Фраза, която мразя

• 1 217 786
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 570
"К'во си прайкаш "е ужасно! Sick

# 571
Силно зле ми става когато някой, а особено някой шеф или "мениджър" ми започнат изречение с "Я" - Яяя ми дай.. Яяя направи...

Много ме дразни и това 'Damn'.. че и интонация и физиономии докарват като някое негро от американски филм Laughing

# 572
  • Sofia
Дразни ме, когато майки говорят за бебетата си в първо лице мн. число: "оригнахме се", "гукаме"... но върха е "наак*хме се".

# 573
Много ме дразни употребяваното по телевизиите :"Кажи Иван! " Или "Ти си на ред Антон".
Защо не "Кажи Иване" или Антоне ?
Да, и мен много ме дразни! И никак не е само по телевизията, за съжаление!

# 574
Много ме дразни употребяваното по телевизиите :"Кажи Иван! " Или "Ти си на ред Антон".

На мен ми харесва. Peace
По-добре е от Иванке, Ганке, Стояне, Петкане.

Ако името е Даниела, как ще се обърнете?
Даниелке?
Или Даниеле?

Този звателен падеж е отживелица. Peace
Той и в руския е отпаднал.

# 575

На руски не е съвсем отпаднал, като става дума за лични имена, особено от женски род. Например на Катя ще кажеш Кать.
Аз си харесвам звателния падеж на български, но не се дразня, ако някой реши да не го използва. Не на всяко име върви.

# 576
Един познат много мрази да го питат "Какво/ко пра(в)иш?" и всякакви производни на този въпрос. на мен пък това ми е като "здрасти", на други хора явно също, защото наскоро цяла лекция ми изнесе по въпроса. обаче преди това ми отговори на въпроса с въпрос "Кво искаш?", демек неговото "здрасти" (за което по-късно разбрах). Повечето се възмущавали, като ги питал и им секвало желанието за приказки. Обаче мен нещо ме беше обхванал коледният дух и му отговорих: "О, много неща..." и започнах да изброявам.

# 577
  • София
Неприятни са ми вмъквания на различни реплики, поговорки на руски. Виждам редовно да се ползват по форумите.
Иначе, имам думи, които ме побъркват в недобър смисъл."Детенце(е болно) , принцеска, пупа, разни безбройни умалителни, кУтре, лИлаво.

# 578
  • SF

На мен ми харесва. Peace
По-добре е от Иванке, Ганке, Стояне, Петкане.

Ако името е Даниела, как ще се обърнете?
Даниелке?
Или Даниеле?

Правилото е ДаниелО, (ела!)
И понеже на Даниелите и Дианите не им е приятно това правило, така и навикът да се пренебрегва звателния падеж се пренася и върху мъжките имена. Предпочитаната и по-удобната употреба е Иван, Антон...
А какво значение има дали в руския е опаднал? И ние като руснаците ли?
Аз предпочитам в българския да отпаднат остатъците от този "груб" падеж. Първо, че е неприложим за много от имената - Ани, Еми, Вики.. И второ - радвам се, че е неприложим. Не ми харесва към приятелката си Мария, да се обръщам с Марийо. И не ме дразни, че и другите не го правят.

# 579
  • София
Ако забелязвате, проблемът идва с липсата на гласна при Иван. Кажи, Мария, звучи нормално, но не и "Кажи, Иван", защото в българския език има окончание за обръщение. По-добре да каже "кажи, иване". Това с Иван са заемки, и то много лоши, от западняшките медии. Куца работа.

# 580
На 2 префърцунени кифли не им харесва звателният падеж и айде да отпаднел! "Кажи, Иван" зчучи изключително гейско, разбира се че нормалните хора ще кажат "Кажи, Иване!".

# 581
  • SF
Ей... само чакате някой да се изкаже различно от вашето мнение и започвате с обидните квалификации. "Две препърцунени кифли"... А вие от кои кифли сте?
Аз говоря няколко чужди езика. Само "Иван" мене не ме дразни. Но "Диано" е много грубо и съжалявам, звателен падеж, но и недружелюбно. А може би трябваше да кажа "звателни падежо". Да, де, ама е грозно. Съжалявам, звателен падеж.
Последното е за хора с чувство за хумор.

# 582
Звателния падеж е част от богатството на езика и си има правила за приложение. Това, че някой не желае да се възползва от богатството на езика, или че счита погазването на правилата за оригинално, съвременно, или каквото и да е там, си е негово право. Както е право на възприемащите да имат не особено благоприятно мнение за такива хора.

Особено нелепо стоят изказвания "Аз знам как е, но не ми харесва, и затова си пиша/говоря, както на мен ми допада". Чудесно, но оставете тогава околните да си мислят за вас каквото на тях им харесва  Peace

# 583
Да кажем, че звателния падеж не е отживелица, а просто е малко в немилост. Аз лично го употребявам и липсата му ме дразни най-вече при мъжките имена - Иван, Стоян и т.н. Замислих се върху написаното тук и отначало реших, че именно липсата на гласна в края на името ме подтиква да го използвам - за благозвучие. Но се сетих, че ако има дама с името "Никол" ще се обърна към нея с "Никол, къде е червената папка?", а не "Николо, къде е...", но пък, ако дамското име е Ганка, Станка...ще бъде Ганке, Станке и т.н. Т.е. приемам, в някои случаи, употребата му за задължителна, а в други не. Образуването на женски имена с -о накрая, ми звучи грубо и смятам наистина за отживелица.
Все още не съм чула някой да казва "ГосподиН, падна Ви шапката." или "ДоктоР, пропуснахте да ми напишете рецепта". Така че, аз лично продължавам да го използвам според интуицията си и Иване, Стояне, Ганке, Пенке, докторе, господине и т.н. при мен си остават, защото ми звучат красиво, както биха останали непроменени Мария, Даниела, Милена и т.н.  Peace

# 584
  • София
Ей... само чакате някой да се изкаже различно от вашето мнение и започвате с обидните квалификации. "Две препърцунени кифли"... А вие от кои кифли сте?
Аз говоря няколко чужди езика. Само "Иван" мене не ме дразни. Но "Диано" е много грубо и съжалявам, звателен падеж, но и недружелюбно. А може би трябваше да кажа "звателни падежо". Да, де, ама е грозно. Съжалявам, звателен падеж.
Последното е за хора с чувство за хумор.

Кифлите са кифльоци, и не са от тукашните потребители, а тези, които прокараха това езиково безумие преди двайсет години.

Общи условия

Активация на акаунт