано тази година започва Simple Smile)

# 193
  • София
+ 1 за постите и пролетния детокс  Hug

Правя редовно плодови дни, пия много фрешове и смутита. Спечелихте ме и мен  Grinning

# 194
Малинкиии, добре дошла! Ще обменяме опит, щом редовно правиш смутита.

Общи условия

Активация на акаунт