Фраза, която мразя

• 1 207 528
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 120
  • Пловдив
Навсякъде "викаме", бих казала.
Дъщеря ми още не говори добре, но обяснява, че някой "вика" нещо. Например "Патето вика папапа".

# 6 121
  • Вече в моята си приказка...
Това с "викане"-то и мен ме дразни. Дори спирам да слушам какво разказва говорещия, а чувам само и единствено, през дума почти "...и той вика...", "...и викам..." и т.н. Аз също съм склонна да използвам тази паразитна дума... а е толкова досадно, почти колкото "аааа", "ъъъ", "ммм"-кането...

# 6 122
  • Пловдив
Има разлика между "вика" на всеки три думи и "вика", употребено просто като синоним на "казва". Wink
Аз разбрах Cyberspace във втория смисъл. Но може и да не съм я разбрала правилно.

# 6 123
  • Cyberspace
Да, като заместител на "казва".

Мъжът ми редовно ми се сърди, като му кажа, че ме губи като слушател. През две думи има едно "ааааа", "ъъъъъ", "мммммммм"  Tired Ужасно, ужасно дразнещо е. Предполагам на всеки (и на мен) се случва, ако се върши нещо, а същевременно се опитва да води разговор с някой и не може да се концентрира. Но той така си говори... Почти всеки диалог се проточва ужасно дълго от едни паузи, ъъъ-кане, ммммм-кане.....

# 6 124
Най-мразя някой да ми казва "В живота трябва еди какво си".  #Crazy

# 6 125
Как точно се презентира храна? Декорираш някаква чиния с ядене и я излагаш на изложба с публика ли? Аз казвам манджа, да. И не презентирам храна по разни изложби, а я слагам на масата и се изяжда.

Не знам ти какво разбираш под презентация. Имах предвид презентация в PowerPoint. Не готвене в риалити.
Ама щом ви харесва манджа, казвайте си. Peace
За шкембе-чорбата - ами няма опция за заместване, то е просто име на ястие.

# 6 126
  • София
Имах предвид една друга тема тук, в която казваха, че младите хора не могат да представят нещо със свои думи, а говорят със заучени  изрази, защото са свикнали да ги изпитват с тестове.
Нямах предвид манджа, макар че точно на нея какво да й презентираш - освен да боднеш един магданоз.

Чорбата е ядене със запръжка, а супата - само сварено.

# 6 127
  • София
"супа от корем" е абсолютен убиец на апетит за любителите на шкембе чорбата Laughing
да оставим на хората това съкровено удоволствие.

# 6 128

Чорбата е ядене със запръжка, а супата - само сварено.

Не знам дали е така, досега мислех, че чорба е супа на турски. Ето какво намерих в мрежата -
Цитат
Може да се каже, че чорбата е ориенталско, а супата – европейско ястие. Думата „чорба“ идва у нас през турски от арабския глагол „шариба“ (пия). Оттам и чорбаджия – който се разпорежда с храната. От същия корен са и думите шербет, сироп и сорбе. Супата пък идва от Франция и произлиза от къснолатинската suppa – хляб, накиснат в бульон.

"супа от корем" е абсолютен убиец на апетит за любителите на шкембе чорбата Laughing
да оставим на хората това съкровено удоволствие.
Joy hahaha Ако трябва да сме по-точни, то би трябвало даже "супа от стомах" да бъде. tooth

# 6 129
  • Ямбол
...
 Как точно се презентира храна? Декорираш някаква чиния с ядене и я излагаш на изложба с публика ли? Аз казвам манджа, да. И не презентирам храна по разни изложби, а я слагам на масата и се изяжда.
Ти просто не разбираш какво означава думата "презентирам". Презентира се не само по изложби и не само с декорации.
Като сложиш храната на масата, никога ли не ти се е случвало да те попитат какво е това и как го приготви?

# 6 130
Колко помпозно! Ще презентирам за обяд мусака, хахаха! Има речници, на когото му е необходима справка, е добре да ги ползва...

# 6 131
Презентирам за мене се употребява в смисъл-как ще представиш, поднесеш храната в готов вид.Думата навлезе от разни чужбински кулинарни предавания.В тях често казват за някоя храна,че презентацията не е добра-т.е. нахвърляна в чинията и не изглежда добре.
Аз също обаче не ползвам израза.

# 6 132
За "поднасям" и "представям" нямам против, стават:)

# 6 133
  • София
Ох, ето цитата с презентирането
Цитат
В "устното" изпитване може да се случи разговор. Диалог. В който диалог да се проследи какво точно е усвоило детето и дали е наизустило всички имена. Може да му "бяга" някое име на владетел или година, така е, и в диалог учителя да разбере, че всъщност знае, просто не е запомнило определена дата или име точно. Така в диалог ще липсва само някаква конкретна дата, а в теста това ще е маркирано просто като грешен отговор и точка. Да, такъв тип устно изпитване при нас отдавна няма. Наблюдавам и поради това една невъзможност на младите хора да водят диалог и да презентират работите си пред публика. Това налага допълнително учене на това "как да изложа знанията си устно", но това също се учи (заучава) шаблонно, като набор от определени реплики.
Явно думата ми е влязла в главата и затова я използвах, но имах предвид друго - втората част на второто изречение. Всяка нетрадиционна дума дава цвят на езика, стига на хората да стане ясно, че владееш книжовния език, но я ползваш нарочно.

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 13:59 от Cuckoo

# 6 134
Най-мразя някой да ми казва "В живота трябва еди какво си".  #Crazy

"... трябва да се бориш" ми е абсолютен фаворит било то за едно или друго  Laughing Особено, когато отсрещния човек знае, че не си си седнал на задника и не си на принципа примък-отмък. Направо ме изкарва извън релси #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт