Фраза, която мразя

• 1 217 868
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 6 600
Не, употребява си се всякак - шансът да спечелиш от тотото е 12 милиона по-малък, отколкото да те удари гръм.
Да, употребява се, Есме, но не е правилно. Подкрепям напълно Еллени, точно го е казала: шансът е благоприятна вероятност/възможност, а да те удари гръм не е никак благоприятно, както и да го погледнеш.  Peace

# 6 601
  • UK
Много се дразня, когато някой пише в тема като Въпроси Всякакви, и вместо да си зададе въпроса като нормален, възпитан и грамотен човек, плясва едно "техник за хладилник в Лозенец??". Все едно ще им се откъсне ръката да напишат "можете ли да ми помогнете с координати на добър техник за хладилник в Лозенец", или дори "търся си техник за хладилник в Лозенец". Няма да спестят кой знае колко време, а все пак търсят помощ, така написано ми звучи все едно едва ли не ние сме длъжни да им намерим отговор на въпроса. Никога не бих отговорила на така зададен въпрос, дори да не ми представлява никакво усилие.

# 6 602
  • София
"Клиент на прокуратурата", като го чуя и ми призлява.

# 6 603
  • ту тук, ту там
Аз съм абсолютно сигурна за това, което твърдя за "шанс"!  Peace
http://rechnik.info/шанс

# 6 604
  • Пловдив
Не, употребява си се всякак - шансът да спечелиш от тотото е 12 милиона по-малък, отколкото да те удари гръм.
Няма да взимам отношение по въпроса за значението на думата шанс.
Като как "12 милиона [пъти?] по-малък"? Какво ще значи това?
Шансът да спечелиш шестица от 6 от 49 с една колонка при едно теглене е около 1 към 12 милиона (или 6 милиона бяха, смятала съм го, сега ме мързи да повтарям сметката). Това е. Не е "12 милиона пъти по-малък" от вероятността да те удари гръм.
В действителност шансът да спечелиш шестица от тотото е доста по-голям от 1 към 12 милиона и вероятно по-голям от вероятността да те удари гръм (която не я знам каква е), защото се играе с много колонки и се правят по 2 х 2 тегления всяка седмица.
В края на краищата, за колко спечелили шестицза и за колко ударени от гръм сте чували в новините? Wink

Пиша всичко това, защото вчера или завчера чух някой да го казва по телевизията това за гърма и тотото, май споменаваният в темата Емо Чолаков беше.

Последна редакция: ср, 10 май 2017, 07:44 от Магдена

# 6 605
Според моя позната еврейка пък, има много по- голям шанс да спечелиш от тотото, отколкото да си намериш свестен мъж  Mr. Green.

# 6 606
И аз съм на мнение, че "шанс" означава не просто вероятност, а такава с положителен знак.
За лошите има "малшанс".
За статистиката си е другата дума - вероятност, възможност.

В тази връзка, дразни ме когато се използва "благодарение на", за нещо което не е добро.

Да кажем, за някой пострадал "благодарение на лекарска грешка"
Ами как ще е благодарение, за какво да благодари?! Rolling Eyes

# 6 607
  • ту тук, ту там
Девче, точно!  Hug

# 6 608
  • SF
И аз съм на мнение, че "шанс" означава не просто вероятност, а такава с положителен знак.
За лошите има "малшанс".
За статистиката си е другата дума - вероятност, възможност.

В тази връзка, дразни ме когато се използва "благодарение на", за нещо което не е добро.

Да кажем, за някой пострадал "благодарение на лекарска грешка"
Ами как ще е благодарение, за какво да благодари?! Rolling Eyes

Малшанс не се използва много поради незнанието на значението на частицата "мал", която идва от френски. На английски е bad chance и като по-говорим и популярен език у нас (интернет, софтуер, песни, филми...), се превежда буквално - лош шанс, добър шанс, уникален шанс....

Техниката, пътуванията, общуванията много променят и "развдижват" лексиката. Форумите имат теми (контекст) - "Майстори за домашен ремонт" и ако се пише от телефон, докато чакаш сервитьор, се ползва "А за плочки в  - Пловдив?". В предишния пост вероятно се е препоръчвал човек за ремонт на баня във Варна.
Асоциира се като при живия разговор - не е задължително да се повтаря изречението на другия, може просто да се допълва.

И да, за "благодарение" и мене ме дразни и се впечатлявам винаги, когато го чуя. Както и "честваме годишнина от смъртта на...."

# 6 609
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Както и "честваме годишнина от смъртта на...."

"честваме" бих преглътнала, но "празнуваме годишнина от смъртта" ми идва в повече  Tired

# 6 610
"Честваме" идва от "отдаваме чест". Съвсем нормално ми звучи.

# 6 611
  • SF
Понеже хората си честват Имени и Рождени дни, затова "честване" имах предвид като "празнуване".

# 6 612
Честване според мен е отбеляване на годишнина от дадено събитие, не само празненство.

# 6 613

А я да видим каква е тази вероятност с отрицателен знак  hahaha

Шанс - късмет, сполука та дори и надежда. Вероятност - математически точно определено число
С други думи - шанса няма измерител  bouquet

# 6 614
Много ми хареса подписа ти, браво на Геррри! bouquet

С отрицателния знак "шанс" е "неблагополучие".

Общи условия

Активация на акаунт