Фраза, която мразя

• 1 207 447
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 090
  • UK
Докато още бях в училище, моята скромна Хуманитарна Гимназия се прекръсти на Национална-Гимназия-за-Хуманитарни-Науки-и-Изкуства-"Константин-Преславски"-град-Варна и директорката много държеше да произнасяме цялото това нещо и ако може да ръкопляскаме след това.

# 6 091
Има акредитация на висшите училища, което определя видът им. Университет в България има от много години и това е Софийския.

Не само.
Пловдивски и Великотърновски също.
Мисля, че и Шуменски, но за него не съм сигурна дали е от старите.

Мен ме дразни думата мръвка/мръвки.
Пред мен в магазина две жени коментираха, че едното внуче ядяло само мръвки.

# 6 092
Шуменският беше ВПИ, а университети - само СУ, ВТУ и ПУ.

# 6 093
Благодаря! bouquet Значи правилно съм запомнила.

# 6 094
Няма разлика в нивото на дипломите. Университет се казва висше  училище, което покрива повече специалности. Поне в България беше така. Тук и в колеж можеш да вземеш диплома, та не ми е ясно как става акредитацията им.

# 6 095
  • Пловдив

Мен по същия начин - "месар" за човек, който обича да яде месо или пък (особено) който не е вегетарианец.

# 6 096

Мен по същия начин - "месар" за човек, който обича да яде месо или пък (особено) който не е вегетарианец.
Има и "мръвкар" Laughing Laughing

# 6 097
Аз месар не съм чула, само мръвкар.

# 6 098
  • Пловдив
Аз пък мръвкар не бях. На един и същ принцип са двете, де, мръвкар също не ми харесва. Но най-идиотско ми се вижда, както писах, "месар" да е синоним на просто невегетарианец, дори не на човек, много обичащ месо. Някъде го срещнах тези дни точно в този смисъл.

# 6 099
Дразни ме "машина". Снощи в "Гласът на България" поне пет пъти нарекоха така един от участниците. "Ти си машина, чуек" - страшна комбинация. Simple Smile

# 6 100
Аз пък мръвкар не бях. На един и същ принцип са двете, де, мръвкар също не ми харесва. Но най-идиотско ми се вижда, както писах, "месар" да е синоним на просто невегетарианец, дори не на човек, много обичащ месо. Някъде го срещнах тези дни точно в този смисъл.
Не съм чувала нито едното, нито другото...направо се чудя къде живея Simple Smile

# 6 101
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чувала съм "мръвкар" - не ми харесва Confused
и "манджа", "манджичка" не ми допада.  Tired

# 6 102
  • София
Манджа е по-точно ядене, готвено със сос и повече съставки, най-често варено в тенджера. Дошло е от италиански.
Печена риба със салата или гарнитура не е манджа.
А "манджа с грозде"?
После в други теми се пише как младите хора не умеели да презентират нещо си. Ами как, след като всяка втора по-неформална дума ги дразни.

# 6 103
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
т.е. в българския няма дума за сготвено ястие със сос и подправки?
или няма българска дума и трябва да се използва "презентира"?

Tired

# 6 104
  • Вече в моята си приказка...
"Манджа" често употребявам. Използвам за всяко сготвено ястие.

Общи условия

Активация на акаунт