Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна

• 54 149
  • 732
  •   1
Отговори
# 480
Да, аз само уточнявах Wink.

мерси за инфото, чудех са дали има такава практика тук  Peace

# 481
Y1. Бебета  Laughing
Не че ми е меродавно мнението за каквото и да било, но за мен, децата в Y1 са ужасно натоварени за възрастта си.
Златната, наистина ли? Имам едно Y6, Y2 и едно пре-училищна. Нито едно не ми се вижда претоварено от училище; може би в училище през деня да имат неща да правят повече. Не са се оплаквали че имат много учене.

Предполагам, че и те в училище правят повече, както моите.
Точно днес на връщане от работа си говорихме с аланглето, какъв чудесен сорт са децата.
Няма да се оплакват, няма да ти се сърдят, правят, каквото им се каже и си работят като пчелички.

Докато в стаята до мен, рисепшъна играят, моите четат, пишат с пълни изречения, някои дори сложни съставни, очаквам да ползват прилагателни, различни от голям и хубав, да ползват правилната пунктуация на края на изречението, главни и малки букви, да пишат по темата и т.нат.
Очаква се да ползват думи като подлог, прилагателно, глагол, съюз, глаголна група. Другата седмица ще се учат да описват добрия и лошия от историята, после ще пишат стих, после инструкции и т.нат. Очакванията за четене и спелуване са ясни. До края на годината трябва да се знаят всички фонеми и един куп изключения.

По математика учиха триизмерните гемеотрични форми и техните характеристики. Пушеха им главите само да преброят колко стени, върхове и ръба имат. И това за куб, паралелепипед, цилиндър, конус и пирамида. Наред с това, всеки ден, преди същинския урок за деня, се упражнява къде събиране, изваждане, умножаване на числата до 10 по себе си.

Писаха и алгоритъм по компютърни науки.

Наред с това имат четене в група с устен преразказ после на прочетенето, краснопис, фоникс-всеки ден към половин час всяко.

Ако са късметлии може да поиграят 5 минути преди обяд или преди да си ходят вкъщи.

Очакваните за годината знания ги има на сайта gov.uk. Може сами да видите, колко неща трябва да знаят на края на годината и да прецените как това се разхвърля през учебните дни. Колко пъти може да се повтори нещо, за да се затвърди. И с каква скорост се преподава, за да се прави очаквания прогрес.

Моите деца ми се оплакват след обяд, че са уморени. Обаче като стане въпрос за игра и изведнъж се преобразяват, ни умора, ни нищо вече в очите и позите им  Wink

# 482
  • някъде в орбита...
Оле, вие как петъчно сте подпукали едни сериозни теми... Rolling Eyes
Аз оцелях първият януари в новата фирма. По едно време гледах като Shocked После почнах да приличам на  #Crazy Ама последната седмица просто си сипвах нещо силно и работех с усмивка като  Mr. Green
Весел уикенд от мен, мадами  cheers Drunk

# 483
  • Лондон
Изрично казах, че е по-добре да си казваме мнението, уточнявайки, че е лично, а не да го представяме като валидно за всички, milada, вземи чети и си спести изблиците, моля те  ooooh!

Ако здравеопазването в тази държава беше добро, темата нямаше да е начело на всички предизборни  програми и в топ новините всеки ден, ако има кой да чете и да се интересува, разбира се...  Tired за останалите естественият подбор е вариант също, може да имаш късмет, но може и да нямаш...

InaV, успех... и аз прилагам същият метод, че се преструктурираме и имам нов началник, френски, надявам се да ни разреши чаша червено вино на обяд Sunglasses

# 484
Е, хайде сега, не каза точно това. Това, което каза, към всички майки, които споделиха колко са доволни от раждането си тук (а всички споделили досега са! Simple Smile), е че нашия опит нищо не струва, ние сме се промъкнали между капките някак си и децата ни са плод на естествения подбор. Отиди в България, на 300 лева заплата и виж естествения подбор в действие не само в сферата на българското здравеопазване. Това, че ти си родила като царица там с английската ти заплата не значи, че нашето здравеопазване е манна небесна за гражданите си. Хайде малко по-реалистично да гледаме на нещата, а не да отричаме здравната система на една страна, а пък за нашата си, българската, щото си е наша, е винаги по-по-най. Rolling Eyes

Ще спра дотук, защото без  #2gunfire няма да се размине. Аз повтарям само, за момичетата, на които тепърва им предстои раждане. Моят опит с две раждания тук беше положителен, грижите, които положиха за мен и децата ми бяха точно такива от каквито имахме нужда. При това без да платя нито пени от английската си заплата.

Хайде на снега, при нас вали от вчера и децата не могат да му се нарадват. Ето това е нещо, което ми липсва от България Grinning.

# 485
  • Манчестър
Какъв сняг бе човек, къде е това? Аз отскочих до магазина по джапанки тази сутрин.

# 486
Ave, в Essex. Белнало се е колкото за няколко снежни топки, ама тук това е голям сняг, нали знаеш Laughing.

# 487
  • Bristol
Ох, иска ми се и при нас да се белне, но нееее  Rolling Eyes Да знаеш, че ти завиждам в момента!

Да се оплача, хванали са ме да карам с 35 в зона с ограничение 30  Thinking

Ако ще сравняваме здравни системи, пък дори и частните, погледнете на финансите които се харчат за пациент, за оборудване, повишение на квалификацията на персонала и тн. Пък дори и статистиката за смъртност и средна продължителност на живот в конкретната страна, би трябвало да ви даде отговор на въпроса. Благодарете, че болестите не са ви някакви по-сложни, а познати и често срещани или проблемът ви е само нормално ли да раждам или със секцио, и двете изключително рутинни процедури в двете страни. Когато попаднете на наистина сериозна болест, тогава ще разберете какво е липсата на апаратура и обучени кадри. И проблемът не е в здравната каса конкретно или лекарите, а в простата причина, липса на пари в хазната. Пожелавам на никого това да не се случи и най сериозните ни медицински проблеми да са дали нормално или секцио да родим, през NHS или на частно в България  Hug

Бягам да си пия първото кафе за деня и да си оправя фермата, мъжът е в къщи за цели 3 седмици!!! Сега е моментът да помързелувам  Mr. Green

# 488
  • UK
И аз искам сняг... Уж било валяло през нощта, но през деня температурите не падат под 4-5 градуса а и тук рядко вали дори дъжд, какво остава за сняг.

# 489
Вече спря да вали  Sad. Предполагам, че ще се стопи бързо, защото навън е 4 градуса. Малкият ми син вчера беше на състезание по крос и се върна целия като малаче и премръзнал (бягали по шорти  Close). Чак палтото му е кално. Бухнах сега всичко в пералнята и дано се изпере и палтото да изсъхне за понеделник, че не мога да го пратя с какво да е, само с палтото на училището. Даже не успях да открия етикет на него с инструкции за пране, но няма как - рискувах го, защото е цялото в кал. Паднал бил. Паднал и като бягал и затова е целия омърлян. После наред в пералнята са маратонките и футболните обувки (бягат с обувки с бутонки).

Големият пък да си забрави мокрите ръкавици от вчера в палтото, добре че ми светна сутринта, че аджеба, не съм видяла ръкавиците му снощи като се прибра. Та на него поне само джобовете са му мокри сега  Grinning. Е, това е не особено приятната страна на снега. Сега чакаме едно тяхно приятелче да ни дойде на гости и пак ще са мокри, защото градината е в бяло, предостатъчно за омокряне и омалачване  Laughing.

Дано и при вас да повали момичета Praynig. При нас явно до тук беше. (Надявам се на още, разбира се.)

# 490
При нас повалява-стопява се, повалява-стопява се.

Онзи ден заваля силно, когато децата бяха навън за обяд и игра.
Не ги прибраха и като ми се върнаха в клас, бяхме по-зле и от бежански лагер.
Целите бяха премръзнали подгизнали. Разсъблякоха се боси, по тениски, по гащи  Crazy
Пуснах им едни танци да потанцуваме и да се стоплят. Добре че при нас има силно подово отопление.
Много се възмутих, че не ги прибраха. Ако бях на родителите им, щях да съм много гневна на телефона до хеда..

# 491
  • На острова
Да питам - има ли такова нещо като неплащането на такси върху първите спечелени £ 10 к? Свекър ми почна работа /първа в Англия/ и така му бил казал някой си. Аз се разрових в гугъл, има такова нещо принципно, ама не знам кой засяга. И понеже мен си ме таксуваха отначалото, му казах да не се надява много.

# 492
Има. Всяка година има необлагаем праг.
И да, всички ни таксуват. Защото не е както вие си го представяте-работите, плащат ви и докато се натрупат 10 000, няма данъци.
Има такс кодове, с които заплатата се облага от самото начало на финансовата година, като необлагаемия минимум си е пресметнат.

# 493
  • UK
Има нещо свързано с изработените часове, аз не плащах никакви данъци върху заплатата си в Праймарк, понеже не съм работила определен брой часове.

# 494
  • Манчестър
Има. Всяка година има необлагаем праг.
И да, всички ни таксуват. Защото не е както вие си го представяте-работите, плащат ви и докато се натрупат 10 000, няма данъци.
Има такс кодове, с които заплатата се облага от самото начало на финансовата година, като необлагаемия минимум си е пресметнат.

Точно така . Необлагаемия минимумсе разделя на цикъла по който ви плащат. Ако е на месец, 10000/12= необлагаем доход на месец. Ако плащат на седмица - 10000/52 = необлагаем доход на седмица.
Ако се смени работодател по време на таксовата година, много е важно да да се вземе П45 и да се представи на новия,защото ще се вземе под внимание дохода/платените такси до момента и при новия работодател ще се удържат правилния данък.

Общи условия

Активация на акаунт