Фраза, която мразя

• 1 208 081
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 635
Да, за големи неща се използва, но не и за апартамент, нищо че е голяма сумата. По-скоро е за редовно купуване на едро (големи бройки), снабдяване. То затова и има длъжност "закупчик", нещо като снабдител.
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BF%D … D0%B2%D0%B0%D0%BC
Съгласн съм, знам, че е така, просто на мен така ми "идва" да кажа - не казвам, че е правилно. 😜😁

# 19 636
Ето какво казва тълковният ми речник

# 19 637
И аз се учудих, че нямало дума „наплащам“. Как да няма, щом хората я използват?

Цитат
НАПЛА̀ЩАМ1, -аш, несв.; наплатя̀, -ѝш, мин. св. -ѝх, св. Остар. и диал. 1. Прех. и непрех. Заплащам на някого нещо. Котленското училищно настоятелство е направило вече нужното разпореждание, за да наплати днес — утре поне за два месеца на г. г. учителите. Н, 1895, бр. 21, 169. Приказва им притчата за домовладетеля, че който, като наплащаше работниците на лозето си, даде на онези, които бяха дошли по единайсетте часа равна цена с онези, що бяха дошли от най-напред. Н. Михайловски, ССИ (превод), 152. Даваше на священиците някакви свидетелски писма за священическия им чин и му ги наплащаха с по 15-20 жълтици. Св. Миларов, СЦТ, 166. Работи, Койо, работи, / доесен да сработиме! / Като ти чичо наплати, / ти се на мене обади — / и я сас тебе да бегам. Нар. пес., СбНУ ХLIV, 406.

2. Прех. Изплащам (дълг); наплащам се. Чорбаджията си искаше парите, барем лихвите да наплатя. П. Стъпов, ЖСН, 102. — Как ще наплатим данъците ние, кога вкъщи са останали само жените и дечурлигата и няма мъжка ръка да се хване на работа? Ст. Дичев, ЗС I, 318. Дордето Иванчо да наплати на едного и сетне да си поотдъхне и да му отболи, ето ти го че му са изправил други [заемодавец]. Ил. Блъсков, ПБ II, 77. Майка на Стоян думаше: / „../ Вуйчо ти хаджи Стамата, / той има пари неброени, / той жъ ти пари наброи, / борчове да си наплатим.“ Нар. пес., СбНУ ХLVI, 20. наплащам се, наплатя се страд. Както всяка извръшена длъжност ся наплаща, така и всяка заборавена длъжност ся наказва. Й. Груев, КН 7 (превод), 29. Най-добре са наплащат драматическите списания. Знан., 1875, бр. 20-21, 330.

НАПЛА̀ЩАМ СЕ несв.; наплатя̀ се св., непрех. Изплащам на някого някакъв дълг, задължение, разплащам се на някого за даден от него заем, за направена услуга; издължавам се. Вземаха на вересия и от бакалницата му, а той сам си водеше сметките, както си знае. Наплащаха му се в натура с грозде, сливи. Д. Марчевски, ДВ, 102-104. За шекер, за пипер, за газ, за мас — все при него ходи, все на вересия взима и все не може да му се наплати. Чудомир, Избр. пр, 100. Мислех си: да се върнем само с бати един ден — ще се наплатим на съседа ни и за коня му, и за голямата му услуга. Ст. Дичев, Р, 36. Не бой са, той да е жив, не е ихтияч на други да му плащат даването; както досега са е наплащал, пак ще са наплати. Ил. Блъсков, ПБ II, 59.

НАПЛА̀ЩАМ2, -аш, несв.; наплатя̀, -ѝш, мин. св. -ѝх, св., прех. Диал. Наплатисвам. Да наплатим колелото, ще рече: да му турим околността, сиреч да стане веке колело, за да започне да са търкаля. Ив. Богоров, КП, 1874, кн. 4, 11. Петър колело наплаща / под бяла цвята сливова. Нар. пес., СбНУ ХХVII, 254. наплащам се, наплатя се страд.

Източник: Речник на българския език (онлайн)

# 19 638
  • Пловдив
Днес конкретно я използват за плащане на дял в съсобственост и звучи странно, защото един вид придобива такова конкретно значение. Никой днес не казва, че наплаща данъци или дългове, обаче маса народ наплаща на чичо си къщата или дори просто наплаща на чичо си. А то изначално нито е термин, нито има такова особено значение. Оттам и дразненето.

Колкото до "няма такава дума" - от "пазаря" до "президентка" или "адвокатка", на който каквото му кефне, все го обявява за липсващо в българския език, пък то си се употребява, та пушек се вдига, ти за едно вече умряло, извън употребата за дела, наплащане... Sunglasses

И аз по принцип не съм фенка на нямането на такива думи, както и на "не знае български", разбирай - не говори правилно според упрекващия.

# 19 639
  • София
Добре, да кажем, че няма такъв термин. А като дума на мен ми звучи архаично, а в контекста на имотните сделки - дразнещо, именно заради повсеместното убеждение, че така е по-формално, по-юридическо, по-сериозно някак си. 

ПП. А, Магдена ме е разбрала и обяснила добре.

# 19 640
И мен ме дразни "наплащам", масово в имотните теми.

Очевидно има такава дума в речника, но примерите са предимно от много стари автори. В настоящето думата се използва явно ограничено и предимно в смисъл на "изплатя делА на .... (някого)". Защо наплащам, като спокойно мога да изплащам частта на ....???

# 19 641
По уредбата в Кауфланд ни предлагат да закупим нещо си.

# 19 642
Това наплатя ме подсети за наброя. Можеш да го заместиш с броя, но има нюанс. Можеш да броиш всичко, но наброяваш само пари / някому/, които можеш и да броиш, де.

# 19 643
проксита
Ей, побъркват ме всички коментатори и журналисти с тези "проксита".  Беден речник, това е положението.
А "едно време" говореха/пишеха за подставени лица/марионетки.

И от Стефан Софиянски по БНТ - пак "доматът". Как германецът да яде български домат?!?? Да кажеш, че е продавачка на сергия на Женския пазар - не е. И пак - домат та домат!

# 19 644
Купувах тиквички и продавачката ми казва, че има тиквичка от вчера, затова е на по-ниска цена. Дали искам. Попитах я една ли е само. Не съм искала да я подиграя, просто така ми дойде. Чак аз се почувствах неудобно, защото съм редовен клиент.

# 19 645
  • SF
И на мене ми се е случвало съвсем по инерция да задам някакъв такъв въпрос. "Прасковата ми е много вкусна." - "Коя праскова?"

# 19 646
И в двата случая, когато “читав” се използва за здрав и цял, има препратки към Вазов и Влайков, правете сметка за колко старо значение говорим
В съвремието по-точно значение е “свестен”, да

Да, с такова значение се употребява сега. Но това не е реалното значение на тази дума, тоест погрешна употреба е, но се е разпространила дотолкова, че много хора вероятно не знаят първоначалното значение.
По-интересното е толкова ли не могат да открият друга дума, която точно описва каквото искат да кажат, а трябва да ползват читав? Нещо като: Абе не знам точно какво е читав, но чувам, че го ползват - модерно е, ще го казвам и аз като ми се стори, че става. Това е дразнещото, а нали за това е темата.

# 19 647
  • Пловдив
Не точно мразена фраза, но ми звучи в стила на сбъдванията и споделеностите. Какво щяха да направят испанците, ако те планираха уличното движение на София: "ще осмислят метрото, ще отпушат Цариградско, ще направят смислени развръзки".

Скрит текст:
В същия пост не е пропуснато дежурното изсъскване по адрес на "бай Ганьо". Кой е тоя бай Ганьо, бе, ваш познат ли, в какво обкръжение се движите! Tired Face

# 19 648
'да отпушат Цариградско' не е повод за дразнене, да дойдат моля и за бул. България към Бояна

'осмислят метрото'/'смислени развръзки' = 'сбъдната и споделена' Laughing

# 19 649
  • София
По уредбата в Кауфланд ни предлагат да закупим нещо си.
Нещо повече - да "СИ закупим" еди-какво си.
Сещам се за Нелина:
"Във чейнжбюрото изпрати ме мама
Да си закупя долар зелен"
Точно по темата за домата и прасковата

Общи условия

Активация на акаунт