Фраза, която мразя

• 1 217 871
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 585
"Кръщане" и "кръщенка" и на мен са ми много неприятни. Както и "направи/ще прави 2 год" - това "прави" вместо "навършва".  Confused
А "кара" вместо ще навърши?
Детето кара 5 години или той кара 50 години?

# 6 586
  • ту тук, ту там
Ами "кара" е различно. Мен лично не ме дразни. Не знам как другояче да го изразя, ако не така.   Peace

# 6 587
  • Вече в моята си приказка...
Ами "кара" е различно. Мен лично не ме дразни. Не знам как другояче да го изразя, ако не така.   Peace
Може би "Детето ще навърши 6 години"... "Кара" вярно е дразнещо.

# 6 588

И аз мисля, че "кара" не значи навършва.
А, че е на едиколко си години.
Примерно "тя кара шестата година". Ама не, че има РД и навършва 6. А, че ги е навършила вече.

# 6 589
Не, по-скоро означава, че е навършила 5 години и "кара" шестата.  Simple Smile
Остаряла дума е това "кара", но явно още се използва някъде.

# 6 590
Не, по-скоро означава, че е навършила 5 години и "кара" шестата.  Simple Smile
Остаряла дума е това "кара", но явно още се използва някъде.

Точно така, Сийке, благодаря ти за корекцията! bouquet

Остаряла е думата, но аз не знам друг начин да кажеш същото.

# 6 591
  • UK
А защо трябва да го казва някой? Кара шеста година значи, че е на пет. Защо не казвате, че е на пет, а че кара шеста година, никога не съм намирала логика в това.

# 6 592
И на мен винаги ми е бил странен този израз. Друг, който като дете много ме озадачаваше, беше този, с който се обозначаваше времето между две учебни години.
"В кой клас си?" – "Пети за шести".
Много тъпо ми ставаше, когато се налагаше да го използвам.

# 6 593
Ами то е нещо подобно. Simple Smile
Нито си в пети, нито си в шести.
И с годините така. На 5, ама повече от 5. Simple Smile И по-малко от 6.

# 6 594
Да бе, логиката ми е ясна. Просто самите изрази не ми допадат.

# 6 595
  • UK
Логиката и на мен ми е ясна, но "кара шеста" може да значи, че е на пет години и един ден. Аз винаги съм казвала пет, пет и половина, почти шест. Карането винаги ми е зеучало все едно е някакво наказание, нещо за изтърпяване. За класовете винаги съм казвала, че ще бъда еди кой си клас от септември, не си спомням да съм казвала пети за шести. Simple Smile

# 6 596
  • SF
Мене пък много ме дразни, когато казват "5 години подред през май валят дъждове над средната норма за този период на годината..,", "участници подред на номерата".

# 6 597
  • ту тук, ту там
Със сигурност съм го коментирала, не знам дали точно в тази тема, но във форума абсолютно сигурно - най-много ме дразни грешната употреба на думата "шанс". В българския език "шанс" означава "благоприятна възможност", тоест не всяка вероятност е шанс. Но малко хора явно го знаят, от журналистите май никой.  Confused

# 6 598
  • SF
Не, употребява си се всякак - шансът да спечелиш от тотото е 12 милиона по-малък, отколкото да те удари гръм.

# 6 599
Не, тук трябва да е "вероятността".

Общи условия

Активация на акаунт