Фраза, която мразя

• 1 219 710
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 955
  • Пловдив
За МАришки мост не бях чувала. Само за пазарджИшки, не мост, всякакви неща, но и в Пловдив съм чувала за ПазарджИшко шосе.
"Играм" е характерно по принцип за Западна България, регионът на Пазарджик (Белово, Септември) е някъде на границата на тези говори.

# 11 956
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от Резервата: "кОпай, маме, кОпай", към дете играещо си в пясъка или "лЮляй се". Simple Smile
не ме дразни, за всички има място под слънцето.
виж, напъните да се демонстрира "едюкираност" с прекомерна употреба на чуждици, ме изкарват от кожата.

# 11 957
"Ѝграм" съм чувала от възрастни от шопско - напр. - "да ѝграм 'оро" .
А "чубрика" казва една моя приятелка от Вакарел. Simple Smile Но тя казва и "дюшеГа" , "оцеДа" , "адреЗа" , нищо че е живяла в София почти цял живот. Simple Smile

# 11 958
"Ѝграм" съм чувала от възрастни от шопско - напр. - "да ѝграм 'оро" .
А "чубрика" казва една моя приятелка от Вакарел. Simple Smile

И двете думи ги чувам от моята колежка от Пазарджик.
Не е възрастна, но много неправилно говори.
За контакт в мн.число казва контаЦи. Simple Smile

# 11 959
Пък моята свекърва си мисли, че „очила” е в женски род.
„Подай ми очилата, че без нея не виждам”.
Усмихва ми се, когато ѝ обяснявам, че не е права, ама от онези усмивки.... „Много знаеш ти” 😁
Редактирам: Мисли, че е в ж.р. ед.ч.
Една очила, две очили, три очили.... 😁

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 14:39 от Re-Born

# 11 960
  • Down south
виж, напъните да се демонстрира "едюкираност" с прекомерна употреба на чуждици, ме изкарват от кожата.
Това, както и употреба на фрази, буквалено преведени от английски. Виждам и двете, като нещо действително дразнещо (ме) Не ги чувам, но чета из форума разни странни изрази, които си имат чудесен еквивалент на български и се чудя, защо е нужно подобно "изчанчване" (дума от детството ми, която мразя)

# 11 961
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
как защо!? за да покажеш, че си класи над другия.
малко като НЛО - "къде съм аз! къде си ти!"
Wink иначе и двамата са в мазето, точат винце и бистрят политиката, ама...

# 11 962
Мен ме дразнят много люлям и пикам.
А гюмът е в Плевен, сега чувам, че и в Свищов се използва🤔 Да не би да е само от учещи там плевенчани?😉

# 11 963
Дразня се от някои социолози, политолози, антрополози, които употребяват по телевизията думи, които имат чудесен синоним на български. Когато говориш в научни среди е едно, когато говориш и на леля Пена от не знам къде си, е друго. Целта е да бъдат разбрани, да въздействат по някакъв начин на мисленето ти. Та в тази връзка не понасям "емпатия". Кажи съчувствие, кажи съпричастност... Сега се замислям дали има глагол? Емпатирам?

# 11 964
  • Пловдив
Емпатизирам, като симпатизирам. Wink

# 11 965
На всеки мой въпрос да ми се отговаря - В смисъл ?
Ау, ами в смисъла, който чу сега...

# 11 966
Употребата на "ТИР", не като митнически документ, а като синоним на камион.

# 11 967
  • sofia
За контакт в мн.число казва контаЦи. Simple Smile
Аз съм го чувала във вариант контаКи... ама само от едни горублянски селяндур.

А гюмът е в Плевен, сега чувам, че и в Свищов се използва🤔 Да не би да е само от учещи там плевенчани?😉
"Гюм" ползваше баба ми, вместо бидон. В района на Бяла Слатина.

# 11 968
  • София
Мен ме дразнят много люлям и пикам.

И мен.

# 11 969
И мен  "пикам".
Да добавя към "завряха ми л**ната" и "дръпна ми се гомното". Пиша го цялото, защото тази дума "гомно" също е типично Пловдивска и ми е адски гнусна. Rage
Изобщо не разбирам защо някои хора използват такива гадни думи и изрази за физиологични нужди?!

Общи условия

Активация на акаунт