Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 360
 • Sofia
 • Мнения: 1 615
Това, че ти е паднала тапата означава, че може би е поне 3 см разкритието, а това, че са спряли контракциите не значи, че ги няма. Аз бях точно така с последното бебе. Приеха ме с редовни контракции ( на 5 мин) и 5 см разкритие. Обаче раждането спря изведнъж и после два дни само ми пада тапата, без да усещам нищо. На третия ден ме провериха и разкритието беше станало 6 см. Факт е, че е започнал процеса, ти прецени дали ще чакаш да стане съвсем активен. Може би е добре поне тоновете да следиш Simple Smile
Успех и чакаме да се похвалиш Simple Smile

# 361
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 7
janin4eto_87
Благодаря ти много за отговора. И моята тапа пада много дълго. Днес пак имах едно слузесто розово течение и се чудех дали е нормално. И моето бебче се очаква да е поне 4150 гр. Тъкмо бях при Яков, който заяви, че според него съм за секцио, но ако настоявам за нормално да се подпиша. Не беше щастлив от плана ми, но все пак се държа на положение и каза, че ще ме поеме. Не ме е гледал за разкритие, но бебето е добре. Чакам и се надявам да започне същинското раждане и да не се наложат ненужни битки с лекарите, но всичко да минава гладко.

# 362
 • Sofia
 • Мнения: 1 615
За окръжна мога да гарантирам, че никой няма да направи ненужно секцио, но пък и знам, че като си се настроила да раждаш някъде, едва ли ще сменяш в последния момент Simple Smile

# 363
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 7
Сериозно ли? За Варна? Аз само съм поподала на истории за вагинално раждане след секцио при Друмев, не съм чувала за Окръжна или АГ да практикуват, а и понеже в МД имат вана и отделна зала (аз съм се подготвила с мноооого упражнения), затова избрах. Все още нямам контракции и ставам все по-тъжна.

# 364
 • Sofia
 • Мнения: 1 615
Сериозно ли? За Варна? Аз само съм поподала на истории за вагинално раждане след секцио при Друмев, не съм чувала за Окръжна или АГ да практикуват, а и понеже в МД имат вана и отделна зала (аз съм се подготвила с мноооого упражнения), затова избрах. Все още нямам контракции и ставам все по-тъжна.
Извинявам се, аз имах предвид окръжна болница в София..

# 365
 • Мнения: 5 082
Моята тапа падна и имах 1,5 см разкритие. Така че, не винаги ти е гарантирани 4-5.

Иди в окръжна, иначе ще ти направят секцио

Успех при двата варианта! В крайна сметка е важно детето да се роди, ти всичко ще превъзмогнеш, знам си аЗ Simple Smile

# 366
 • Мнения: 688
Здравейте, ако сте от Варна искам да ви поканя на среща в приятелска атмосфера, за да споделим на живо историите си за раждането, включително и за ВБАК. Информация тук:
https://www.facebook.com/events/484247548726130/

# 367
 • София
 • Мнения: 5 583
Здравейте.
Изчетох темичката. Предстои ми второ раждане като първото беше секцио.
Много се колебая между естествено раждане и секцио и не мога да взема решение.
Ще раждам в Надежда като не са ми отказали на този етап, но ми казаха, че ако се справя естествено раждане, ще е без упойка и без окситоцин, за да може да се случват по-спокойно нещата и да усещам, ако не дай си Боже стане руптура, т.е. се появи болка и между контракциите.
Първото бебе се роди 5 дни след термин 4,550 кг. и 55 см. Нямах контракции, не беше се смъкнало, плацентата беше втора степен на зрялост. Бяха ми приели в Шейново и следяхме тоновете всеки ден. В един момент тоновете се влошиха и стана секцио по спешност. Не знам дали щеше да се получи нормално, но аз съм си едра също и вероятно имаше шанс.
Сега бебчо също върви голям. На финалната морфология го изкараха по-голямото от 95% от бебетата и казаха, че е вероятно дори да е по-едър от предното бебе.
Разбрахме се да отида да го измерим в 37 г.с. Запазила съм час (18 дни преди термин). Запазила съм и дата за 11 дни преди термин за секцио като мога да я откажа, ако се спра на естественото раждане.
Страхувам се от руптура - най- вече заради размерите на бебето. Много ми се иска да опитам да родя естествено, но не искам да рискувам живота на бебето и своя. Страх ме е и при такова голямо бебе да няма някакви кофти последствия при естествено раждане - много разкъсвания, травми, бавно възстановяване, хемороиди и всякакви от сорта.
Надявам се в темата да срещна разбиране и да получа някакви съвети, които да ми помогнат да взема правилното решение Hug .
Другото, което ми казаха е, че ако мине терминът и не е тръгнало раждането, ще трябва пак да е секцио. Т.е. няма да чакат. А предвид пренасянето на предното дете, подозирам, че и това няма да бърза да излиза Stuck Out Tongue Winking Eye .

# 368
 • Мнения: 4 163
И аз така си родих първото със секцио - "ако не тръгне нормално раждане до термин ще правим секцио". Съжалявам, но според мен не са особено подкрепящи за нормално раждане. Също тази запазена дата за секцио...
Окситоцин и епидурална действително не се препоръчват при ВБАК, но по принцип не са и напълно притовопоказни. В крайна сметка е по-добре да се приложат при нужда, отколкото да се направи повторно секцио.
Имам позната, която роди точно с епидурална ВБАК и доста голямо бебе - 4500. И аз доста се притеснявах за размера, но в крайна сметка особено след като четох нейната история реших, че каквото-такова. И големи бебета се раждат нормално. От друга страна ехографските замервания почти винаги дават отклонения, понякога големи, включително и по 500-1000 гр.
За руптурата не знам дали има чак такова значение колко е голямо бебето. Аз лично не се притеснявах от това. Шансовете като цяло са доста малки, просто трябва да се следи за признаци - обикновено обилно кървене и много силна болка. Тогава винаги могат пак да си направят секциото.
За разкъсванията и травмите аз лично правех масажи на перинеума също е добре и по време на раждането да се правят масажи, да се поддържа перинеума, да не се пришпорват нещата, да напъваш в удобна поза. Бях гледала даже за пози, при които вероятността от разкъсване е по-малка, съжалявам, че не си ги спомням в момента, мисля че на 4 крака беше удачна. За хемороидите аз родих със секцио и пак си ги имам, така че според мен е все тая.

# 369
 • София
 • Мнения: 5 583
Всъщност първото беше 5 дни след термин заради влошени тонове. После бебето наистина имаше дихателни проблеми и 3-4 дни откара в кувьоз и не ми го даваха. Та не съжалявам за тогава.
Иначе за сега не разбрах защо като е естествено след секцио и не се чака след термин.
Относно отклоненията при измерване на ехографа съм наясно, но поне при предното - колкото го измериха, толкова се и роди. Датата е запазена, защото планират до 4 операции на ден, настина не е задължаващи. Т.е.все още мога да я отменя, просто се чудя какво да правя Rolling Eyes .
А при евентуална руптура какво точно се прави? Има ли риск от изцяло премахване на матката или просто я зашиват?

# 370
 • Мнения: 66
Мога да ти пожелая само успех!!!
Има една подробност, която лекарите в повечетонслучаи пропускат. Ако си имала по-сериозни травми, удари на таза или кръста, това може да окаже огромно влияние и бебето просто да не слезе надолу. Аз се занимавах с екстремни спортове и имах едно брутално падане преди години, от което уж нищо ми нямаше, но след повече от 10 години и двете ми деца не можаха да слязат и да минат през таза.
Първото ме срязаха, защото не беше слязло надолу, имах високо кръвно и никакви контракции. Второто бях твърдо решена, че пак ще е нормално и благодаря на др. Киров че ме изчака 7 дена след термина. Имах силни контракции, но пак  не можеше да мине през таза. Роди се 3,6 пак със спешно секцио. От там се поинтересувах, направих си ямр и се оказа крив таз, деформирана опашка, така че не съм имала никакъв шанс.
Надежда не са най-надеждните по отношение на Вбак. И на мен в началото ми сваляха звезди ама като минах 8-мия месец започнаха да ме убеждават колко по-сигурно е секциото и колко голям е риска и тн.
Мой съвет, дръж си на естественото, няма никакво значение дали си слаба или не. Руптура се получава много рядко, въпреки разкъсванията и пр., организма се възтановява много по-бързо. Всичко зависи от организма ти.
Успех!

# 371
 • Мнения: 4 163
Коментирът ми касаеше моето първо раждане. Нямаше много основателни причини и лекарката не беше склонна да ме чака след термин, защото така и така нямало да се получи според нея. Та според мен просто не им се занимава. Няма някакво такова правило, че не се чака след термин ако е ВБАК.
При руптура ако се реагира бързо и навременно може да мине без усложнения и не се прави хистеректомия.
Тук пише доста за руптурата - https://www.vbac.com/what-is-a-uterine-rupture-and-how-often-does-it-occur/

# 372
 • Sofia
 • Мнения: 1 615
И аз бих те посъветвала за не се отказваш. На мен ми сложиха епидурална и окситоцин на бавна капка, не е имало проблеми. Но частните болници не са най-добрия вариант за нормално раждане изобщо, още повече за vbac..

# 373
 • Мнения: 5 082
Оф, моите и трите ги водят преносено с по 10 дена. А според мен си се родиха ама тооочно на деня. Така че не ги слушай много. А третия искаха да ме оперират месец и нещо по-рано, в осмия месец, защото видиш ли - ехографът тъй бил показвал??? И това светила светещи....
Тъпаци.

За частните - и на мен в Надежда ми даваха надежди, но отидох другаде, където също ми даваха надежди, ама пак ме срязаха.

В Надежда зълва ми ражда деа пъти секцио, без да й обясняват защо точно трябва да е секцио. Ама вече мина.

Да ти кажа, аз първото го раждах нормално - какъв зор видях, не е истина. После 6 месеца ме болеше като ползвах тоалетна по малка нужда, а пък туй секса - година по-късно.

Тъй че, какъвто и вариант да предприемеш- наистина най-важното е бебенце и да е ОК. Останалото се преживява. А лекарите няма да спрат да подвеждат родилките.

# 374
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 967
Относно размерите - първото ми бебе се роди 3500 и твърдяха, че е огромно за мен (?!), секцио поради нетърпение на екипа.
Второто и третото ми раждане са немедикаментозни VBAC с бебета по 4 килограма.
Приятелка роди две бебета по 4,5 кг вагинално, с една глава по-ниска от мен и супер дребничка. Не е въпрос на размери само.

Общи условия

Активация на акаунт