Фраза, която мразя

• 1 219 731
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 11 925
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
греадата е с квадратно сечение, но летвата - не. Wink

# 11 926
И едните и другите не е задължително да са квадратни. А дъските са с по-плоско сечение.

# 11 927
  • Велико Търново
Опитах се да потърся източник, речник, но не открих нищо. Ако някой има източник, моля да го цитира.
Единствено в Уикипедия е написано с ударение - Мусалà.

По казуса с думата дъска в самото определение си е казано, че става въпрос за дърво. Определенията, производни на думите за другите материали - пластмасова, стъклена, вероятно се появяват, просто защото тези материали започват да заместват дървото.

# 11 928
А талпа какво е - дъска или греда? Simple Smile В моите представи е голяма и дебела дъска, но не знам всъщност това ли е талпа.

# 11 929
  • Велико Търново
Това е. Талпата и гредата са доста близки. Само че талпата не е много добре обработена, може да не е с много правилна форма, докато гредата е с правоъгълно, дори по-скоро квадратно сечение. От една талпа чрез надлъжно рязане могат да се направят няколко дъски, примерно.

# 11 930
  • Майничка
Дъската е докъм 3-4 см, по-дебелите вече са талпи, а най-дебелите, които се доближават до квадратното сечение - греди.

# 11 931
А талпа какво е - дъска или греда? Simple Smile В моите представи е голяма и дебела дъска, но не знам всъщност това ли е талпа.
Над определена дебелина дъските са талпи, но не помня колко е дебелината.

Цитат
Бичени дървени материали

Надлъжното срязване на обли дървета е биченият дървен материал. От биченето се обособяват половини, четвъртини, греди, капаци, летви, бичмета и дъски.

Видове бичени материали: пластини, правоъгълна греда, подложна греда, четвъртини, греди със скосени ръбове, капак, необрязана дъска, обрязана дъска, дъска с едностранно скосени ръбове.

Гредите имат правоъгълно сечение, а може и квадратно. Те са част от стъблото на дървото.  Примери за размери на греди от иглолистна дървесина: 8/10; 8/12; 10/10; 10/12; 10/14; 12/12; 12/14; 12/16; 12/18; 14/14; 14/16; 14/18; 14/20; 16/16 … до 28/30 cm.

Дължината на гредите от иглолистен дървен материал е от 2 до 7 метра.  Дяланите греди, които са ръчно обработвани и се употребяват за гредоред и покривни конструкции имат намаляващо напречно сечение. Те са от иглолистни и широколистни видове дървета.

Друг вид  дървен материал са бичметата и летвите. Бичметата са един вид малки греди с дължина до 5 метра. Летвите са с размери 2/3,2/4, 2,5/4 и 3/4 cm и с дължина от 1 до 5 m през 25 cm.

Дъските могат да се произведат от както от иглолистна дървесина, така и от широколистна.  Тънките дъски са с дебелина до 3,5 см а талпите, дебелите дъски са с дебелина над 3.5 см.

Както и да е, дървена дъска е идиотско като метална ламарина.

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 23:55 от The_Third

# 11 932
А при нас контейнерът за боклук е гюм.

# 11 933
Ауу, гюм. Simple Smile
Къде сте вие?

# 11 934
Странно, но аз на контейнера за боклук казвам Казан, а на този за разделно събиране Контейнер, сега като ви чета отбелязвам този факт. А на едновремешните цилиндрични кофи за боклук по селата им казвах/казвам кофи, както и на тия по малките високи, пластмасови и правоъгълни кофи.

Ужасно ми е неприятен израза "завряха ми л@йната". Не знам дали сте го чували, аз се радвам, че отдавна не съм. Страшно ми е гнусен.

# 11 935
Гюм е метален съд с дръжка. Знам какво е, обикновено за мляко, но отдавна не съм чувала думата.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 09:07 от W

# 11 936
Вет, док, педито. Разбрахте ме, нали?

# 11 937
Гледах много симпатичен английски сериал"Док Мартин". Та оттогава това док не ме дразни. Не бих го употребила, обаче.

# 11 938

Талпа е отрязан и почистен от кората и разни неравности ствол на дърво.

# 11 939
Дразни ме "натурален акт"
/нотариален/ и "юрисТконсулт.

Общи условия

Активация на акаунт