Фраза, която мразя

• 1 219 851
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 595
Да, но понякога чо чувам в смисъл на "ще го нарежа на салата" в смисъл на "ще му вдигна луд скандал". А "как ще го нАсоля" е в смисъл "ще му се накарам едно хубаво".

# 11 596
Да. Има такива изрази.
Както и "ще го направя мармалад" / "на салата".

# 11 597
  • ту тук, ту там
А, “рендосвам” е цвете в сравнение с “рендам” и “нарендан”. 🙄

# 11 598
Не съм се замислила за "режа на салата" , но защо не. Домат режа по един начин за готвене и по друг за салата. Чушка също.

# 11 599
“Нарендан”не го бях чувала. Пиян ли значи? Звучи също толнова симпатично като "нАкопан"

# 11 600
  • ту тук, ту там
Не, значи “настърган”, “рендосан”.

# 11 601
Думата "ренде" съществува в българския език и глаголът е "рендосвам". Може и "стържа", но когато се употребява "рендосвам" се има предвид уреда, на който се стърже.
Независимо дали на някой му харесва или не. Това е положението. Има си дума и тя си е в обръщение.

# 11 602
  • ту тук, ту там
обрАщение

# 11 603
# 11 604
  • на последния етаж
Дразни ме “разносвам” за грим, парфюм, дреха - от къде се появи този израз?!
Не съм го чувала, какво трябва да значи? Подозирам, че не е разнос по врати или магазини...
Използват го, имайки предвид, че си слагат/носят даден парфюм, грим, дреха. Rolling Eyes

# 11 605
Предлагам да споделяме по-крайни случаи на дразнещи неправилни думи и изрази. А не да се впускаме в подробности кой какво е чул 2 пъти общо като формулировка и недоволства сякаш изразът се ползва от 10% от населението.

# 11 606
Сега следва "За много години!" до Великден.

# 11 607
Честита Нова Година! Simple Smile
Да не почваме с лошо Sunglasses, но мен много ме дразни "за много години", коментирала съм вече в темата.

# 11 608
  • В градината...
Мой познат на кравите порода Джърси, им казва - жарсе. От форума научих, че масово по селата се ползва.
Онова жарсе, дето се шиеха комбинезоните на врвмето, за това се сещам. Та, дразнят ме едни такива, побългарени думички.

# 11 609
  • Майничка
Може "а"-то да е побългарено, но етимологията е същата, това е плетка, която е била типична за остров Джърси и затова от 16в. платовете с гладка плетка от този тип (предната част като покривче, задната като примка) се наричат така, независимо дали са от вълна, памук или синтетика. Характерното е, че при разрез не се "ринчи", т.е., разръфва, а тръгва да се завива навън. Това е материята за тениски, тънки пуловери и т.н., всякакъв трикотаж, изискващ оверлог за подгъване.
А "ж"-то, вместо английското "дж", идва от френски, повечето термини, свързани с индустрията, идват у нас от Европа, не от Англия. Освен това френският е един от официалните езици на острова, който има специален статут в рамките на Обединеното кралство.

Общи условия

Активация на акаунт