Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 847
  • 757
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 2 152
добра идея - може да се пробва

# 466
  • София
  • Мнения: 13 703
Алена, пропуснах за цялото парче. Аз го правих с бут. Избрах някакво изглеждащо ми добре размерно. Получи се това


Хареса ми Simple Smile)

# 467
  • Мнения: 7 779
тук съм по-съгласен.  арна шунка.
да ти пожелая да поканиш бат`Бонго да дегустира , а ???  hahaha

# 468
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Vache  Hug ,

феноменално изглежда шунката от цяло парче бут  Heart Eyes Нямаш право да изискваш различен цвят Simple Smile А беше ли суха на вкус? Наподобяваше ли сварено месо?

Започвам да мисля за маринати, които да отпускат месото така, че като се приготви да е крехко, а не сухо  Thinking Преди време, когато ми се налагаше да приготвям много дивеч - имаше голямо изкисване, мариноване и т.н., за да не е горчиво или жилаво. Обаче то цялата работа беше да се изкара кръвта от месото и после белееше. Тука - ако се прилагат такива хватки - не знам какъв цвят ще стане, но пък си струва, заради крехкостта Simple Smile Сигурно ще си намисля нещо за пробване Simple Smile

За ролето - аз бих сложила кисели краставички, ако има маринован морков от трушия, ако не - варен в марината с вода, сол, захар, оцет, дафинов лист, черен пипер ... Е, не да се развари, но .... да глътне малко вкус Simple Smile и ..... млечна ронема царевица от консерва или замразена Simple Smile Задължително и мазничко месо, ама да е стегнато.  Може да е на кубчета и да се пръсне с другите красоти върху същинското месо и така да се увива Simple Smile

Аз лично не бих го пекла после  Hug



Камиче  Hug сърдечно благодаря Simple Smile Аз се замислям и за варианта да се направи от рибно филе - без кости на по-едра риба  Rolling Eyes Мисля, че във фризера имам разни речно с кости - тип червеноперка, платика ..... Може да ги пробвам с кисела марината и олио - би трябвало костите да се стопят то киселината  Crazy Ох ..... размечтах се  Heart Eyes

Чудя се за рибата - като изсипвате водата през дупките - след варенето - не изтича ли и мазнинката  Rolling Eyes Или може би - вода почти няма?

# 469
  • Мнения: 2 152
тук съм по-съгласен.  арна шунка.
да ти пожелая да поканиш бат`Бонго да дегустира , а ???  hahaha


Ваче,и аз съм вече на опашката

# 470
  • София
  • Мнения: 13 703
Благодаря ви хубавите думи  Hug Hug Hug
Алена, надявам се да споделиш точно тия тънкости. Аз не съм майстор в обработката на меса  Embarassed Нещата на усет ги правя, не с разбиране така да се каже... Сигурно си има тънкости едно месо да бъде окрехкотен и без химия.
Бутчето беше много приятно, наподобяваше пражка шунка. Не беше воднисто, не беше и сухо. Също заради инжектираната марината беше вкусно, не като "голо" варено месо. И последно, понеже парчето беше малко "парцаливо", не съвсем по калъп и се наложи да го поувия. Та се получи вътре с чубричка и червен пипер.
Също така за мое учудване доста лесно се инжектираше. Аз си мислех, че няма да се получи, но стана добре.

За печенето си права... аз си представям месцето с коричка лека и затова  Wink

За риба аз не мога да дам съвети и опит, защото нямам такъв. Не мога да готвя риба  Confused Но за сметка на това ще разгледам по-подробно рецептите от шунковара  Wink

Бонго, Батето, заповядайте на дегустация 'начи...  Grinning Grinning Grinning

# 471
  • Мнения: 7 779

Бонго, Батето, заповядайте на дегустация 'начи...  Grinning Grinning Grinning
предполагам , че си даваш сметка какво ще стане с шунката. дай и GPS координатите  Laughing

# 472
  • Мнения: 2 152

Бонго, Батето, заповядайте на дегустация 'начи...  Grinning Grinning Grinning
предполагам , че си даваш сметка какво ще стане с шунката. дай и GPS координатите  Laughing

и не само с шунката, а и с пиенето ... все едно хуните са минали - така че, кани си ни, но се моли да не дойдем  Joy

# 473
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Ето го и моя резултат - много по-добре е Simple Smile Виждат се и целите парчета месо Simple Smile Не съм я пробвала още, за вкус по-късно ще споделя, но според ММ е идеална. Мирише си на шунка.  Peace

# 474
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
  • Мнения: 3 074
EХАААА!   newsm20

# 475
  • Мнения: 7 779
Бате , сигурен съм ,че ше ходим и на друга дегустация. имам чувството ,че са ни поканили без да се натискаме  hahaha

пп. аз вече финализирах моя шунковар - made in Bongo  Joy
вече е напълно готов за експлоатация, с приличен външен вид. остава само мързела да се изпари от мен  hahaha

# 476
  • София
  • Мнения: 13 703

Бонго, Батето, заповядайте на дегустация 'начи...  Grinning Grinning Grinning
предполагам , че си даваш сметка какво ще стане с шунката. дай и GPS координатите  Laughing

и не само с шунката, а и с пиенето ... все едно хуните са минали - така че, кани си ни, но се моли да не дойдем  Joy
Хахахахахах, вие просто не знаете къде ще дойдете...  Crazy Crazy

Алена, страхотно! smile3501 Седи сочно... Давай рецептата. Ето виж как седи по-розовка  Grinning

Бонго да пусне бонговския шунковар, да видим дали няма да отпочне серийно производство  Wink

# 477
  • Мнения: 7 779
Хахахахахах, вие просто не знаете къде ще дойдете...  Crazy Crazy
не знаем . за това питаме за координатите  Laughing

Бонго да пусне бонговския шунковар, да видим дали няма да отпочне серийно производство  Wink
аз го пусках преди време в разглобен вид. ама кой видял , кой не .... Laughing


# 478
  • София
  • Мнения: 2 019
Аз не видях нещо желиращо, но има и вода и curing salt, която не е за желиране  Peace
Точно за това става въпрос. На английски не знам как се превежда, но на немски и италиански са го написали като сол за консервиране, а на руски е месна консервираща смес. В темата някой беше писал, че шунката става като месо от буркан. Баба някога правеше такива буркани и месото беше сочно с желе, а моята шунка става суха, та за това питам. Може би зависи и от месото. В събота заредих пак с пуешко, но от бутче. Утре ще видя резултата.

# 479
  • sofia
  • Мнения: 786
Алена, 100мл вода на половин доза си е добре. Последния ми опит беше такъв и доста сполучлив, само подправките не се харесаха. Пилешки гърди градус и смес кайма Стара планина от Лидл. Леко розовее и е твърда. Пиша понеже беше казала че те дразни че е мека - варих на 82 градуса и накрая 10мин на 90-93 за дезинфекция. Може това да я е стегнало. Пак не е розова като твоята толкова розова Simple Smile сигурно Била слагат оцветител в каймата.

Общи условия

Активация на акаунт