Хитринки за всякакъв случай-тема 11

• 91 024
  • 804
  •   1
Отговори
# 585
Чистя си тиган Тефал с не залепващо покритие отвътре и напръсканата печка по следния начин :

1. Изсипвам течната мазнина в тоалетната или избърсвам втвърдената с домакинска хартия
2. Поливам с вряла вода отвън и вътре
3. Измивам 1 път отвън и отвътре с обикновено домакинско веро (каквото обикновено си ползвам) - в олиото обикновено има загоряло брашно и частици храна, които не винаги падат при изсипването на олиото, та при това измиване просто ги махам, а основната мазнина си стои  Laughing
4. Напръсквам тигана отвън с Меглио и размазвам със старата пенсионирана гъба за чинии и оставям да се кисне
5. Само с гъбата с Меглио минавам отвътре и оставям да кисне
6. Успоредно напръсквам изстиналата печка с Меглио (винаги ми се нацапва почти целия стъклокерамичен плот)
7. Изчаквам колкото време имам според ситуацията, но на 10-та минута изплаквам тигана отвътре (притеснявам се да не се развали покритието)
8. Размазвам Меглиото по плота на печката (при размазването то става на пяна)
9. Напръсканото отвън на тигана оставям да престои максимално дълго време в зависимост от това с колко време разполагам и тогава с грубата страна на домакинската гъба изтърквам. В случая с Меглиото колкото повече време престои толкова по-лесно се свалят после мазнините.
10. Изплаквам тигана 1000 пъти Simple Smile Нали знаете, че след Меглио трябва хубаво да се изплакне?! Тиганът светва като нов.
11. Чистя и печката и ако нещо е много загоряло добавям и ножчето за почистване в играта.
12. Плакна и печката и тя светва.

Нарочно бях подробна заради по-неопитните от нас.

Забравих да кажа, че външното миене на тигана с Меглио го правя веднъж в месеца. Иначе след всяка употреба само с верото.

# 586
Аз също си позволих да разсъждавам по темата защо се получава нагар отвън по тиганите(егати дълбоките теми, дето имам, нали  Joy ). Според мен е заради недобро ежедневно почистване на тигана. Защото останалата невидима дори мазнина, на следващото ползване ще прегори, и после много по-трудно ще се измие.

Аз съм с един огромен тиган на Тефал с капак. Ползвам го почти ежедневно, защото ползвам само него като тиган и в повечето случаи и като тенджера. За 5 години няма грам нагоряло отвън. Същото е и с тавата ми, която обаче е от евтина марка - Фест.

# 587
  • оттам, откъдето започва България
И аз пробвах с пипера, но както виждате снимката е с набодени свежи пипери. Като ги нагрее фурната и почват да падат. Пълна заблуда.

# 588
меглио е наистина вълшебен - измива всичко! аз го ползвам за всяка една стая, освен за кухненските прибори/уреди - но наистина с него става най-бързо, за който няма време/доверие за/на други методи

# 589
  • Страната на приказките
Дайте съвет за бързо обезсоляване на невъзможно солени маслини. Натопих ги във вода, ама са си пак толкова солени.

# 590
Дайте съвет за бързо обезсоляване на невъзможно солени маслини. Натопих ги във вода, ама са си пак толкова солени.
Едно време ги заливах три пъти с гореща вода и оставях да покиснат. Вършеше работа, но не знам тези колко са солени? Не пречи да опиташ, ако решиш . Успех!

# 591
Едно време ги заливах три пъти с гореща вода и оставях да покиснат. Вършеше работа, но не знам тези колко са солени? Не пречи да опиташ, ако решиш . Успех!
Не омекват ли от горещата вода?

# 592
Не. Дори навремето така се оправяха на външен вид. Тогавашните маслини бяха само 1-2 вида и доста смачкани. От престоя в дорещата вода се надуваха и горчивината им намаляваше.

# 593
Първо ги заливаш с врялата вода. След като се обезсолят маслините колкото желаеш изсипваш водата и им слагаш олио. Така от смачкани отново придобиват външен вид. Освен това олиото (да ги покрива) ги предпазва от разваляне. Така правеше майка ми през социализма.

# 594
  • Страната на приказките
Благодаря, ще опитам с вряла.

# 595
А може би маслинките трябва и леко да се продупчат с вилицата.
С вряла вода не съм пробвала, но това с вилицата действа. А след изкисването - задължително пак в зехтина! Peace

# 596
Писала съм и преди, но фурната почиствам с течен препарат за съдомиялна. Първо накисвам с леко разреден препарат и след половин час само измивам с домакинска хартия.

# 597
Писала съм и преди, но фурната почиствам с течен препарат за съдомиялна. Първо накисвам с леко разреден препарат и след половин час само измивам с домакинска хартия.
как накисваш, напръскваш ли?

# 598
Наливам направо върху печката, добавям малко вода и разнасям с гъбка навсякъде, затварям и оставям да се накисне.

# 599
Наливам направо върху печката, добавям малко вода и разнасям с гъбка навсякъде, затварям и оставям да се накисне.
Ох, аз ли пак не разбирам?  Embarassed Нали говорим за фурната? Само върху дъното можеш да налееш. Или и стените обливаш някак?

Общи условия

Активация на акаунт