Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

• 144 878
  • 757
  •   1
Отговори
# 495
Бонго  за общото време говоря Wink.  2:30 часа от самото начало, като потопих съда в топла вода и започна нагряването на водата до 80*

и аз така разбрах, защото два часа варене са достатъчно ...

# 496
реално нямаме варене защото то е над 100 градуса. имаме държане на месото във водна баня при 85 градуса за ... колко време ? -  10 мин , 1 ч или 2.30 ч ?

# 497
да, прав си - на водна баня - около 2 часа, максимум 2 и половина

# 498
  • в 1001-та нощ
Panadila, при мен няма никакво отдръпване от стената на шунковара  Peace Дори става "вакуум" при опитите ми да извадя продукта  Peace Ако има натиск отгоре - не би следвало да има отдръпване, защото с освобождаването на място - капакът ще притиска сместа да го изпълни  Peace

Варене - изваждам шунковара от хладилника - студен, поставям го в празна тенджера, наливам вода - според указанията до къде, поставям на котлона и следя покачването на температурата. Отмервам 2 часа варене от момента на достигане на желаната  температура  Peace

За протокола - рибата, която мислих да залагам е отплувала при свекърва ми. Бях казала на ММ да й я даде, защото у дома не пържа ... Е, бях забравила и мислех, че е във фризера, но като ходим на вилата ще взема друга риба Simple Smile Малко се отлага приготвянето Simple Smile

Днес заложих - свинско на по едри парчета, кайма и пиле, като пилето не го месих. В робота сложих само каймата и свинското. Бърках малко - около минута. Не се "разпени", както по-рано. Ускам утре да занеса на свекърва ми да пробва и може би ще варя няколко часа след залагането. Да видим какво ще стане - малко бъркано, без пилето и с малък престой Simple Smile

Гледах свинските парчета - някои по-тъмни, други по-светли - мисля, че по-тъмните кафенеят в шунката, а светлите розовеят. Имах кафеникави петънца в последната шунка и сега специално ще наблюдавам Simple Smile

Добавих чубрица, малко босилек, кимион и черен пипер Simple Smile Забравих за горчицата Sad Мисля, че и сос барбекю много ще пасва, но нямам - ще взема Simple Smile И за сос от нар си мисля - той е сладко-кисел - за саалти го ползвам Simple Smile

# 499
идеята е месото не да стои в топла вода (60-70 градуса) за 2.30 ч , а в 85 градусова вода за същото време.
същото е и при варените яйца. казва се ,че яйцето трябва да ври (водата е над 100 градуса) за около 6-8 мин (незнам точно). иначе може да го сложиш в студената вода , но за 6-8 мин  тя няма да е завряла. ще трябва да минат поне 20-на мин.
аз поне така разсъждавам

# 500
  • София
кое е множко - температурата или времето  newsm78
сега въпросът е :  2.30 ч  е общото време за приготвяне или е времето за приготвяне след като достигне 85 градуса ?  аз мисля ,че е второто. вие как мислите ?

Аз съм се питала за колко време месото вътре достига 85 градуса след като водата ги е достигнала? От това време натам ли се смятат 2 часа или в общи линии примерно90 минути се държи постоянна 85, а около 30 да отнема изравняване на температурите.

При мен също няма  отдръване, но това е заради притискаето на силната пружина. Месото е непрекъснато притиснато и успява да си заеме обема. Затова и буталото сляга надолу по време на варене. Заради изместването на водата.

Алена, страшна е тази риба... тя е разбрала за шунковара и затова е отплувала  Crazy Crazy Crazy Соса от нар е добра идея май  Wink

# 501
като гледам вашите шунковари термометъра е извън съда с месото - т.е.  във водата.
значи се гонят тези градуси да са на водата. в месото са с няколко градуса по-малко в началото и почти са равни температурите на водата и месото след това.  от личен опит все още не го знам.

# 502
  • София
Прав си Бонго. Няма как да се разбере температурата на месото. Аз спазвам инструкциите - чакам да се повиши Т до 75 градуса и засичам 2 часа, като гледам да са в интервала 75 - 85. Предполагам, че тези, които са го написали са направили достатъчно опити.

# 503
  • София
Моят втори опит, този път с пилешко (половината смляно), е много по-успешен отколкото само нарязаното свинско. И на цвят, и на консистенция, и на вкус си е много добре и вече може да се нарече шунка. Ползвах килограм, може и малко повече да беше пилешко от гърди, добавих около 120 мл вода и разбърквах около 5 минути с една кръгла бяла бъркалка на робота, май се води за смесване, никога не я бях ползвала досега. Неприятното в случая беше, че заради по-голямото количество и по-рядката смляна смес, доста е излязла през дупките и най-отгоре стои леко сурово. Другият път ще слагам не повече от 900 г месо и може би в горната част бих сложила цяло парче, за да не излиза сместа.
Интересно ми е на мен, в книжката не е указано, когато залагате половин доза, пак ли два часа варите (тоест държите в 80 градуса вода)?

# 504
времето е едно и също, независимо дали е цяла или половин доза

# 505
  • в 1001-та нощ
Да, и при половин доза варя при същите условия Simple Smile Разликата е само в количеството вода в тенджерата Simple Smile

# 506
Да, и при половин доза варя при същите условия Simple Smile Разликата е само в количеството вода в тенджерата Simple Smile

добро уточнение

# 507
времето за приготвяне е съобразено с времето , при което месото ще е безопасно за консумация. дали ще е 100 гр  или 1100 гр  все му трябва 2.30ч  за да умрат вредните бактерии. но това е времето за което месото трябва да престои  при тази температура.

пп. има начин как да се измери температурата на месото. мушкаш термометъра в месото и мериш  Laughing

# 508
  • София
То е ясно, че мушкаш термометъра в месото, но няма как да го мушнеш. Шунковара е затворен плътно и месото е притиснато, за да се получи стегнато калъпче.

# 509
в моето шунковарче това съм го предвидил  Laughing
това е окончателния вид. следва експлоатацията  Laughing

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 23:14 от bongo_2007 ®

Общи условия

Активация на акаунт