Фраза, която мразя

• 1 217 413
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 115
За "водене на счетоводни услуги" съм съгласна, но категорично ме дразни "водене на счетоводство" Peace Grinning

# 5 116
  • София
Предлагам да се върнем към темата - продължавам да използвам архаичното "майка му стара", но ме дразни "би си камшика". ooooh!

Че двата израза имат ли общо помежду си? Вторият съм го чувала от колежките си в съвсем друг смисъл.
Нямат нищо общо, Хриси. Но понеже някои споделят какво ползват и какво не им харесва, затова ги цитирам. И сигурно използвам по-старички фрази в речника си, защото съм мама на голяяяямо момиче. Wink

# 5 117
И къде е сбъркала кратък и пълен член?  newsm78
Майтап си направих, а веднага се хващате. Правопис, та правопис.

Селско за мен е цялата детска площадка да е обелки от семки и фасове.

# 5 118
  • Ямбол

Ти май пак си правиш майтап. Темата е за фрази, не за селски истории.

# 5 119
Тук ли е мястото да попитам съществува ли фраза като "водене на счетоводство" ?  newsm78 Къде се води това счетоводство - на театър ли, на кино ли?!  Whistling

Ами води се-в НАП,НОИ,АВ,НСИ и т.н. Буквално се води и на място и по нета Joy

Счетоводните услуги не знам как точно се водят-за ръка ли за крък ли? newsm78

# 5 120

Ти май пак си правиш майтап. Темата е за фрази, не за селски истории.
Joy Уж няма слънце, а явно ме е напекло.

# 5 121
  • Пловдив
Да добавя още една лигава според мен фраза в два варианта - "майчица" ("майчици") и "майчета".
Тип: "здравейте, майчета", "всички майчета тук" или "никоя майчица не иска да се случи нещо лошо на детето и".

-----

"Водене на счетоводство" си е нормален израз. Както и водене на регистър и всякакви подобни. Съвсем правилна употреба на думата е това.
Обратно, услугите, дори и счетоводни, не мисля, че могат да се водят. Услугите например се извършват или оказват.

Идиотски, понеже са неясни и неточни, са според мен обаче фрази от типа "тя се води самотна майка" (за майка с неприпознато дете или въобще без брак с бащата, често - живееща с биологичния неприпознал баща).
Никой нищо никъде не води в случая, и дори голяма част от тези, дето заявяват, че се водели, не покриват дори дефиницията на самотен родител, която служи само за целите на социалното подпомагане.
Въобще неправилна е лично според мен всяка употреба на изрази от типа "еди-какво си се води еди-какво си" в случаите, когато няма нещо формално (закон, регистър, документ и пр.), което да го обявява изрично за такова. "Втората жена на дядо ми ми се води баба", примерно. Ти пак може да си близък с нея колкото с рождена баба, но това за воденето ми звучи глупаво. Лично мнение.  Embarassed

Последна редакция: пт, 26 авг 2016, 08:43 от Магдена

# 5 122
  • София
Във ВВМУ, има специалност "Корабоводене", ако не бъркам. Къде ли водят корабите?
Някои фрази са придобили гражданственост, независимо дали ни харесват или не.
Не зная как е при вас, но на моя телефон трябва да превключа от букви на знаци само заради запетаята. Хем не ми се занимава, хем ужасно ме дразни липсата им или неправилно поставяне. Засега наученото надделява, но не знам докога. (в момента пиша от компютър)

кикамора, "вследствие" - една дума. Заяждайки се с Лиляна - погледни и себе си.

# 5 123
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Цитат
шефът ми комуникира нещо, което не е сигурно!

Tired дразнат ме такива чуждици, за които си има достатъчно много български думи.  Tired

# 5 124
  • София
същото е и с "направих приятели".
това са хора, които не живеят тук от едно известно време и по инерция говорят буквално в превод.
не го намирам за демонстрация и не ме дразни. Peace

# 5 125
  • София
същото е и с "направих приятели".
това са хора, които не живеят тук от едно известно време и по инерция говорят буквално в превод.
не го намирам за демонстрация и не ме дразни. Peace
Все пак тези хора са научили български като деца и са говорили предимно него поне... да кажем 18 години, освен ако не са отгледани като деца в чужбина.
Мислех, че няма начин нещо, набито в главата ти като дете в българоговоряща среда, да се забрави лесно.
Но си спомних за бивш колега на ММ, който бъркал в разговора немски думи и се извинил, че 1 година не е говорил на български и вече е започнал И да мисли на немски. Не отричам, че може да е преигравал, но доколкото знам - самият човек не е такъв, по-скоро е доста скромен и затворен.

# 5 126
Не зная как е при вас, но на моя телефон трябва да превключа от букви на знаци само заради запетаята. Хем не ми се занимава, хем ужасно ме дразни липсата им или неправилно поставяне. Засега наученото надделява, но не знам докога. (в момента пиша от компютър)

За телефона не знам, но веднъж на таблета, понеже нещо натисках и командната лента отдолу на екрана някак се разшири и в опити да я върна на мястото ѝ, продължих да натискам какво ли не и се оказа, че има и по-"подробна" клавиатура - с букви, цифри и знаци, които се виждат всичките, без превключване, просто за някои, които споделят един общ клавиш с друг знак, трябва да натиснеш и Шифт.

# 5 127
  • София
а когато споделят 4 знака?

# 5 128
а когато споделят 4 знака?

Ето как е клавиатурата:

http://prikachi.com/images.php?images/621/8893621G.jpg

И на латиница е също толкова подробна.

А ето как е на айпада как изглеждаше преди клавиатурата, нетолкова подробна:

http://prikachi.com/images.php?images/631/8893631t.jpg

Последна редакция: пн, 29 авг 2016, 17:44 от кукумицинка

# 5 129
  • София
кукумицинка, имам по 4 знака на някои бутони на клавиатурата на лаптопа. и някои от тези знаци не знам как да използвам. не съм се упражнявала усърдно, де Blush

Общи условия

Активация на акаунт