Дума дупка не прави, или за стойността на виртуалното общуване

• 14 764
  • 231
  •   1
Отговори
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Пускам тази тема, подтикната от някои въпроси, зададени в актуални момента теми в Клюкарника.

Нашето малко виртуално кътче е арена за дискусии от всякакъв вид- от наболелите проблеми на обществото до качеството на видовете тоалетна хартия. Всеки един от нас има свободата да изкаже мнение и позиция. Смятате ли обаче, че е редно и да носим отговорност за въпросните мнение и позиция? Замисляте ли се дали вашите думи биха навредили някому? Стараете ли се да премисляте излязлото изпод клавиатурата, налагате ли си ограничения в името на морал, ценности, възпитание? Или позицията на анонимност ви кара да се чувствате свободни да изразите неща, които в ежедневното общуване бихте премълчали? Какво дава виртуалната арена- свобода или слободия?

(на някои сигурно темата би се сторила абсурдна, но за прекараното време в БГ-Мамма осъзнах, че сме източник на информация за медии, дори и уважавани такива, че много хора се обръщат към форума при нужда от помощ за сериозни проблеми, че пуснатата кукичка понякога закача тлъст шаран и т.н.)

# 1
  • Kопенхаген
Зависи колко на сериозно се взема въпросното виртуално пространство и каква част от реалния живот на потребителя заема то.
За морал и ценноси във виртуалното общуване е трудно да се говори поради това, че в реала въпросните се обезличават тотално. Това няма да е така само когато потребителет се яви с истинското си име и лице и въпреки това пак не е гаранция за пристойно поведение.
Често срещано е поведение във виртуала нетипично за реалния образ на потребителя. С цел просто забавление или изпускане на парата, или изграждане на образ различавщ се от масата.

# 2
Дали ще премълча или не нещо, не се определя от това дали съм във форума или в реален контакт. Определя се от това кой стои срещу мен. Общо взето смятам, че поведението на двама души в един разговор, в един контакт, приятелство и изобщо комуникация, взаимно се определя.

Виртуалната арена е много широко понятие. Ако говорим за форума - дава свобода, предимно и повече, отколкото слободия. Ако говорим изобщо - пълно е с всякакви идиоти из разните коментарни приложения - под новини, под общодостъпни статуси.

Анонимна? Много отдавана смятам, че не съм анонимна и то не само по отношение на това, че мога да си говоря каквото си искам, защото съм скрита зад ник, особено когато става дума за този форум, а и по смисъла на закона. Човек би могъл да го наруши и ако законите у нас се спазваха, би следвало да отговаря за тези си действия. Не е трудно да се намери потребител.

Налагам си ограничения в името на морал, ценности и възпитание, което не значи, че човек не може да сгреши, къде съзнателно, къде несъзнателно, къде провокиран, къде от суета.
Мисля, че до момента нямам основание да смятам, че моите думи са навредили на някого. Навредили е доста силно, да. Може някой да се е почувствал обиден или нещо подобно.

Иначе за сега не съм била шаран, ама знае ли човек. Само хубави неща с хубави хора са ми се случили.

# 3
аз лично преценявам какво пиша. Има само една тема където се чувствам достатъчно в свои води и си позволявам по-отпуснато общуване. За мен анонимността никога не е била опция пък било то и във форум. Заставам зад думите и мненията си дори ако трябва да изляза иззад ника си. Гледам да не обиждам други потребители ,но за мен това е хигиена на общуване ,а не някакво фалшивеене. Да, имало е случаи да си изпусна нервите/клавиатурата и да бъда остра, но пак бих застанала зад думите си!

# 4
Понякога се ужасявам от нещата, които чета тук, защото ми се виждат като безотговорно сеирджийско постване, което има силата да навреди на човек, който, за да пусне глупава тема или да прави глупави изказвания, очевидно така или иначе вече има проблеми с живота, главата или и двете.

Това за четенето, а за писането  Laughing , пиша точно толкова премерено или не, колкото го правя и офлайн. Т.е., давам си сметка, че отсреща ми има друг човек и не сме на състезание по надприказване.

# 5
Понякога се ужасявам от нещата, които чета тук, защото ми се виждат като безотговорно сеирджийско постване, което има силата да навреди на човек, който, за да пусне глупава тема или да прави глупави изказвания, очевидно така или иначе вече има проблеми с живота, главата или и двете.

Това за четенето, а за писането  Laughing , пиша точно толкова премерено или не, колкото го правя и офлайн. Т.е., давам си сметка, че отсреща ми има друг човек и не сме на състезание по надприказване.

Ники, направо си е сайбърбулиинг, и аз съм участвала Embarassed, и на мен ми се е случвало. Но пък от друга страна, човек трябва да внимава какво пише и какво споделя. Все пак е форум. Не е изповедалня.

# 6
След 8 години виртуално общуване по форуми си давам сметка, че по скоро съм създала предпоставки да ми се навреди на мен, отколкото аз лично да навредя на някой друг.

# 7
Не обичам да влизам в полемики, както и не си позволявам да слагам етикети и квалификации на хора, макар от позицията на анонимни такива. Така съм възпитана, така го приемам. Анонимността в днешно време не значи нищо и не е нито оправдание за безобразно отношение, нито гаранция, че утре няма буквално челно да се сблъскаш със същия човек.

Но в същото време обичам да съм от помощ, обикновено го правя на лични, а не от сорта публично да напиша: ''Мила, сега на ЛС ще ти дам един съвет, дано съм от полза''. Показно и лицемерно ми е.

# 8
 Не. Тоест не си  налагам ограничения. Анонимните форуми не могат да имат силата на обществена медия, камо ли да са натоварени с отговорност да публикуват само качествена, проверена, отговорна информация, съждения, мнения зад които всеки да застава като самия себе си. Това противоречи изначално на същността им. Има социални мрежи, които изпълняват тази функция.

Надявам се, че не съм обидила никого до момента - всъщност имам основания да смятам, че не съм, тъй като и в живота рядко обиждам хората и не ми е присъщо да грубиянствам за кеф. Смятам, че имам някаква чувствителност да преценя кога някой има нужда от помощ, съвет, компетентна информация, и кога мога да се възползвам от свободата, която форумите дават да си словоблудствам на воля.

# 9
  • Galaxy 13197853088
Какво означава "да се носи отговорност" в контекста на темата?

# 10
  • София
Нещо като да дадеш компетентен съвет на някое майче как правилно да осолява новороденото си бебче.  Peace

Аз вече внимавам какво пиша. Слава богу, не участвам в някакви сериозни теми, че да нанеса вреда на някоя заблудена овчица. Налагам си цензура, най-вече когато ми се иска да кажа на някого, че е пълен кретен.

Но в същото време обичам да съм от помощ, обикновено го правя на лични, а не от сорта публично да напиша: ''Мила, сега на ЛС ще ти дам един съвет, дано съм от полза''. Показно и лицемерно ми е.
Джуле, има теми, както знаеш, които искат именно някакво решение или съвет. Няма нищо показно в това да си го дадеш, когато е публично поискан.  Peace

# 11
Скрит текст:
Нещо като да дадеш компетентен съвет на някое майче как правилно да осолява новороденото си бебче.  Peace

Аз вече внимавам какво пиша. Слава богу, не участвам в някакви сериозни теми, че да нанеса вреда на някоя заблудена овчица. Налагам си цензура, най-вече когато ми се иска да кажа на някого, че е пълен кретен.
Джуле, има теми, както знаеш, които искат именно някакво решение или съвет. Няма нищо показно в това да си го дадеш, когато е публично поискан.  Peace

Тони, Джули имаше предвид да информираш всички в темата, че ще дадеш съвет с лично съобщение.

# 12
Анджак, мерси Корделия Peace

# 13
  • София
cordelia, пропуснала съм съществена част от поста на Джулката. Благодаря за поправката, а на нея - да ме извини.  Peace

# 14
 Hug Иначе аз съм съгласна с частта на поста на Тони, че предпочитам да си премълча, когато някой пише неща, с които не се съгласуват с мирогледа ми, тъй като няма да променя нито него, а резултатът е само, че ще се изпишат няколко излишни страници...

Общи условия

Активация на акаунт