Фраза, която мразя

• 1 218 867
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 805
Аз в този смисъл го разбирам . Грация ми звучи по -добре .

# 2 806
  • Down south
Използвам думата "грацилна" и нямам наблюдения да прекалявам много с нея в последно време. Звучи ми далеч по-добре от "с тесен кокал", пък и далеч не всички дами с тесен кокал са грация, просто на много такива им липсва финес. Бих искала да съм грацилна, но....
За първи път срещам думата и ми звучи странно. Направих странна асоциация с болестно състояние.
Какво е станало с думата "грациозна"?

# 2 807
Точно - аз не знаех ,че се ползва грацилна като заместител .

# 2 808
Скрит текст:
Използвам думата "грацилна" и нямам наблюдения да прекалявам много с нея в последно време. Звучи ми далеч по-добре от "с тесен кокал", пък и далеч не всички дами с тесен кокал са грация, просто на много такива им липсва финес. Бих искала да съм грацилна, но....
За първи път срещам думата и ми звучи странно. Направих странна асоциация с болестно състояние.
Ами че нищо. Там си е, има си я.
Както има думи като прекрасно, чудесно, превъзходно, и още ХХХХ подобни синоними. Всеки със своя нюанс Flutter

# 2 809
Продължава да се използва и грациозна, но се влага или поне аз влагам малко по-различен смисъл в нея.
Грациозна може да бъде и дама с по-едра костна структура, както и по-пълна, стига да има елегантна и лека походка, финес, добре подчертани форми, вкл. и по-голяма разлика талия -ханш. Докато грацилната предполага лека и фина костна система. И още може да се пише, предполагам ще го направят други след мен.

# 2 810
Означават различни неща. Тake a smile, и ти смесваш понятията.

Грацилен = с фина структура; използва се предимно за кости, скелети Grinning
Грациозен = изящен, изпълнен с грация.

# 2 811
Ами човек с финни кости може да се нарече и грациозен ,ако има хубава фигура . Така че не е чак такова смесване.

# 2 812

нищо не смесвам, объркала си се Wink

# 2 813
Ами човек с финни кости може да се нарече и грациозен ,ако има хубава фигура . Така че не е чак такова смесване.
Може, да. Но и жена с едри кости може да грациозна, без да е грацилна.

# 2 814
  • Пловдив
И докато сте при грацилността: една фраза и едно мразене от мен, отделни, но свързани.  Laughing
Мразя да ми казват, че съм била имала едър кокал. Нямам едър кокал - напротив, по-скоро е сравнително дребен към среден (ръце, китки, глезени), имам излишни кила, което не е същото.
И фразата - не я мразя, но е малко смешна - да се използва "едър" за човек като чист синоним на "пълен" (айде, "дебел" звучи грубичко наистина). Не значат баш едно и също.

# 2 815
  • Down south
Тази дума "грацилна", автоматично влиза в графата "Дума, която мразя", добре че няма никакъв шанс да я чуя.

ПП Правя асоциация с "бацилна", "дебилна" Sad

# 2 816
  • Пловдив
Аз съм я срещала най-вече в разни писания (популярни), свързани с антропологията. Кой расов тип има грацилен скелет, кой - по-едър и т.н.

# 2 817
  • Down south
Предполагам, че в специализирана литература, е на място, но в разговорната реч, за мен,  би звучало странно.

# 2 818
  • IT

нищо не смесвам, объркала си се Wink
Barbabeau е обяснила, че двете думи са различни, още повече живее в държавата с най-близък до латинския език, от който произлизат двете думи. Грацилен е с латински корен gracilis  и означава слаб, тънък(примерно грацилен хабитус). Близката по звучене грациозен е с латински корен gratia  и тя вече означава елегантен, изящен.

# 2 819
И докато сте при грацилността: една фраза и едно мразене от мен, отделни, но свързани.  Laughing
Мразя да ми казват, че съм била имала едър кокал. Нямам едър кокал - напротив, по-скоро е сравнително дребен към среден (ръце, китки, глезени), имам излишни кила, което не е същото.
И фразата - не я мразя, но е малко смешна - да се използва "едър" за човек като чист синоним на "пълен" (айде, "дебел" звучи грубичко наистина). Не значат баш едно и също.

Има по-едри хора, както и други, по-грацилни. Това, че някой е по-едър не означава непременно, че е пълен. Просто е е по-голям във всички посоки.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт