Фраза, която мразя

• 1 217 300
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 295
Всъщност не е "също като", защото проблемът с телефонирването (Илка Зафирова в "Дами канят"), нагримирването и налакирването е безсмислено формираният аспект на глагола, а не горките представки, които, неизвестно защо, периодично някой обявява за диалект. Но пък "селско" и "диалектно" често се лепи като общ етикет на всичко, нечувано досега от обявяващия, та не е чак толкова важно дали наистина е.  Laughing

# 5 296
  • София
Когато кажа, че някой се е "присетил", влагам по-различен смисъл от по-обикновеното "сетил".
Затова не за всеки човек може да се каже, че е сладкодумен, само на някои се удава
Напр. - шефът да не се присети в 5 да ми даде работа. Ако схващате нюанса
Както има разлика между "ще отида" и "ще взема да отида".
Телефонирването и гримирването са неправилно произнесени думи, не диалекти или жаргон.

Ето го глагола/ът...не съм сигурна за члена  Mr. Green

Въпреки, че съм западна българка не мога да отрека източнобългарската логика, че това, на което се простИра, трябва да е простИр, а простОр е нещо различно. Но в посочения речник простир е грешно...

# 5 297
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Всъщност не е "също като", защото проблемът с телефонирването (Илка Зафирова в "Дами канят"), нагримирването и налакирването е безсмислено формираният аспект на глагола, а не горките представки, които, неизвестно защо, периодично някой обявява за диалект. Но пък "селско" и "диалектно" често се лепи като общ етикет на всичко, нечувано досега от обявяващия, та не е чак толкова важно дали наистина е.  Laughing

+1
ако мразя не харесвам нещо, то е всичко, което човек не знае или не разбира да бъде обявено за "селско"

селски са предлозите, селско е името на село Пишурка, селско е даже в бюлетините да има позиция "не подкрепям никого"  Rolling Eyes

# 5 298
Не знам къде в североизтока казват простор,на простира/а уж съм и аз от тук/. newsm78

Туршия с пекани червени чушки. Това ми избожда очите, толкова ме дразни.

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 22:39 от vasq_5

# 5 299
  • ту тук, ту там
В моя дълбок СИ казваме простор. Не бях чувала думата простир до студентските си години.

# 5 300
Не знам къде в североизтока казват простор,на простира/а уж съм и аз от тук/. newsm78

Туршия с пекани червени чушки. Това ми избожда очите, толкова ме дразни.

Ами точно, че не е правилно простИр. Peace

Пеканите и мен страшно ме дразнят! Naughty
А в Пловдив е често срещано.

# 5 301
  • В Космоса
А как е правилно простирам или просвам?

Често засичам да се ползва "климатизирам", вместо "аклиматизирам". Взе да ми става дразнещо.

# 5 302
  • ту тук, ту там
А на мен "аклиматизирам" ми е сред дразнещите думи, макар и вярна.  Laughing
Просто ми е неприятна като звучене някак.
Простираме ние, макар и на простор.

# 5 303
  • София
Съжалявам, ако не съм точна, не зная откъде точно идва "простир", но като по-запозната със западните диалекти - мислех, че е от изток.
Просвам означава да има повърхност, върху която да проснеш, така че намирам думата за неточна, когато става дума за пране. Но хората си го употребяват както са го научили от обкръжението си, и аз съм чувала да се изразяват така.
"У дома" също не употребявам, но то си е съвсем правилно.
Дразни ме "в нас, в тях". Поне се старая винаги да го избягвам, както и "ме"-кането, но епизодично ми се изплъзва.  Embarassed

# 5 304
Съжалявам, ако не съм точна, не зная откъде точно идва "простир", но като по-запозната със западните диалекти - мислех, че е от изток.
Просвам означава да има повърхност, върху която да проснеш, така че намирам думата за неточна, когато става дума за пране. Но хората си го употребяват както са го научили от обкръжението си, и аз съм чувала да се изразяват така.
Аз написах, че живея в североизтока и никой не съм чула да казва простор. За мен правилното е простир. Простирам дрехите на простира. По селата даже казват простирам на телта, въжето или нещо друго.

# 5 305
  • София
Имаше един клип на Воденичаров в тубата

# 5 306
  • В един копнеж!
Простир-простирам пране. Простор е друго.
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/простир/
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/простор/

# 5 307
Виж точка 7. Wink
А обяснението за "простир" е, че е "простор". Laughing
Но и двете са правилни, разбрахме.

# 5 308
  • Ямбол
Освен това на "простир" пише, че е диалектна или друго означава това диал.

# 5 309
В Централна България си е също простир, както е по-логично. Простор има съвсем друго значение, всъщност не само едно. А фактът, че значението на простор да е място за простиране на дрехи, намерило място чак в дъното на "класацията" е много показателен.

Общи условия

Активация на акаунт