Фраза, която мразя

• 1 217 756
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 6 570
"Машинка" казано за човек. ooooh!

Лошото е, че и по ТВ предавания се използва.

# 6 571
"Машинка" казано за човек. ooooh!
Лошото е, че и по ТВ предавания се използва.
Те/телевизиите/ не са никак вече мерило за правилно говорене.
Евалла или еваллата ме побърква направо! Разбирам да ползваш чужди думи, ама да не кажеш браво вместо това!? Дали с едно или две л-та без значение.

# 6 572
  • Ямбол
Използването на метафори не е признак на неправилно говорене.

# 6 573
Използването на метафори не е признак на неправилно говорене.

Тук не критикуваме метафорите, а жаргона.

# 6 574
Понеже съм изучавала Дендрология - когато някой използва думата "борче" за всяко иглолистно дърво..

Уточнявам, че това "незнание" не ме дразни, тъй като е невъзможно да познаваш всички игл. дървесни видове, освен ако не си учил за това. За мен е интересно да разпознавам кое какво е по начина, по който са разположени игличките по клонките, броя им на брахибласта, формата на шишарките, кората, короната.. и ми е малко смешно, когато някой изпляска едно "борче", предвид немалкото белези, по които дърветата се различават едно от друго. Peace

Хм, мисля си, че дърветата и хората имат много общо помежду си, но това не е тема за.. тази тема.😉

# 6 575
  • Вече в моята си приказка...
Дразни ме думата "кръщенка". Не съм проверявала, но мисля, че правилната дума е "кръщене"...

# 6 576
  • Страната на приказките
Не е точно фраза, но намирам за дразнещо да се подсилва нещо, казано в ироничен смисъл, с помръдване на пръстчетата - имитация на кавички. Stop

# 6 577
Дразни ме думата "кръщенка". Не съм проверявала, но мисля, че правилната дума е "кръщене"...

А мен "кръщане".
И аз мисля, че правилно е "кръщене".

# 6 578
Аз пък не съм и чувала такива варианти на кръщене.

Понеже съм изучавала Дендрология...
Скрит текст:
когато някой използва думата "борче" за всяко иглолистно дърво..

Уточнявам, че това "незнание" не ме дразни, тъй като е невъзможно да познаваш всички игл. дървесни видове, освен ако не си учил за това. За мен е интересно да разпознавам кое какво е по начина, по който са разположени игличките по клонките, броя им на брахибласта, формата на шишарките, кората, короната.. и ми е малко смешно, когато някой изпляска едно "борче", предвид немалкото белези, по които дърветата се различават едно от друго. Peace

Хм, мисля си, че дърветата и хората имат много общо помежду си, но това не е тема за.. тази тема.😉

Някак си странно-приятно ми стана да прочета написаното от теб, въпреки че малко превзето ми идва, но..
Скрит текст:
Точно в този момент седях и съзерцавах един смърч джудже в саксия, размишлявайки как да го подрежа, как да скъся върха, как да проредя клоните... Само посоката, в която искам да ги наклона, ми беше ясна. Simple Smile
Мисля, че повечето хора поне боровете различават от другите иглолистни. Wink Ако кажат друго, сигурно пак ще сбъркат, нали така. Simple Smile Затова аз оправдавам хората, които не се вълнуват от иглолистни, въобще от дървета.

# 6 579
Ензим,
Скрит текст:
едно от предимствата на иглолистните дръвчета е, че се самопочистват от сухите клони и иглички, за разлика от широколистните, които се нуждаят от подрязване. Върхът на иглолистните никога(!) не се подрязва, защото по този начин се нарушава естествената им посоката на растеж. Растението само ще си оформи короната.
Единствено туята, която е често използвана в направата на жив плет, търпи по-често подрязване. Хвойната (смриката) от храстовидните - също.

О, аз изобщо не съдя хората, които не правят разлика между ела, кедър, кипарис или смърч. Peace Просто, когато си наясно с допълнителна "ненужна" информация, наум несъзнателно правиш сравнение с другия човек. Неговите знания с твоите: )

# 6 580
  • SF
Виж... Понякога такова нещо се използва съвсем умишлено. На коледното дръвче всички казват "елхичка", без значение, че може да е изрязано от бор, смърч, елха... и не се сещам за другите варианти на коледни дръвчета. "Коледно дръвче" в разговорната реч никой не го нарича, освен ако не е много придирчив към изказа си. По списания, съвети за украса, за избягване на повторения - да, но краткото в разговорна реч си е "елхата".

На балкона си гледам смърч. Посадих го сама и от педя висок, в момента вече е метър висок. Естествено, че  за краткост казвам, че имам елхичка на балкона - ето, ние пък в къщи не я наричаме борче, а елхичка. На запознати, истински заинтересовани от вида на иглолистното, пояснявам, че е смърч. Но обикновено не говорим повече от 30 секунди за елхичката ми.

# 6 581
Умишлено или по-скоро - незаинтересованост и непукизъм.. в крайна сметна има ли значение там някакво си дърво?. Нали така? Rolling Eyes
Иначе уточних защо това ми прави впечатление - нито се възмущавам, нито поправям. Grinning
Ето например разликата между мен и теб, Esmee, е, че аз бих казала, че гледам на балкона си смърч в саксия, а ако някой е по-заинтересован, бих уточнила какъв точно вид е. Simple Smile Както има хора любители на виното, които харесват скъпите и хубави вина и биха ти обяснили с огромно желание подробностите и тънкостите, свързани с направата му, за човек като мен, който не харесва вино, би било изключително досадно да изтърпя тирадата на такъв човек, въпреки че той може вътрешно да се "възмути", да ме помисли за "проста" и че нищо не разбирам. Mr. Green
Хайде да спираме вече с тези дървета, че почвам да се отегчавам от себе си. Peace

Често срещам във форума призиви от типа: "Моля, не ме цитирайте" към качени лични снимки. Направило ми е впечатление, че хората тук се съобразяват и не цитират лични снимки, та написаното ми се вижда напълно излишно и леко ме дразни... Така или иначе при отваряне снимката може да бъде свалена, ако някой толкова желае да Те "архивира" на лаптопа си.

# 6 582
  • Ямбол
Не само на лаптопа си, а и да я публикува където си иска.
Освен това, сайтовете за качване на снимки обичайно предлагат и изтриване.
Не ме цитирайте направо плаче за пускане в гугъл изображения.

# 6 583
"в интерес на истината".
Не се усещах колко често я използвам. Когато ми обърнаха внимание, аз сама си се подразних.
Благодарение на един познат, тази фраза не е част от речника ми.

# 6 584
  • ту тук, ту там
"Кръщане" и "кръщенка" и на мен са ми много неприятни. Както и "направи/ще прави 2 год" - това "прави" вместо "навършва".  Confused

Общи условия

Активация на акаунт