за ТРЕТИ КЛАС - 3

• 63 217
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Не е нужно специално записване, стига на сайта да пише за съответния час, че има свободни места. Трябват удобни за катерене обувки (гуменки или маратонки с меки подметки). Моите си имат еспадрили, но в началото не са задължителни. Тренировката е 2 часа.

# 631
Сина ми това лято не може да се впечатли още от нито една книга от списъка. Сподели ми че ги чете през ред (като му доскучае и прескача по някой абзац). Миналото лято беше по заинтригуван.

# 632
  • София
Ани, моята няма да прочете нито една книга от списъка (добре, че е пожелателен). За мен е по-важно да заобича четенето, затова четем само книги, които са й интересни (четем, защото вечер и аз се включвам с по 1-2 глави - да си призная, че Никола ми е голямо удоволствие Simple Smile)

# 633
Ваканцията върви с пълна сила. Както личи и по темичката, съвсем запустя.
Моето момиче прочете вече три книжки - Матилда, Карлсон, който живее на покрива и Небивалици, приключва и с приказките на Андерсен. Ще й предложа и Книга за джунглата. След това може би ще чете нещо извън списъка, ако има желание. Занимава се 1-2 пъти седмично с книгата "Голямата ваканция", решила е и един тест по математика.
Цяла седмица са неразделни с едно момче, година по-голямо. То е на гости на баба си в къща, близо до нас. Играят и у тях, и у нас - голяма радост е и за двамата. Надявам се да поостане, защото иначе й е доста скучно.

# 634
  • София
На моя бандит четенето му върви малко бавно- досега е прочел Книга за джунгата, Антон и Точица, Хвърчащата класна стая, сега е на Двойната Лотхен. Решил е математическите задачи от ваканционната книжка и всеки ден се занимава малко с един тийнейджър. Малко трудно ми се получава убеждаването, че сме на морето и хич не му е до учене.  Stop

# 635
Имате ли в задължителната литература "През води и гори" на Емилиян Станев? При нас я има. Детето я прочете и сума сълзи проля: то не бяха патета сираци, изядени врабчета, чичо Рунтавелко, бухала. Много, много смърт. Нощес се събуди от кошмар как "порът прекъсвал нерва на жабите, за да не могат да се движат и така ги заравял живи в пръста за зимата".
Дали тази книга изобщо е подходяща за 8-9 годишни деца?

# 636
Моето 9 годишно дете, което умира за животни и живот въобще, я хареса много тази книга. Четохме я миналата година- аз и той. Още помни имената на костенурката Повлекана и ежа Бързоходко. Но аз не съм го учила, че смъртта е нещо лошо. напротив, постоянно си говорим, че всичко живо се ражда, живее и умира. Гледаме растения, животни. Той сам го вижда. А и гледа достатъчно научно популярни филми. В тях е пълно с реални факти. Смятам, че този вид реализъм е полезен, особено за по- чувствителните натури. Децата по принцип не приемат света така, както възрастните и много зависи от самите възрастни как ще започнат да го приемат.

# 637
  • София
моето дете прочете трите налични в момента книжки на Емилиян Станев още миналата година, много му харесваха и настояваше дълго да търсим и четвъртата (забравих коя от тях точно беше), която се оказа изчерпана навсякъде. аз, признавам, не съм ги чела, защото ми е много скучно да чета за природа и животни, та изобщо не знаех детайли за съдържанието.

моето също е много чувствително, но явно зависи как ще ги подхване книгата и на каква емоционална вълна ще ги качи, защото такива реакции не е имало.

# 638
И моето дете знае, че всички сме смъртни. Гледахме рибки, които умряха, беше тъжна, но го прие. Растения в саксии непрекъснато купуваме и те също умират често. Но жестокостта на един пор, който парализира жабите и ги държи така живи и заровени, за да ги яде през зимата и изяждането на мама патка ѝ дойде повечко. Явно е по-чувствителна.

# 639
  • София
Имаме я в списъка, но още не я е чела, не знам дали ще й я дам сега. Баба ми почина преди 20 дена, а те бяха много близки, приема го тежко и в момента е твърде чувствителна на тази тема. И колкото е да е подходящ реализма, сега аз самата не намирам сила в себе си да представям смърта като нещо, което не е лошо, пък било то и естествено.

# 640
моето също е много чувствително, но явно зависи как ще ги подхване книгата и на каква емоционална вълна ще ги качи, защото такива реакции не е имало.

Точно така. И аз смятам, че не е до обща чувствителност, а до куп други фактори.  Simple Smile
От малки уча децата, че природата не е жестока. И въобще човешките критерии и желания за нея нямат значение. Хищникът е роден хищник и трябва да се храни и да си гледа също потомството. Затова и ексцеси по такива поводи не сме имали. Въпреки огромната любов на детето към животните и природата по принцип.
И аз не обичам книги за животни, но малкият пък обича много и гледам да не му влияя.

# 641
През гори и води я чете през учебната година, но не се е оплакал и дори не съм разбрала че са толкова страховити.

# 642
Прочете я преди седмица, беше му интересна, но той е мераклия да става  "биолог или поне ветеринар"
За съжаление се сблъска със смъртта и на двамата си дядовци ..

# 643
И на моята историята ѝ беше интересна и я изчете на един дъх, но много се впечатли от дивия живот. Втори ден само за това говори. Впечатли се и от гладната вълчица, която нямала мялко да нахрани малките си, а те впивали все повече острите си зъби в нея.
Аз също не съм чела книгата, но тази нощното будене ми провокира интереса.

# 644
Аз лично бих я спестила на дъщеря ми. Предполагам, че тя ще реагира по същия начин. След "Майчина сълза" два дена се успокоявахме. Има страхотни книги за животни на "Фют" без садистични сцени и краен натурализъм.
Освен това смятам, че задължителни книги са само тези, чиито откъси присъстват в учебната програма за следващия клас, другото е по преценка на учителя и родителя. Важно е детето да чете това, което му доставя удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт