Фраза, която мразя

• 1 220 113
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 10 650
  • SF
В случая, който цитирах, ставаше въпрос за някаква починала актриса и озползвамата фраза беше "Имам пресантимант към нея"
Така и не разбрах смисъла.

Ами то няма смисъл.
"Имам пресантиман ЗА ....." и Сантименти към.
Както ти е казала и Дева - вероятно са искали да кажат сантимент, но тук вероятно е в смисъла на спомен, не на чувства. А пък може и чувства да е имал към актрисата. Но не и предчувствия към актрисата.

Иначе и ние си имаме различни поговорки, но с еднакъв смисъл: "Шило в торба не стои.", "Има таралеж в гащите си", може да бъде заменено и от "Има циганска пепел в гащите си." и вероятно и от много други подобни.

# 10 651
  • Down south
Благодаря, Esmee!

И да, точно това имах предвид с популярността на фразите.
Тази, последната никога не съм я чувала.

# 10 652
И аз.
Какво значи циганска пепел?

# 10 653
  • София
Че не стои/се свърта на едно място. Не зная откъде е коренът

Потребителката, която питаше за любопитството и котката, е точно по темата - искала да СТОПИРА нещо си

# 10 654
Че не стои/се свърта на едно място. Не зная откъде е коренът

Потребителката, която питаше за любопитството и котката, е точно по темата - искала да СТОПИРА нещо си

Съжалявам, така става като пише човек цял ден на английски.
Ако ни чуете с колегите как си говорим....ще ни отпишете. То са 2 думи на български, 2 на английски.
Интересното е, че и у дома с мъжа ми почнахме така да си говорим, защото и той работи на английски.

# 10 655
Много, ама много ме дразни това:
“Петя ходиха на море.”
“Ани си купиха нова печка.”
Срещам това адски често, бърка ми в здравето.... Не ходиха Петя на море, а ходиха Петя и семейството и. Петя може да е ходиЛА. Дано се разбира кое ме влудява. Ама адски много.

# 10 656
  • София
Да де, но тук темата е точно за такива неща
В интерес на истината, и аз често "дел"-вам и "принт"-вам, но не пред широка аудитория.

# 10 657
  • в морето до колене
Много, ама много ме дразни това:
“Петя ходиха на море.”
“Ани си купиха нова печка.”
Срещам това адски често, бърка ми в здравето.... Не ходиха Петя на море, а ходиха Петя и семейството и. Петя може да е ходиЛА. Дано се разбира кое ме влудява. Ама адски много.
Чудя се, колко често би могло да се среща...
Но пък синекдохата си е напълно редовен похват за назоваване на цялото чрез някаква негова част.
Не че посочените примери са от ранга на "бащино огнище", но все пак не мисля, че авторите им имат чак толкова голям грях пред литературния български език.
Разбира се, всеки има право да се дразни от каквото си прецени.

# 10 658
Достатъчно често го срещам и чувам от хора, които нямат и представа от литературни похвати.
Просто ме дразни.

# 10 659
  • Down south
"Съжалявам, така става като пише човек цял ден на английски.
Ако ни чуете с колегите как си говорим....ще ни отпишете."

Интересно. Явно взима превес? И останалите ли говорят по този начин.
Може би от служебната среда, се пренася в ежедневието и някои хора "подемат" вълната, без дори да ползват фрази и изрази намясто ( как се пише последната дума, отделно или слято)

ПП Живея в предимно англоговоряща страна, на български пиша сравнително рядко, изключвайки този форум, но дума, като "предотвратя", "спра" (за спор) ми изплува  по-лесно, отколкото "стопирам"

# 10 660
А аз побеснявам, направо излизам извън кожата си от едно неправилно използване на местоимение.

Пример:
Пенка са Е повишили.

Няма да ти Е дам.

Чантата Е има в този магазин.

Честно да ви кажа, това го видях за пръв път във Форума преди много години, по-късно в коментари във ФБ, започнах пак да го срещам. Идва някъде от южна България и е адски дразнещо, защото всеки е ходил на училище и би трябвало да знае как се пише и че е  Я. Няма значение "у наше село" как се говори. Диалектът си е диалект, но той си е в разговорната форма, но всички трябва да пишем книжовно.

Daylily, да, всички говорят така.

# 10 661
  • Пловдив
Герррч, за да употребяваш някаква езикова форма, изобщо не е необходимо да имаш представа как се класифицира тя от езиковедите. Wink
Иначе и на мен това за Петя ми прилича повече на най-обикновено несъгласуване, подобно на "аз ми се струва", или в краен случай на пропускане на част от израза ("семейството на") отколкото на синекдоха.

Цитат
Идва някъде от южна България...
В Южна България, предполагам, ще ти кажат, че идва от Шопско, щото там нали всичките Я са Е. Wink
А то идва от правописните грешки просто.
Беше обсъждано вече в някоя тема дали е диалектна форма. Определено не е според мен.

# 10 662
  • София
Може да се повтарям, но наблюдавам масово заместване на "според" със "спрямо"
Дори преди време го чух в реклама на Нивеа, а те обикновено нямат такива пропуски

# 10 663
Залагам на региона около Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Димитровград, Хасково.
От Шопско мисля, че не е. Имам доста наблюдения от приятели в този край - не го използват така.

# 10 664
Ния е взехме от яслата
Превод - ние я взехме от яслата.
От Пазарджик е жената, която съм чувала да говори така, но пък имам и друга позната от същия град, която говори правилно.

Общи условия

Активация на акаунт