Фраза, която мразя

• 1 218 130
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 17 055
На пък мен "те = ето" ми е едно такова народно и мило, дори го употребявам понякога.

# 17 056
Баба казваше "Те така" и "Те ти пари да купиш..."

# 17 057
Вчерашният пример:
"Те и моята баница".
"Те го, те".
Никак не ми харесва такава диалектна употреба. Не знам защо толкова ме дразни. Майка ми е от северозападен град и тамошните роднини го употребяваха, но нямам сантимент. Напоследък масово се използва в интернет общуването. На живо нямам познати, които да говорят така.

# 17 058
Освен в примера на ЧС, не съм чувала да се говори така.

# 17 059
Нито съм чувала, нито съм го срещала написано. Явно не е чак толкова масово.

# 17 060
  • София
Характерно за западните говори.
И аз го ползвам понякога, напомня ми за баба ми от Трънско, тя така си говореше цял живот.

# 17 061
Аз го използвам шеговито, забавно ми е.
Напомня ми някакви мили баби, не конкретно моята, а по принцип Grinning

# 17 062
  • София
Аз вкъщи го употребявам. Много ми е забавно.
Те, нА, те!

# 17 063
  • София
Освен в примера на ЧС, не съм чувала да се говори така.

Искаш ли да чуваш хора, говорещи така? Ако искаш, ще ти кажа само: те ме те!

# 17 064
Теб те чух/прочетох, но преди малко чух младежи да се разделят и за довиждане да казват "виждаме се". Не ми звучат добре изобщо тези неща, чуваме се/виждаме се.

# 17 065
  • SF
Около мене много хора са започнали да говорят така. "Айде, чуваме се!"
"Виждаме се" предполагам, че е директен превод от  See ya.

На полски за Чао си ползват едни думички, които се превеждат като "чуванка" или "вижданка".

# 17 066
  • София
Ако ще пробват да правят "директен превод" на горното, не трябваше ли да е "Ще те видя" /или понеже оригиналът е на някакъв тамошен жаргон "Ще те скивам"/

# 17 067
  • SF
Ми няма елемент на бъдеще време. От контекста става ясно, че ще се виждат в бъдеще - утре, после, някога или даже никога. То си е някакво  "чао", но някой го превежда директно като "виждаме се".

# 17 068
Днес на едно мероприятие Наско от БГ радио няколко пъти повтори “колективен отбор”. На мен ми прозвуча като “детски педиатър”, но знам ли, може да има някакъв смисъл, който не разбирам. 😏

# 17 069
Ами зависи от смисъла. Освен група от хора, отбор може да означава подбор, подборка – естествен отбор например.
В този смисъл колективен отбор може да означава, че някакъв колектив отбира (подбира) нещо си.

Общи условия

Активация на акаунт