Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 875
  • 757
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: X
Оф много сте зарибителни. У нас има един шкаф с всевъзможни готварски уреди, та един повече няма да е ....  Mr. Green А и много обичаме колбасите, ама тези в магазина вече са  Sick

Ще ви изчета назад за да си избера уредче, което да купя. До сега домашно сме правили сушени меса тип филе Елена с сушилнята. Мисля да купя и една хубава месомелчка на Бош за колбаси.

Последна редакция: пт, 22 май 2015, 15:03 от Анонимен

# 451
  • София
  • Мнения: 13 704
Bliss, добре дошла  Mr. Green Hug

 Bubble, този път сякаш е и по-сочна. Обаче голяма съм кифла, значи.. не мога да се разделя с купешкия вкус. Добре, че малкото зверче снощи каза, че иска да вечеря шуМка и омете бая  Sunglasses

Давайте някакъв терин, че ми се пробва нещо разнообразно? Аз мисля да спретна русенско варено да видим как става. Wink

Скрит текст:
Сега у дома се редува бъркане на шунка с бъркане на сладолед в новата машина за сладолед...  Joy Joy Joy

# 452
  • Мнения: 2 152
Ваче, направо имаш нереалистичен поглед към цвета. Разкошно ти е изделието и дано промениш отношението си покрай малкото зверче. И ако го включиш с нещо в приготвянето - ще му бъде още по-вкусна ... Поздравления   bouquet

# 453
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Vache  Hug разкошно изглежда  Heart Eyes

# 454
  • София
  • Мнения: 2 019
И аз не мога да възприема вкуса на домашната шунка. Купих си уреда на Тескома, правих пуешка, след това свинска, но и двете са ми някак сухи. В рецептата освен сол и пудра захар се слага и нещо желиращо, което не знам какво е точно и го пропускам. Вие слагате ли го? Посъветвайте ме как да стане по-сочна шунката? По-шарено месо ли да използвам?

# 455
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Аз не видях нещо желиращо, но има и вода и curing salt, която не е за желиране  Peace

# 456
  • София
  • Мнения: 13 704
Леле, направо ми скрихте топката... май наистина аз очаквам някакви нереални неща  Rolling Eyes

 Hug

# 457
  • Мнения: 2 152
Важното е - да ти е вкусно. Ако държиш на цвета, навсякъде продават кармин Е-не знам си кое, и можеш да си я направиш кармъза колкото искаш  newsm78
 #Crazy

# 458
  • Мнения: 738
Цвета според руснаците се докарва със сокче от нар или боровинки.
Вкусът... е друг, да. Още не съм докарала "вкус на шунка" (а и не експериментирам последно време, че ми е на гости шунковара), но това, което съм сполучила, много ми харесва. То реално вкус на купешка шунка няма как да се докара, щото ще означава в продукта да има излишни овкусители, вода и като цяло да е нещо различно.
От друга страна, малко е подвеждащо това с "шунка", понеже явно онова, което ядем тук като шунки (и което очакваме да получим) не е точно това, което шунковарът приготвя по принцип.
Аз иначе съм много доволна от пилешката "шунка", която правех от бутчета (не обичам гърди) и от воденичковата шунка от воденички (там не я доизкусурих, но вкусът беше уаааа...); сега си експериментирам разни неща в собствен сос - успях да докарам шпроти на идеално консервен вкус!!! - и ще ги пробвам шпротите и в шунковар, да видя като се пресоват какво ще стане...
И проби с цели парчета месо ме чакат.

# 459
  • Мнения: 2 152
сподели какво правиш че сме любопитни

# 460
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
камиче, воденичките не стават ли жилави? И за шпротите ми е интересно да споделиш  Peace

Аз преди години съм правила маринована риба тип сельодка - която се съхранява в хладилник и консервирана риба -в буркан. И двете много, много ми харесваха, затова ми беше интересно какво ще стане в шунковара Simple Smile Спомням си, че от оцета - костите се стапяха  Peace И в двата случая - става въпрос за речни риби  Peace

Днес заложих по класическата рецепта - пълна доза с равни части пиле и свинско на по-едри парчета и кайма Simple Smile Добавих само малко черен пипер Simple Smile Струва ми се, че роботът раздроби пилето  Thinking Свинското си стоеше на парчета, но пилешките ми се губят  Crossing Arms Но пък сигурно ще стане сочно Simple Smile

Мисля си следващия път да бъркам без пилето и да го добавя след това Simple Smile

Отчитам и една грешка при последните 2 шунки - 100 мл вода, вместо 50 мл  Peace Зачетох се пак в рецептата и 100 мл е за пълна доза, а аз правех половинки  Peace

Ето снимки:

Преди бъркането:



След бъркането:



вижда се едно свинско месце на "6 часа" ако приемем, че купата е часовник Simple Smile Другите са скрити в кашата от кайма, вода и пиле  Rolling Eyes

В шунковара:

# 461
  • София
  • Мнения: 13 704
Важното е - да ти е вкусно. Ако държиш на цвета, навсякъде продават кармин Е-не знам си кое, и можеш да си я направиш кармъза колкото искаш  newsm78
 #Crazy

ААААА, не ща аз такова кармазъ. Просто си мислех, че може да се получи естествено. Абе радко ми се разминават очакванията с действителността и това е случая. Ама и търговците са голеееми гадове. Я виж каква шунка са снимали за кутията на шуковара  Crazy

Камиче, на мен пробата с цяло месо ми се получи чудесна. Инжектирах с марината от вода, сол, захар, подправки и намазах отвън с чубрица. Стана чудесно, май съм пускала снимка тук. Мисля да опитам с някакво роле. Да увия няколко вида мецсе и да го набутам в шунковара.

Алена, аз не мога да направя такава каша с бъркалките за тесто. Май ще взема един комбайн да опитам как става така разбъркана  Wink

# 462
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Пробвай и ще ми е интересно да споделиш Simple Smile

За цяло месо рибица ли ползва? Като форма и дебелина - голямата рибица ми се вижда супер Simple Smile

А ролето също е супер идея Simple Smile Само месо ли ще бъде или с добавки тип "Руло Стефани"?  Rolling Eyes

# 463
  • Мнения: 738
Хм, рецептата за шпротите:
- "шпроти" от Лидл - нещо в нашата дупка не мога да намеря хубава копърка, а тези са вкусни. Ще пробвам и от уклей, че това го има изобилно при нас.
- подправяме с обичайния смлян джинджифил, малко пиперче (сега ще експериментирам с цветен на зърна), солчица и просто една щипчица подправка за риба някаква, но може и без.
- заливаме с олио (няколко лъжици, да не е без хич)
- варим в мултиварката на "бавно" около 2 до 3 часа - да добие рибата "сготвен" вид и леко да започне да се разпада, като шпрота от консерва. Или в слоу-кукъра. Главното е да се задушава бавно на ниска температура.
Хапваме с удоволствие шпротички в собствен сос Simple Smile

# 464
  • София
  • Мнения: 13 704
Пробвай и ще ми е интересно да споделиш Simple Smile

За цяло месо рибица ли ползва? Като форма и дебелина - голямата рибица ми се вижда супер Simple Smile

А ролето също е супер идея Simple Smile Само месо ли ще бъде или с добавки тип "Руло Стефани"?  Rolling Eyes

Е точно това се чудя.. дали да не е нещо смляно вътре, после отвън шарено месо от типа на гърдите. И да има примерно кисели краставички. А също според мен после би могло да се обработи на фурна като се обмаже с мед...

Общи условия

Активация на акаунт