Фраза, която мразя

• 1 217 552
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 770
Днес се сетих за една много гадна, според мен, фраза. Страшно ме дразни, много е груба: "Животът е сурав и курав" (не са правописни грешки, точно така съм чувала да казват някои хора). Не знам, ужасно е, увяхват ми ушите, като чуя такова нещо.  Laughing

# 4 771
"Добре заварила" трябва да е, има такива поздрави във Възрожденската литература.В турските сериали чувам "Добре заварил" за описаната ситуация, но не би трябвало да е така.Идващият заварва домакина в добро здраве, така да се каже.

# 4 772
"Добре заварила" трябва да е, има такива поздрави във Възрожденската литература.В турските сериали чувам "Добре заварил" за описаната ситуация, но не би трябвало да е така.Идващият заварва домакина в добро здраве, така да се каже.

От "Езикови справки" казаха, че е "Добре заварил", тъй като домакинът е мъж.
Фея, и аз разсъждавах, че аз като гостенка заварвам домакина в добро здраве (например) и е правилно да се каже "Добре заварила", но се оказа, че не е вярно.

# 4 773
Благодаря ти, Херц  bouquet
Като ме загложди един въпрос не мога да се успокоя, докато не намеря отговор.
Другият вариант продължава да ми звучи по-логично, но щом учените хора казват, приемам грешката си.
Сега вече спокойно мога да ходя на гости  Simple Smile

# 4 774
Това ми го е обяснявал татко, светла му памет, и съм сигурна, че е вярно. Peace
Отговорът е в зависимост от пола на посрещащия, ако са двама, в мн.ч.

# 4 775
Озадачена съм. Ще потърся примери от книги...А съм филолог, хм.За мен е "Добре (съм те) заварила".

# 4 776
Озадачена съм. Ще потърся примери от книги...А съм филолог, хм.За мен е "Добре (съм те) заварила".
Логично е да е точно така.

# 4 777
Защо да е така?
Както добре дошъл се съгласува с пола на госта, или в мн.ч., така и ответния поздрав се съгласува с домакините.
Размяна на поздрави, не просто отговор.
Аз например отговарям благодаря, това е отговор.

# 4 778
И аз съм не съм съгласна. Дева, няма нужда всеки от поздравите да е съгласуван с отсрещната страна, в случая става въпрос кой кого заварва, а това е гостуващият, т.е. неговият род и число са определящи.

# 4 779
Съгласна или не, това е положението. Peace
За по-сигурно и за твое спокойствие, казвай мерси и точка. Grinning

# 4 780
Другата форумска дразнеща фраза е "Не ми отговаряй!", задължително придружена от  Stop Изпляскала един чаршаф глупости, насочени към конкретен потребител и после - не отговаряй Mr. Green
Joy
Е, друго си е да има и емотикона, подсилваща думите.; )

# 4 781
Или пък "С това приключвам участието си по темата", "Отпис", "Със здраве!" и гледаш след няколко поста пак се върнала и се драчи. И така на няколко пъти в темата драматични сбогувания и появявания.

# 4 782
"... и неустоима пивкост."
Аз разбирам, че идва от бира (пиво), но откога датира тази дума? Може би и защото е в реклама, но ме дразни.

# 4 783
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"... и неустоима пивкост."
Аз разбирам, че идва от бира (пиво), но откога датира тази дума? Може би и защото е в реклама, но ме дразни.

не идва от "пиво" Peace

# 4 784
Пивкост е качествен показател, не идва от пиво.
Използва се при дегустация на алкохолни напитки.
Пивък - приятен на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт