Ягоди, малини или боровинки - нещо лесно и ароматно!

  • 76 539
  • 200
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
  • Мнения: 83
Да се отчета и аз.Вчера го направих с 300гр. ягоди за проба и 500гр.захар.Видя ми се ужасно много  количеството на захарта.Вкусно ,но ми е много сладко.Предполагам идеята на захарта е да е като консервант.Ако намаля количеството, най-вероятно няма да издържи толкова без стерилизация newsm78. Но във сладолед и кисело мляко е супер!
Зузи мисля ,че точно това е идеята - да се пасират добре плодовете и да се разтвори захарта.
А за робота - мисля че в шейкър каната ще се разбие идеално Peace

# 181
  • Мнения: 558

въпрос4е : лъжи4ка пектин на кг готово смес или на кг плодове?

На килограм плодове + 6-700г захар, слагам го накрая, когато сладкото е почти готово (но още течно и плодовете с естествен вкус), после ври още пет минути.
а рецептата за сладкото как е? кг плодове + кг захар? и какво става ако се увеличи количеството на пектина и се намали още захарта?

а има ли начин да се направи сладко без изобщо да се добавя захар? т.е. да се използва сладостта на плодовете. Или така няма да се получи консервирането  Thinking

# 182
# 183
  • Стара Загора
  • Мнения: 53
Миналата година правих малини по рецептата на LEO станаха страхотна.Дори още имам и сега си слагаме в сладоледа.Но аз за всеки случай си кипнах шишетата за 5мин.И тази година пак ще си правя.Много  newsm51 на LEO за чудната рецепта.

# 184
  • Мнения: 191
1кг плод на 2кг захар ми звучи като сироп а сладкото от ягоди как се прави баба ми като човек който цял живот е правила казва че 1кг плод на 1кг захар е мн а и не смятам през 2г да правя сладко кажете вие колко на колко слагате

# 185
  • Мнения: 1 154
Аз като правя сладко от ягоди, вишни или кайсии посипвам  1 към едно плод и захар и разбърквам. Като си пуснат сока на другия ден отделям част от него в шишенца от минерална вода и прибирам във фризера. Използвам за малеби сладолед и шейк с прясно мляко и сладолед отгоре. Ароматът е като току що набрани.
Останалите плодове със захарта варя на сладко. Добавям и пектин за да не слагам много захар.

# 186
  • Варна
  • Мнения: 1 123
Аз вече няколко години правя по няколко дози от тази вкусотия с ягоди. Приготвям я както е дадена рецептата в първия пост. Децата предпочитат това сладко Peace, използвам го и за сок и за сладкиши и за чийзкейк или просто за палачинки. И тази година си направих, благодаря за споделената рецепта, Лео!

# 187
  • София
  • Мнения: 2 995
Извинявам се за въпроса  Blush, но семките на малините с какво ги прецеждате?!  newsm78

# 188
  • Мнения: 93
Здравейте! И аз се поблазних и си направих ( на 11.06.). Супер стана. Разсипах го  и днес  реших да го погледна - седи в шкафа в хола. В две от бурканчетата имам  започнал мухъл, а още 1-2  ме съмняват. Ако го махна дали ще става за бързо консумиране? Питам защото в една подобна тема( или в тази, в началото някъде - не помня точно) четох, че единият мухъл не бил опасен ( ставаше дума пак за сладка де)?

Иначе цялото приготвяне стана за 2-3 4аса - измити и изсъхнали ягоди, съотношение 1:2, добре пасирани. Така като гледам от семките ми е тръгнал мухълът. Погледнах си и сладкото от вишни е шепа череши и за сега нищо не се вижда.  newsm78

# 189
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Не е проблем плесента това не е отровен мухъл, спокойно. Отстрани с лъжички , внимателно, като не отнемаш много от ценното сладко и хапвайте.
Яли сме сладко от дюли, от стърганото, правено от бабата на съпруга ми 4-5 г след смъртта и , а кога го е правила Бог знае. Беше сложила употребявана капачка, без да я затегне с машинка, без стерилизация. Махнахме 1 пръст плесен и сме живи. Тази плесен, без да съм специалист, мога да кажа , че запечатва сладкото и го съхранява. Говоря за сладката , които се правят с повече захар. При тези с по-малко захар появата на плесен означава единствено " Яж по.бързо, че отивам към разваляне"  Grinning

За да не ви притеснява наличието на плесен - стерилизирайте 5мин за капачката.

# 190
  • София
  • Мнения: 2 995
Няма ли да споделите как се справяте със семките  Sad

# 191
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Кети, аз не съм ги махала, но щом ти пречат - пасирай плода и го изсипи да се прецеди през цедка или тензух/марля. Пробвай през каквото върви и семките остават в него. Пробвай през машинката за доматен сок, може и тя да те спаси.

# 192
# 193
  • Мнения: 93
Мерси ИКСИ  bouquet
Марабу, все изкушаващи неща пускаш  Sunglasses  chef

# 194

Общи условия

Активация на акаунт