Фраза, която мразя

• 1 218 223
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 3 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от души вече чувам "на баба му фурката" и "върха на връшката"

Confused не ми харесват и двата израза. и смисълът им не разбирам.  Confused

# 3 121
  • Пловдив
Малий, що мразене на най-обикновени думи пада.  Laughing
Или както срещнах някъде из нета - мразя всичко, което се движи, а което не се движи, го бутам и после го мразя.
Ама така е, една приятелка мрази думата "читав" например. Сигурно и аз мразя най-нормални думи, но не се сещам. Обаче най мразя да се мразят регионални варианти, различни от тези на мразещия.

За кусането - и аз го знам като ядене с лъжица. Дядо ми и баба ми бяха по произход от Югозападна България и мисля, че в целия Запад означава това. Даже за "кус-кус" е много удобно да си самообясниш - ако си дете, - че идва от "кусам". Също както името на град Чирпан, тоест ЧЕрпан, произхожда от черпене, защото нали има песен за това, че в Чирпан водата се не пие (а само вино). И двете са мои съвсем сериозни детски догадки. Wink

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 11:31 от Магдена

# 3 122
И аз знам, че кусам означава ям с лъжица Simple Smile Ясно е, че е диалектно и не ме дразни  Laughing
Добри, тези не съм ги чувала още Laughing

# 3 123
Скрит текст:
И аз знам, че кусам означава ям с лъжица Simple Smile Ясно е, че е диалектно и не ме дразни  Laughing

Добри, тези не съм ги чувала още Laughing

Tired не е късно. и двете са от "кореняци" софиянци  Tired

# 3 124
Да де, пак всичко опря до "диалектът ми е по-добър от диалекта ти"...

# 3 125
 Blush това,  последното, към мен ли е?
Скрит текст:
опит да се оправдая

Скрит текст:
Ензим пише, че е от София, аз от кореняци софиянци съм го чувала и това е единствената причина да предположа, че скоро ще го чуе
  Peace

# 3 126
Не, обобщавам последните няколко страници, пък и цялата тема.  Laughing

# 3 127
И аз знам, че кусам означава ям с лъжица Simple Smile

А на мен чак след последните постове ми се проясни! Crazy

# 3 128
Тук
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BC
не пише да е само ядене с лъжица.

Ще помоля някой авторитет да каже къде е най-надеждното място за онлайн проверка.

# 3 129
  • ту тук, ту там
О, аз още преди години съм водила подобен спор и съм проверявала в тълковен речник, има ги и двете значения посочени там. Но не мога да кажа от коя година е речникът, защото е в дома на родителите ми. Сравнително нов е, от 90-те години.  Peace

# 3 130
Тук
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BC
не пише да е само ядене с лъжица.

Ще помоля някой авторитет да каже къде е най-надеждното място за онлайн проверка.

При положение че става въпрос за диалектна дума, правопис и значение е логично да зависят от региона, в който е разпространена.
Без да съм авторитет, ето ти легитимната справка:
http://ibl.bas.bg/rbe/?q=%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC

И като стана въпрос, на мен пазаренето ми звучи съвсем нормално, за разлика от всякакво кусане, забиране и др. подобни диалектизми.
И пак стигаме до същината на драмата - чий диалект е по-по-най и защо сме толкова настървени към чуждите.  Grinning

# 3 131
 Blush извратена съм явно  Blush

харесват ми диалектните думи. от всички региони.
добавят чар и цвят в разговорите.  Blush

попила съм думички от всички региони и с удоволствие си ги ползвам при разговори с приятели.

Скрит текст:
койо си требе, оно си сака! - от монтанско
оно си йе до моженье, баби! - от баба Керана в Бяла
на мажот требе да му вземеш страхот! - мАкедонско незнайно от къде прихванато  Blush
бЕга бръже, палията! - от Резервата

и както със всичко друго, така и с тези думички не трябва да се прекалява.
за официални срещи и разговори са абсолютно недопустими.

# 3 132
  • София
от души вече чувам "на баба му фурката" и "върха на връшката"

Confused не ми харесват и двата израза. и смисълът им не разбирам.  Confused
на баба му фурката = на баба ми на хурката -  нещо, с което не съм съгласен
Връшката идва от сръбски. Предполагам си чувала за Връшка чука и значението на израза е ясно.

Не знам Ботев да е бил софиянец, но употребява такива изрази (тюх, да му се не види! Laughing):
Защо не съм и аз поет,
поет като Пишурката?
Ех, че ода бих направил
на баба си на хурката! Peace

# 3 133
т.е. Христо Ботев е искал да пише ода за на баба ти... делтапланера?

защото това е смисъла на израза, който чух. няма общо със умението на бабата да преде със или без помощни средства.
Връшка чука знам къде е , но смисъла на "върха на връшката" остава загадка за мен  ooooh!

# 3 134
Благодаря. bouquet   По между другото Laughing, много лошо и неудобно за четене оформление на страницата имат.
Мислех си, че кусвам и кусам са просто различни форми на един глагол. Обаче кусам има значението на ядене с лъжица, а кусвам - не.

И аз харесвам диалектни думи. Няма нищо против и някои турцизми. Да, в подходяща среда и доза придават цвят на речта и нюанс на мисълта.
Не харесвам обаче опитите шопския диалект да се приема за нормален, а всички останали за смешни и селски.

Ееее, не мога да публикам.......

Общи условия

Активация на акаунт