Баба Зима вънка шета, Автустинчета ядат пюрета

• 28 814
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • Plovdiv, Bulgaria
Моето дете също е бебе по учебник. Отказвам обаче да се извинявам, за това че бебето ми е "послушно". Това че се поддава лесно на режим и е предвидимо е заслуга и на майка му, която е открила тази му особеност Simple Smile. Това в кръга на шегата, но просто като се видя с някоя майка и ми се оплаче от това или онова и пита"при вас как са нещата", аз взема че обясня и тя ми върне "имаш късмет, че ти е послушно детето".
Относно ритъма сън-хранене - бодърстване - сън се препоръчва, за да не свързва детето заспиването с  храненето, т.е майката да успее да приспи събуденото дете без да и се налага да го храни. Няма друга причина, за да се препоръчва този ритъм, не малко деца обаче заспиват след хранене. Бодърствнето не означава непременно игра, то може да е свързано със смяна на памперс, гушкане, гукане и разхождане и т.н. Промяната на режима се прави много плавно и е необходимо преди това майката да направи наблюдение на това как се храни детето, кога му се играе кога му се приспива. После започват промените с много малки стъпки, например да накараш детето да бодърства 10 -15 мин. след хранене. Тази промяна може да продължи и 2 седмици, че даже и месец.  Аз например сменях памперс и по два пъти само и само да задържа Кало 3- 4 мин буден след хранене, сега вече бодърства по час час и половина. Този режим и ритъм ми допадат и затова съм ги избрала иначе в нета и в книжарниците има различни книги за отглеждане на деца включително и такива, които отхвърлят всякакви режими.
При нас също часовете са плаващи и зависят от това в колко ще стане сутрин Пух и кога ще му е първото хранене за деня, оттам нататък само интервала се спазва, но е имало дни и все още има когато огладнява по - рано или по - късно и аз се съобразявам с това.
Бебо  има кът на земята, който е покрит с един гумен пъзел, а на стената съм му залепила огледала много се забавлява като се обърне по корем и срещу него стой бебе в същата позиция Simple Smile.
Аз име не мога да предложа за новата тема, но с удоволствие ще участвам в анкетата.
Хареса ми стихчето Simple Smile.
Пюре дадох този път тиква с пащърнак, като послушах съвета и му махнах сърцевината. При Кало пащърнака действа малко запичащо, но този проблем го разрешихме сутринта с две лъжички пюре от круша.
Уф пак много писах, извинявам се което Simple Smile.

# 676
ymemansi, браво! Страхотен талант си!   bouquet
Страхотни предложения давате за име на темата!
Аз да си похваля детето. Досега почти винаги съм я приспивала на ръце, с песничка и люшкане - не ми тежи, даже ми е приятно да си я гушкам , пък и го приемам като част от майчинските ми задължения;  Wink Обаче от вчера насам си заспива абсолютно самичка. Само ако я видя, че се унася на шезлонга я пренасям в леглото - ти ми се усмихва, усмихва и заспива.... Странна работа - но не е болна, нищо й няма; даже е много енергична като е будна. Може и да е временно, но за пореден път се убеждавам, че бебетата сами ще започнат да правят всичко, на което се мъчим да ги научим, когато са готови за това - така си мисля, де.
silvia45, естествено, че не трябва да се извиняваш за кроткото си бебе! и на мен ми се случва обаче, да се чувствам неудобно сред познати, че няма от какво да се оплача. Не, че не плаче или не прави и други "бебешки неща", но може би зависи и от моето възприемане на нещата...
И да се оплача - ние сме от тези, които са с две фактури (с доста понадути сметки) за ток. Няма накъде - ще си ги платим, ама след празниците ни подейства доста отрезвително!  hahaha
Espresso, вече шести ден съм на терапия - определено има ефект. Утре съм на контролен преглед, да видим до каква степен е подобрението и колко още да продължа лечението. Моля се да е максимално кратко!  Praynig И аз имам проблем с цеденето - помпата ми вече не прави хубав вакуум и ми се налага да цедя повече на ръка - резултатът е, че си докарах нещо като претриване. Абе, то не е една беля  Joy Дано при теб не е нещо сериозно!!! Hug

# 677
  • Пловдив/София
то вече има доста предложения, така че от мен само едно този път  Grinning

Хайде, чакаме те, Топло време-  АВГУСТИНЧЕ по цял ден на въздух да дреме!

ymamansi, много ми хареса стихотворението от името на бебо Simple Smile

# 678
  • Пловдив/София
хаха, на вас ви е неудобно, че са ви послушни децата и няма от какво да се оплачете, а питате ли какво е от другата страна...Като ми разкаже някоя приятелка как детето й спи по 12 часа без прекъсване,но видиш ли тази нощ се събудило в 3 за 5 минути и било ужасно, сега била като парцал целия ден..и после пита ние по колко спим и аз се чудя къде да се завра и как да замажа нещата, че ме е срам, че моето дете не е послушно като нейното. Или като ми каже друга приятелка, че не е имала депресивни моменти,но нейното бебе почти никога не плаче (освен от глад).. и аз гледам така  Shocked как тъй да не плаче? Може би сега вече при нас е възможно да мине ден без сериозен рев, но първите месеции беше някакъв ужас. По принцип съм много положителен човек и не съм свикнала да се оплаквам, дано не ми се е и налага следващите месеци/години, че не се харесвам така,ама наистина виждам какво е с лесно бебе и разликата е от земята до небето, точно така си представях майчинството, не знаех, че има и "бебета с тежък характер"...ама пък ми е голям усмивчо, ето сега си седи на гимнастиката и само като го погледна и ми се смее...

а да питам, играчки като пликове и опаковки как ги давате- миете ли ги и ли бършете с нещо?

много готина идея с огледало до къта на бебето- но не стъклено, а тип бебешко предполагам? откъде може да се намери такова?

чудя се и аз за захранването, мислех да започна на 1ви, но дали пък да не изчакам да стане на 6 месеца- нали уж това било най-хубаво за бебето..макар и да не е 100% на кърма де, но да кажем 80%. Хем ми се иска да мога да храня на обяд с бурканче навън (че така и не се престраших да кърмя навсякъде), хем това си е усложнение завинаги, не е като сега- храната навсякде с нас и не го мисля, дет се вика и цял ден в асансьор да заседнем, бебо си има какво да яде...

# 679
Пипи, аз като казвам, че моето бебе е послушно нямам предвид, че е с идеално "поведение". И то реве, иска непрекъснато внимание, няма режим, не ме оставя да свърша почти нищо докато сме само двете, заспива късно вечер и т.н. Но аз съм приела всичко това за нормално.  newsm78 Затова казвам, че освен от характера на бебето си зависи и от нагласата на майката. Но все пак аз нямам никакъв опит, карам я основно на интуиция, така че не съм критерий за правилно разсъждаване!  Hug Ето сега бръмчи от шезлонга, за да ми привлече вниманието и ако не й обърна такова до две минути ще настъпи неописуем рев - но и това ми се струва нормално. А като ми се усмихне - забравям всичко!  Heart Eyes Да стоиш самичък и да не можеш да направиш нищо без помощта на някой друг трябва да е много потискащо...  Wink
fanito01, честити ви зъбчета!
Хайде, двете минути минаха...  Joy

# 680
silvia45, страхотна идея за огледалата!  В икеа има едни хексагончета-огледала и можеш да си ги комбинираш както искаш. Като ги гледам са супер лекички и се лепят по стените. Аз обаче нещо друго трябва да измисля,защото нямат достъп до стена, а са все мебели където ще си играят.

fanito01, честити зъбчета на мъничето! След като са избили предполагам трябва да е свършил дискомфорта за бебето и няма защо да отлагаш въвеждане на нова храна. Аз и сега въвеждам, при положение, че ги чакам да пробият всеки момент(и тоя всеки момент го чакам от 1 месец) Изкараха им зъбите до едно определно положение и сега застой.

# 681
  • София
Моето дете също е бебе по учебник. Отказвам обаче да се извинявам, за това че бебето ми е "послушно". Това че се поддава лесно на режим и е предвидимо е заслуга и на майка му, която е открила тази му особеност Simple Smile. Това в кръга на шегата, но просто като се видя с някоя майка и ми се оплаче от това или онова и пита"при вас как са нещата", аз взема че обясня и тя ми върне "имаш късмет, че ти е послушно детето".

На шега или не из се ядосвам малко на подобни коментари. Особено от свекървата, защото омаловажават всички усилия който полагам за детето, като майка. Като ми кажат, че имам късмет с послушно бебе и, че те такива 10 могат да отгледат...ами не ми става приятно. Едва ли не се изкарва, че САМО защото е послушен аз не съм почнала да се моля за помощ и се справям сама. Колкото и да е послушно едно дете грижите по него си вървят и да ми обясняват колко добре ми познават детето като го виждат за по няколко часа в седмицата или още по-рядко.....еми....

# 682
  • София
ymemansi, браво, страхотно стихотворение!   bouquet

Аз да продължа да се оплаквам. От два дни Миа я категоризирах "оздравяла", след като две седмици почти се мъчи милата и вчера по обед - хоп Т 37,7. Заведох я при педи, нищо й няма. Притеснявах се да не би да има нещо вследствие на вируса, който изкара, но няма нищо. Откъде тогава тази Т? А сме се засилили да ходим на ски почивка другата седмица...  newsm78 Днес май няма Т, не съм я мерила, защото беше весела сутринта. Дано е някой зъб, че полудях вече!  #2gunfire

За заиграването, аз отдавна съм я кръстила "Пипка", защото иска всичко, което й е пред полезрението да пипне. Като проходи ще е голям купон. Пак ще заковавам всичко на тавана. От няколко дни си играе с една малка опаковка от желирани бонбони. Много й шумка и е цветна - голям интерес. Отделно една кутия от кърпички се подмята насам-натам. Въобще ще има интерес към всякакви неща, освен играчките.  Laughing

# 683
  • Plovdiv, Bulgaria
Астинед друга любима реплика, с която се коментират заниманията ми с бебо и подготовката на среда са "ами ти сега имаш много време" Simple Smile.  Твоето дете беше на АМ нали в тази връзка имам въпрос - колко АМ даваш след пюрето и мислиш ли, че се нахранва добре?
Пипи моите огледала са леки и се лепят като стикер на стената , но не са бебешки, мъжа гарантира, че няма как да паднат от стената а ако се счупят ще се напукат и няма да падне стъкло на земята. Приемам че са безопасни.   
 Моя син много интересен сигнал ми дава като е гладен - свива устни мляска и издава звук " уууу",същото се случва като седнем да се храним с мъжа ми гледани все едно никога не е ял и примлясква. Уфффф много са сладки бебоците!   

# 684
Влизам да пусна анкета с предложенията за нова тема Simple Smile да не се сбутаме Simple Smile

Едитвам:
Готово, може да избираме.
Радвам се, че ви хареса стихчето. Покрай малката вкъщи си говорим в рими понякога, понеже все забравям текстове на песни и импровизирам на момента. Даже съм я научила и нея да римува и пада голяма забава, особено когато римите са безсмислени Simple Smile

И за да не помислите, че у нас всичко е песни и танци да ви кажа, че младежа съвсем го закъса вчера. Кашлицата му изведнъж се развихри с всичка сила и дишането му вече е като след спринт. Хрипти, скърца, свири... В чудо се намерих. Следобяд ще го водя да му сложат една слушалка и само се моля да не ни пратят в болница.
ММ се опитва и той да се разболее, та му подавам хапченца през 2 часа да не го изпусна, аз също не съм на 100% от снощи - абе черпим се с някакъв вирус у дома стабилно.

Последна редакция: чт, 29 яну 2015, 11:10 от ymemansi

# 685
  • София
Твоето дете беше на АМ нали в тази връзка имам въпрос - колко АМ даваш след пюрето и мислиш ли, че се нахранва добре?

Ами моето по принцип яде по 200мл АМ 5 пъти на ден. Първите два дни от захранването си му давах пак по 200мл, т.к. давах само по няколко лъжички. Третия изтеглих вече близо 30гр картофче и затова намалих една лъжичка. Общо взето колкото грама пюре давах толкова и намалих млякото. Все пак 200гр пюре ми се вижда много. Вчера опитах да не му давам никакво мляко т.к. направих около 150гр пюре от картоф и тиква, като моето определено не разводнено, като купените. Само че човека си огладня едно половин час по-рано (той се храни на 4 часа). Затова днес съм му приготвила около 140гр гъсто пюренце и ще му добавя 30мл мляко да го поразредя. Малко ще е до нагласяне, но май избързах да махна млякото напълно и даже към пюрето да няма. Просто той и без мляко го харесва и яде, но вчера реших да си преровя пак наличната литература и си пише че е добре да си е млечно-зеленчуково пюрето. Не че купените са такива  newsm78 newsm78 newsm78. Абе виждам го моя човек да яде едно 180 гр поне, за да го засити нормално. Той си е лакомия, така че не се съобразявайте с него...все пак си пиеше по 200мл и капка не връщаше. Казвам го, защото ако прекалите изведнъж може да падне голямо драйфане. Това е по-трудно смилаема храна все пак.

И друго щях да добавя - ясно че готовите са по-фини ама това не ми се вижда чак толкова съществено да се изберат пред домашните. То ако се задавя детето и с вода може. Аз нали още нямам пасатор, че го счупих, засега мачкам с виличка и после минавам през цедка. Със сигурност не е гладко, като купеното, но нямам проблем. Тези дни ще се поразровя да реша каква каша да давам след 2 седмици. Мислех директно овесена с  добавен плод ама тя пък май имала глутен (не знам защо се заблудих, че няма). Та споделете тези който имате каши какви взехте? На Слънчо няма да е.

Мъжките майки какво стана със забелването? Ние забелихме отдавна де и то без проблем....знам че новите тенденции са други, но реших да се доверя на лекарката за това, а и наистина нямаше никакви проблеми. Сега всяка вечер смъквам кожичката и почиствам с мицеларна вода след банята. От вчера забелязах че има нещо като пъпчица, та се зачудих дали да се притесня. Сигурно ако не му създава проблем ще изчакам консултацията. Пъпчицата е точно като му дръпна кожата отпред където е свързана вече кожта и главичката. Пфууу с тез мъже голям зор....не че и момичетата не са сложни за третиране в областта ама поне си знаем чаркалаците Simple Smile

# 686
ymemansi, много неприятно с тази кашлица!Дано наистина не се стига до болница и бързо да оздравявате всички!  Hug
И ние сега се връщаме от педи. Нали от миналия петък малката покашля по 2-3 пъти на ден. Давам Стодал, Изопринозин, витамин Ц, осцилококцинум - и пак си покашля. Като спи не, няма Т, енергична е. Нищо вкъщи не е по-различно от преди - имам предвид, че бърша прах редовно, не ползвам омекотители, ароматизатори и т.н.  Обаче нали ви казах, че от 2 дни заспива от раз - все едно някой й дърпа шалтера... Та, днес като се събуди доста продължителен пристъп имаше... скочихме с кенгуруто до поликлиниката, преслуша я, засега няма нищо надолу, но ни изписа синекод за бебета, разни шуслерови соли и каза, че ако до утре на обяд няма подобрение или зачести кашлицата трябва да започне антибиотик!!!   Дано ни се размине по-леко... Praynig
И аз бях на преглед - наистина съм мнооого по-добре. Обаче, доки каза, че поне 25 дена трябвало да пия кортикостероидите, макар и по 1 на ден, че иначе можело да рецидивира. Физиотерапията продължава и другата седмица; цеденето и то... Не знам дали ще се справя, но важното е бебето ми да има здрава майка все пак! (как се успокоявам, само  Wink )
Astined, аз съм взела една безмлечна оризова каша на Хип. Купих я обаче като се чудих дали да почна с картоф или с каша. Та, не знам дали оризовата каша е подходяща за следобедно хранене; дали се комбинира с нещо и т.н. Мамите с опит да кажат.
Иначе аз много полека я карам със захранването. И аз си мачкам с виличка (даже не прецеждам), но става толкова гладко и хомогенно, че не виждам проблем, а и досега не се е задавяла от пюре. Изяжда около 20-30гр. пюре (днес не беше толкова рядко както досега, но си го разреждам с мляко) + 130гр АМ. Тя обаче понякога яде по 6 пъти и затова я караме на по 150гр порцион. Мисля да си купя кухненска везна, че нямам, а ще ми е по-лесно да преценявам колко АМ да й приготвя. Сега измервам с едно контейнерче, ама обема и грамажа се разминават, предполагам...

# 687
LiNa07 синекода и изопринозина не са ли много силни лекарства за такова малко бебе тези педиатри ме изумяват просто...От изопринозина баткото се обрина,а беше над 2 години,а синекода си е направо гадно нещо подтиска някакъв център в мозъка да не кашля детето.Инхалациите много помагат при кашлица ако не се е усложнила още.
Другата седмица почвам захранването вижда ми се готов младежа.Едва си опазвам храната от него такава уста отваря добре че не съм някоя баба,че да съм го захранила с кекс вече  Grinning.
Каши съм купувала на toepfer бяха много сполучливи и бебето ги ядеше с удоволствие.
http://www.toepfer-babywelt.de/lang-bg//-/-/c248.html

Последна редакция: чт, 29 яну 2015, 14:44 от AniMM

# 688
Като казахте каши - тука ми е пълна мъгла  newsm78. Може ли мамите с опит да кажат с каква каша да започнем, и защо? Млечна или безмлечна? Оризова, елда? Или? И с допълнително плодово пюре или само каша?  newsm78

# 689
Привет!
Нямам мн. време за писане, но набързо! Болничките да оздравяват!  Praynig  Hug

Моята беба пак покашля от неделя. В понеделник бях на кардиолог, проблемът от по време на брем. го няма. Във вторник бяхме при гастрото, пак имаше жилки кръв в памперса  Confused От днес сме взели везна под наем и ще меря преди и след всяко кърмене. Като гледам от всички включили се бебка е наддала най-малко.

Зърнени се въвеждат така: ориз, после елда и царевица, Започва се месец, поне 3седм след зел.пюре. След това глутен съдържащи- овес, ръж, ечемик , пшеница- в този ред. Като се започне с тях е важно да не се прекъсва месец поне.

Общи условия

Активация на акаунт