10-дневна детоксикация със зелени смутита

• 85 312
  • 512
  •   1
Отговори
# 45
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
За Бургас може да проверите и пазара на "Краснодар" - там бабите продават домашна продукция. В момента едва ли ще намерите коприва и лапат, но на пролет шансът е много голям Wink

# 46
В този сезон освен спанака, който знаем, че добре вирее и на студено, всички останали зелении са от парников произход. Направо не ми се мисли и с какви химикали са били обработвани - торене, пръскане...

Напролет е друго - всичко расте на открито и на слънце. Коприва, лапад, киселец, глухарче...
Фея, за кога е планиран следващия детокс? Ти сигурно го правиш по програма  Grinning.

# 47
Много се радвам, че успях да навия и майка ми и ще го правим заедно : ))
Имам въпрос- може ли вместо стевия да слагам мед или да не подслаждам?

# 48
  • София
Ей сега се връщам от пазар с прясна информация Simple Smile
В Кауфланд имаше различни смески тип айсберг, рукола и маруля - с други думи "нищо интересно"...
Смес бейби спанак и рукола, цели 180 грама беше на цена 3.69 лв.  #Crazy Не взех.
Нямаше от другия спанак на килограм.

Мисля си, че ще чакам до на пролет за тези зелени смутита  Rolling Eyes

# 49
И аз мисля,че ще е много трудно,поне в моят град да намеря по-голямата част от продуктите  newsm78

# 50
Здравейте!
Аз няма да правя детокс,но ще ви следя! WinkОт няколко дни се разхождам из форума по темите за смутита и нови за мен салати.Зелении обичам много,но ги ям готвени.Глухарче даже не знам какво е Rolling Eyesосвен онова,което прилича на цвете.И аз както повечето дами тук мисля,че е много ограничен избора на зелении,напараво си е мисията невъзможна.Да попитам Фея задължително ли е прасковите да са замразени?Вчера видях пресни праскови,внос предполагам.Междувременно ако видя някъде нещо необходимо ще пиша пак.

# 51
  • UK
Така, направо нямам търпение да се почваме. Ето окончателния вариант за мен и мъж ми. Заместваме закуската и следобедния снак със смути. Изключваме за 10 дена МЛЕЧНИТЕ! Обядът и вечерята ще представляват салати, задушени зеленчуци, зърнени, киноа, елда и т.н. (аз ще си позволя яйца и риба вероятно веднъж или два пъти), а месо така или иначе и двамата не ядем! Напитките ще бъдат само вода, безкофеинов зелен чай, и лайка. (Обаче веднъж като затворя млечния бар на бебето, правя целия детокс!)

Съчувствам ви, че БГ пазарът е така беден на зеленини, но пък на пролет като има и коприва, лапад, глухарче и т.н. по-бива.

# 52
Аз вчера пробвах смутито от Ден 2 (пробно, само за закуска).  Определено ми хареса.  Дилянка, аз стевия не съм слагала и не смятам да слагам, така че ако не ти трябва подслаждане, просто я елиминирай. 

От два дни не пия кафе в подготовка за детоксикацията. 

Успех на всички!  И на мен ми е тъжно, че на БГ пазара няма голям избор, иска ми се да мога да ви пратя оттук  Hug

# 53
  • У дома
Аз ще си имам компания за дитокса, 10 год мамуна, много е навита. Но ще трябва да и правя смудита сутринта и да пращам в буркан за уч-ще.
Сигурно ще се включа на 6ти, в случай на празнуване на моето остаряване на 5ти.

# 54
В меда има калории, а чаят от стевия си е естествено сладък, 0 калории.
Не ти ли харесва чай от стевия?
Аз скоро го открих и съм очарована. В къщи направих за мен/ една кана/, и накрая синът ми на 6г. го изпи... вече правя по-големи количества,  детето всеки ден ме кара да правя от онзи чай Wink

# 55
За съжаление в кварталните супермаркети няма почти нищо:
Лидл- бяло грозде без семки на 8 лв/ кг
манго, зеле, целина стъбла, спанак, маруля, рукола и ябълки има
Карфур- селъри, манго, ананас, ябълки, маруля и замразен спанак
Пикадили- замразени ягоди, малини и къпини
Навсякъде има някви измислени салатни миксове
на Фермерския пазар - зеле, цвекло (но не знам дали има листата), коприва, целина, магданоз..и общо взето толкова за сезона

И сега имам въпрос- Може ли някои от следните плодове и и зеленчуци да се включат: киви, круши, авокадо, броколи, тиквички и чушки?

# 56
Ах, че хубаво! И аз дистанционно навивам моята майка да направи детокса. Успяла съм на 90%.
Не бих ползвала мед. Ако нямаш стевия, по-добре без подсладител.

Смес бейби спанак и рукола, цели 180 грама беше на цена 3.69 лв.
Леле, не ги е срам! А ако ги купиш по отделно?
Много е тъжно, че българският пазар е така беден на зелении. А после пускат по ТВ как има доказана пряка връзка между затлъстяването и раковите образувания...

Глухарче даже не знам какво е Rolling Eyesосвен онова,което прилича на цвете.И аз както повечето дами тук мисля,че е много ограничен избора на зелении,напараво си е мисията невъзможна.Да попитам Фея задължително ли е прасковите да са замразени?
Точно това са листата от глухарчето, Силвър. Само че в магазина са култивирани - отглеждат се за консумация от хора. Сиреч има много стриктни изисквания за условията на растеж, както и за чистотата на крайния продукт. Затова магазинските листа от глухарче са много по-дълги и по-красиви от диво растящите. Ето тези, които имам хладилника си. Сложих средно голям лимон, за да имаш база за сравнение:

Листата от глухарче са изключително богати на вит. А и К, съдържат прилично количество калций, магнезий, имат Омега 3 и 6...
За прасковите пише да са замразени, защото дават по-различна структура на смутито. Спокойно може да са пресни.

Дрийми, чудесен план!

Симпа, правиш детокса тогава, когато усещаш, че наистина имаш нужда от него. Аз предпочитам да е веднъж на 3-4 месеца. Има и хора, които си правят еднодневен детокс в началото на всяка седмица.

Аз ще си имам компания за дитокса, 10 год мамуна, много е навита. Но ще трябва да и правя смудита сутринта и да пращам в буркан за уч-ще.
Великолепно! Така ти се радвам, че от малки ги свикваш да се грижат за себе си  bouquet И само да ти подметна, че една балтиморска фирма предлага много удобни стъклени бутилки.

За съжаление в кварталните супермаркети няма почти нищо:
Лидл- бяло грозде без семки на 8 лв/ кг
манго, зеле, целина стъбла, спанак, маруля, рукола и ябълки има
Карфур- селъри, манго, ананас, ябълки, маруля и замразен спанак
Пикадили- замразени ягоди, малини и къпини
Навсякъде има някви измислени салатни миксове
на Фермерския пазар - зеле, цвекло (но не знам дали има листата), коприва, целина, магданоз..и общо взето толкова за сезона

И сега имам въпрос- Може ли някои от следните плодове и и зеленчуци да се включат: киви, круши, авокадо, броколи, тиквички и чушки?
Благодаря ти! Колко много си обикаляла... Душата тя златна!
Значи има спанак, целина, магданоз, коприва, маруля и рукола. Вероятно няма и моркови с листата...
Зелето не става, както и броколи, брюкселски зелки - по-груби са към стомаха, а и образуват газове. Ако не е на прах, аз бих избягвала копривата конкретно за детокса.
Забележи какви плодове се препоръчват в конкретния случай: манго, ягоди, банан, горски плодове, ябълка, ананас, праскова... Все такива, които са с ниска киселинност. Затова не е добре да се използва киви. Тиквичките и чушките пък не спадат към зеленолистните зеленчуци. Авокадото е много мазно.

Виж, ако смяташ да правиш частичен детокс (1 или 2 смутита + две или едно чисто ядене), можеш да правиш салати, чиято основа са листни зелении, а за разкош можеш да си слагаш какъвто зарзават искаш. Гледай да имаш и колкото се може по-чисти източници на белтъчини.

# 57
Добре, някой беше помолил за табличка с алтернативни плодове и зеленчуци, ще можеш ли да я направиш ? :/
А белтъчините откъде да си ги добавям?

# 58
Симпа, правиш детокса тогава, когато усещаш, че наистина имаш нужда от него. Аз предпочитам да е веднъж на 3-4 месеца. Има и хора, които си правят еднодневен детокс в началото на всяка седмица.

Може би е по-добре да го направя в началото на пролетта.
Не само предвид повечето зелении на пазара, но и това, че съвсем скоро приключих един 40 дневен пост, а това е също вид пречистване на организма.

Идеята за един ден седмично на смути ми харесва. Може да ми стане правило, кой знае  Grinning

Фея, дали може да се ползва замразен спанак за смутитата?
Освен че е много беден пазарът ни, рядко може да се намери хубав спанак. Последният, който купих отдели 1 пръст кал на дъното на кофата, където го бях накиснала, преди да събера смелост да го измия Grinning. Да не говорим за наранените и пожълтели листа, които почистих. Доста неприятна и трудоемка работа е. Whistling

# 59
Позволявам си да ви покажа смутита на Бени:
http://www.zdravei.org/pages/programi/zdravei-prezarejdane/recepti-prezarejdane/
,както и табличката със заместителите:
http://www.zdravei.org/zamestiteli/
Аз направих есенната й детоксикация и бях много доволна.Сега се надявам да издържа януарската.
Весели празници ви желая! Hug

Общи условия

Активация на акаунт