Фраза, която мразя

• 1 195 059
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 20 055
Обаче мисля, че в отмàрям няма нищо грешно. Simple Smile
Всъщност няма такава дума, а думата е "отморявам".

Добре де, Росита, как може да твърдиш с такава категоричност очевидно грешни неща? За глаголни времена не си ли чувала? Наистина ли ти звучи правилно "Отморявам в хотела"?

# 20 056
Обаче мисля, че в отмàрям няма нищо грешно. Simple Smile
Всъщност няма такава дума, а думата е "отморявам".
Добре де, Росита, как може да твърдиш с такава категоричност очевидно грешни неща? За глаголни времена не си ли чувала? Наистина ли ти звучи правилно "Отморявам в хотела"?
Не го твърдя аз, твърди го Официалният правописен речник на българския език - с доста голяма категоричност. "Отморявам в хотела" ми звучи правилно, да, не използвам грешното "отмарям". И по-внимателно с тона, ако обичаш.

На всяка страница има линк: https://beron.mon.bg/rechnik/0

# 20 057
  • Пловдив
Нямат общо глаголните времена, това е сегашно време, несвършен вид. Иначе в диспути "няма такава дума в българския език" не участвам. Wink

# 20 058
Добре, ще го кажа по-меко - използването на "отмарям" го има в българския език, но е грешно, стига да не засегна някого с тази категоричност.

# 20 059
  • SF
Моля, кажи го по-категорично, за да се знае!
Иначе с леки намеци отмарят, пазарят и преценят, но пък лакирват, гримират и паркирват на паркинзите.

# 20 060
На мен "сменяват" ми е отврат.
Доста хора май даже не знаят, че може да се сменя нещо - само сменяват.

# 20 061
  • Пловдив
На мен "сменяват" ми е отврат.

И на мен. Ужасно е. Не съм чула "паркирвам" все още, но ако го чуя, ще падна от смях, то поне е и смешно, освен дразнещо.

# 20 062
Това, че някоя дума не е включена в момента в речника, не означава, че не съществува. Може да са я пропуснали, може в момента да не е приета за книжовна, но утре може да стане. Да припомня, че в един речник бяха пропуснали по погрешка глагола "пиша" и веднага ги захапаха, че са го направили, за да направят място за "пишка" (която си беше там наистина).

По тази логика глагола "сменявам" има ли го, или го няма в българския език, при положение че в единия актуален правописен речник го няма (от 2012 г.), а в другия, който е само за глаголите (от 2016 г.), го има:

Официален правописен речник на българския език (2012)
Скрит текст:
Официален правописен речник на българския език. Глаголи (2016)
Скрит текст:

# 20 063
В речника от 1981 г.

# 20 064
Ужас! Как "сменявам"?

# 20 065
  • Пловдив
Цитат
Това, че някоя дума не е включена в момента в речника, не означава, че не съществува. Може да са я пропуснали, може в момента да не е приета за книжовна, но утре може да стане.
Много голямо +1 от мен.
А освен това и диалектните думи са думи.

Цитат
Да припомня, че в един речник бяха пропуснали по погрешка глагола "пиша" и веднага ги захапаха, че са го направили, за да направят място за "пишка" (която си беше там наистина).
Grinning Grinning

# 20 066
  • някъде другаде
Дразни  ме израза "днеска" .

# 20 067
  • SF
зимъска и навънка
Много ме дразнят и мене. Лятоска. Нощеска ставах да пикам.
Думи са си, знам, ако някой ще ми каже, че има такива думи. Темата е друга обаче. 
"Бавене на бебе" не ме дразни, но ми е странно, като го чуя.

# 20 068
  • Пловдив
Една наша възрастна съдедка казва "горека" и "долека". "Ще се кача горека". Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 09:41 от marzeliva

# 20 069
  • Пловдив
Има и язка/язека (=аз). Wink

Общи условия

Активация на акаунт