Фраза, която мразя

• 1 217 580
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 470
tooth Дори на ум не ми беше идвало, че някой може да изТРъси точно тази дума по този начин. Crazy

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 17:40 от rain_bs

# 4 471
Още по-хубаво е "Като говориш с мене, ще мълчиш! "   tooth

# 4 472
  • София
Още по-хубаво е "Като говориш с мене, ще мълчиш! "   tooth
Виж, това ми харесва!   Laughing

# 4 473
  • София
Ти да мълчиш!  Ееей, това като го чуя, издивявам! Twisted Evil
Гръция ли имаш предвид? tooth Дори на ум не ми беше идвало, че някой може да изТРъси точно тази дума по този начин. Crazy
Забравих кавичките и затова не ме разбра. Нямах изпонавпредвид Гръцията.  Mr. Green

# 4 474
Ти да мълчиш!  Ееей, това като го чуя, издивявам! Twisted Evil
Гръция ли имаш предвид? tooth Дори на ум не ми беше идвало, че някой може да изТРъси точно тази дума по този начин. Crazy
Забравих кавичките и затова не ме разбра. Нямах изпонавпредвид Гръцията.  Mr. Green
И аз впоследствие разбрах и затова редактирах. Mr. Green

# 4 475
В на татко селото казват ГърцИя! Laughing

# 4 476
Между другото Гърция е единствената държава, която съм чувала да употребяват членувано в изречение.: ) Звучеше по този начин:
"Тя е ходила по ГърцИята." #Crazy

Явно размяната на буквички като РЪ вместо ЪР е доста характерна за Северозападна България. Simple Smile
Сещам се, че освен пРЪва и ГРЪция, доста използвани са и пРЪжола и запръжка (от запържвам, въпреки че в случая е правилно).

И за да не се отклонявам от същността на темата, определено пРЪва и запръжка ми звучат еднакво гадно..

# 4 477
Между другото Гърция е единствената държава, която съм чувала да употребяват членувано в изречение.: ) Звучеше по този начин:
"Тя е ходила по ГърцИята." #Crazy

Явно размяната на буквички като РЪ вместо ЪР е доста характерна за Северозападна България. Simple Smile
Сещам се, че освен пРЪва и ГРЪция, доста използвани са и пРЪжола и запръжка (от запържвам, въпреки че в случая е правилно).

И за да не се отклонявам от същността на темата, определено пРЪва и запръжка ми звучат еднакво гадно..

По-гадно ми звучат "натурален акт" и "гарсионера", писала съм за това. Не спирам да се удивлявам, че на пръв поглед интелигентни хора произнасят по този начин тези думи. Както и "санвич".

# 4 478
Херц, добавям и абитюрент към твоите, които и на мен са ми любими. tooth

# 4 479
  • Пловдив
В на татко селото казват ГърцИя! Laughing
Един колега от Северозапада разправяше, че при тях често се изговаря отчетливо "Софея", "Българея", вероятно и "Гърцея". Ударението е където си е, обаче Е-то се чувало ясно вместо И.
Не е фраза, която мразя, само споменавам във връзка с горе.

Всички държави могат да се членуват, аз често го правя, когато се лигавя.
Тия от Северна България (Русе и нататък), дето си имат членуван Дунав, членуват и Марицата, като дойдат в нашенско. Не знам дали всички, но съм го чувала повече от веднъж от различни хора.

А в селото, откъдето произхожда родът на баща ми, са казвали (сега не знам) КирО и ДимО. Имало е и остатъци от падежи от типа "отивам у КирОте" - отивам у Киро.

Нищо от написаното в този пост не го мразя, дори се кефя на диалектите и регионалните разлики въобще и ме е яд, че изчезват; извинявам се за офтопика.

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 08:34 от Магдена

# 4 480
Половината ми рода е от Северозапада, не малко време съм изкарала там, ама Софея, Гърцея и разни други -ея не съм чувала Laughing

# 4 481
Херц, добавям и абитюрент към твоите, които и на мен са ми любими. tooth

Да, и абитюрент  newsm10

# 4 482
Всички държави могат да се членуват, аз често го правя, когато се лигавя.
Тия от Северна България (Русе и нататък), дето си имат членуван Дунав, членуват и Марицата, като дойдат в нашенско. Не знам дали всички, но съм го чувала повече от веднъж от различни хора.
И в Северозападна членуват - ходят на Дунава, на Искъра, на Вита.

# 4 483
Магдена, мен също не ме дразни начина им на говорене, напротив.
Забелязала съм, че дори някой да говори правилно, акцентът ги издава. Simple Smile Определено си личи дали живееш в северозападната, или в североизточната част на страната по говора. Взаимно сме си "интересни". Simple Smile
Чувала съм да казват Дунава, но това не ми звучи странно, както ГърцИята например.. Rolling Eyes

Оо, "натурален акт" е култово! До толкова банално и "втръснало", че на никой вече не му прави впечатление. hahaha

# 4 484
Скоро пътувам с автобус и до мен седи момиче и говори по телефона. Заслушах се защото хем чувах, че говори на български, хем нищо не разбирах. На края не издържах и я попитах от къде е:-). Каза, че е от Благоевград Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт