Duolingo: Да учим езици безплатно, завинаги!

• 65 915
  • 370
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,

влизам да се запиша в темата с успешно преминат урок 1 от изучаване на холандски език

Goedenavond en welkom!

Радвам се, че новият ми любим език те е грабнал и теб. Наистина е по-добре на компютъра, защото там под уроците има и обяснение. А ако имаш и микрофон, можеш и да упражняваш произношението Simple Smile Ще се радвам да споделяш прогреса си и всичко останало около нидерландския  Simple Smile

# 91
Произношението  Crazy сигурно никога няма да усвоя тези ш и х - кания  Laughing Не съм стигнала още до момента да ме кара да говоря, ще е забавно със сигурност. Утре ще си купя тетрадка  Party че не помня по много, трябва да си записвам, но най - готиното както сте казали е, че си упражнявам и английския.

Със сигурност при затруднения ще се обръщам към вас, даже може да стана досадна в един момент  Laughing
blackisback ти от другаде учиш ли холандски? Тук думите се учат много лесно, и то ежедневните такива, а времената и другите сложнотии има ли ги тук? Прочетох цялата тема днес, но не открих да сте обсъждали. Ако съм пропуснала се извинявам.

Разбира се далеч съм от мисълта, че едно безплатно приложение е в състояние да ме научи перфектно на езика. Целта ми е да мина образно казано ниво А1 просто колкото да имам бегли познания, всичко останало е добре дошло.

# 92
Със сигурност при затруднения ще се обръщам към вас, даже може да стана досадна в един момент  Laughing
blackisback ти от другаде учиш ли холандски? Тук думите се учат много лесно, и то ежедневните такива, а времената и другите сложнотии има ли ги тук? Прочетох цялата тема днес, но не открих да сте обсъждали. Ако съм пропуснала се извинявам.

Времената идват по-нататък.

Иначе засега само от програмата уча. Нямам амбиции да го знам като английския, достатъчно ми е, като отида в Холандия или Белгия да хващам това-онова от радиото, от етикетите в магазина, да мога да си поръчам кафе, храна, да се оправя в магазина.

И аз си имам тетрадка и там си пиша думите  Peace

# 93
След успешното припомняне на немския и след като реших, че съм доволна от себе си и знанията си по немски реших да почна да уча испански. Много хубав език и не е толкова труден, но все пак още съм в началото де.  Mr. Green

# 94
А моят любим холандски вече не е бета.  Rolling Eyes Очаквах да има ъптейд на телефона и вече да имаме упражнения за произношение, но може аз нещо да не намирам  Rolling Eyes

# 95
Аз си повтарям новите думи по 3-4-5 пъти на глас, но все пак произношението ми е ужасно, сигурна съм  Grinning Иначе думите си ги пиша по няколко пъти за да ги запомня.

# 96
Така.

Минах втория чекпойнт на холандския. Честно казано беше отвратително с многото съюзи, съчетани с тежък словоред (бил като в немския), а преди това и въпросителните думи. Много се струпаха наведнъж или по-скоро едно след друго. Мисля уикенда да преговарям, а от другата седмица да хващам новите уроци, които като гледам са бъкани с думички.

Във фб групата ми хората пишат свободно на холандски именно след третия чекпойнт, така че има надежда  Peace

# 97
Така.

Минах втория чекпойнт на холандския. Честно казано беше отвратително с многото съюзи, съчетани с тежък словоред (бил като в немския), а преди това и въпросителните думи. Много се струпаха наведнъж или по-скоро едно след друго. Мисля уикенда да преговарям, а от другата седмица да хващам новите уроци, които като гледам са бъкани с думички.

Във фб групата ми хората пишат свободно на холандски именно след третия чекпойнт, така че има надежда  Peace

Много интересен ми звучи този холандски Simple Smile
Аз съм до никъде с испанския. Глаголите хич не мога да ги оправя, въпросителните думи са ми пълна каша, а и нямам никакво време напоследък...
Наоплаквах се  Laughing

# 98
Записвам се и аз сред изучаващите холандски.  Преди го бях изтеглила това приложение,  но тогава нещо се плащаше ли по нататък,  не помня какво беше и затова го изтрих. Но щом казвате,  че е напълно безплатно го изтеглих веднага на телефона. Имам тетрадка,. Пиша думата на холандски,. Произношение и значението на български.  Засега съм.на второ ниво,  не се отказвам, продължавам напред  Laughing Laughing

# 99
ох, на въпросителните в Испанския съм и направо стана каша. Имам чувството че всички въпросителни са едни и същи и се различават само по някоя буква, а не е така  ooooh!   Като ги гледам всички заедно различни, като ги чуя или на тестовете по отделно едно и също ми е  #Crazy

# 100
  • София
ох, на въпросителните в Испанския съм и направо стана каша. Имам чувството че всички въпросителни са едни и същи и се различават само по някоя буква, а не е така  ooooh!   Като ги гледам всички заедно различни, като ги чуя или на тестовете по отделно едно и също ми е  #Crazy
Hug Hug Hug
И аз днес опрях до тях, знаех само Què и Còmo И другите ми дойдоха в повече.  Joy  Взе да става трудничко, а и думите стават повече... Май няколко дни ще упражнявам само наученото до тук. А и на глаголите трябва да обърна внимание (спрежението).  Thinking

# 101
Здравейте,
чудя се дали няма да е полезно ако си направим тема за взаимопомощ за изучаването на холандски? Искате ли? Ето аз сега например се сблъсках със следното питане:

Скрит текст:
явно има промяна на глаголите според местоимението след което се изписват, примерно
Ik drink
Hij drinkt

видях таблицата отдолу, също имаше и в мн. число Wij drinken, но все още не съм се сблъсквала с това в уроците. Питането ми е на какъв принцип се сменят глаголите и винаги окончанието им едно и също ли е?
Предполагам, че е така:
ед. число:
1л. няма промяна
2л. +t
3л. +t
мн, число
1, 2, 3л. +en

И още нещо за местоименията: кога се използва ze и кога zij?
И това U, което явно няма аналог в БГ и в английския, все пак ние си ползваме вие, англичаните you, а тук си е само  и изцяло учтива форма, така ли? Един вид като +1 местоимение?
Благодаря предварително на отзовалите се. Ако тези неща ги има обяснени някъде в сайта моля да ми кажете къде, аз не успях да ги намеря

# 102
Hug Hug Hug
И аз днес опрях до тях, знаех само Què и Còmo И другите ми дойдоха в повече.  Joy  Взе да става трудничко, а и думите стават повече... Май няколко дни ще упражнявам само наученото до тук. А и на глаголите трябва да обърна внимание (спрежението).  Thinking
Скрит текст:
И при мене испанския взе да се обърква... Grinning
Уж не уча граматика,за да обърна повече внимание на думичките,а то какво стана... Crazy
Сега си изтеглих едно приложение за слушане и ми е много трудно.А и поне на мен ми е малко бързо говоренето им и заради това ми наподобяват малко на анимационни герои (и по-специално на онези 3 катерички,ама не помня как се казваха). Joy

# 103
  • Русе
Благодарение на темата си поднових обучението по италиански. Лятото бях започнала на таблета и вчера открих че на лаптопа ми е по-лесно. Още съм в началото едва на 6 ниво. Понаучих думички, но с граматиката май ще е мъкаааааа

# 104
Аз предлагам за да ни е по-лесно да разделим темата, смисъл да си направим теми за изучаващи испански, холандски, немски и т.н. Съгласни ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт