Фраза, която мразя

• 1 219 321
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 495
  • Велико Търново
Esmee, точно това "идвах" да пиша и аз.
Нещото, което ме дразни най-вече! Не отсега, отдавна съм така - всяка една грешчица ми "бърка" в очите. Преди много години постоянно правех забележки. Сигурно съм си мислила, че ще оправя света... За съжаление - няма оправия! И все по-зле става! Като добавим и грешното използване на автокоректорите на телефоните - нещата съвсем отиват към провал.
Освен всички правописни грешки, изключително много ме дразнят "съкращенията" - "нз", "здр", "копр" и не знам си още какви.

# 12 496
Сори, но ... На тези съкращения се дразнят/дразним само ние, по-дъртото поколение.
Затова ще си пиша КС? И КП?, За да се чувствам по-млада Wink)😃

# 12 497
Аз и на кучето така говоря, че детето вече порасна. "Хайде, мами!","ела, мами!"
Знае си много добре името. Simple Smile

# 12 498
  • София
Естествено, че ще си мамосваме и лельосваме - това е израз на близост. Не мамосвам другите деца, а своите. Имаме о като съвсем редовна езикова конструкция -
- лельо... - обръщение отндетето
- кажи, лелиното... - отговор на възрастния

# 12 499
  • Far away from here...
Ооо, аз съм мамосвала и чужди деца неволно, когато моето беше малко 😂.
Играят, например, на площадката, сред глъчката се чува “мамо” и реагирам автоматично, мислейки, че моето ме вика 😂.
Синът ми не е имал колебания за името си, де 😊.

# 12 500
Майка ми никога не ме е мамосвала, но аз с радост мамосвам дъщеря си. Случвало се е и по инерция да кажа "мамо" на друго дете. Голям праз!
Това с незнаенето на името ми се струва твърде преувеличено.

# 12 501
Майка ми никога не ме е мамосвала, но аз с радост мамосвам дъщеря си. Случвало се е и по инерция да кажа "мамо" на друго дете. Голям праз!
Да, определено е силно преувеличено! 😒

# 12 502
И аз не съм срещала дете, което да си мисли, че се казва мамо, тате или бабо. И аз лельосвам и ми е по-благозвучно да кажа "Какво, лельо?", отколкото "Какво, ле?", както на мен ми казва леля. И в двата случая означава лелиното, на леля.

# 12 503
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Да, определено е силно преувеличено! 😒

Баба ми се обръщаше понякога  към мен и сестра ми със "сине", което за нас беше нещо като "детето ми", на всички ни беше ясно, че сме дъщери, не синове Grinning
 На мен ми е много мило, когато детето ми повтори около 50 пъти "мамо, мамо, мамо", да  се обърна към него с "Кажи, мамо?" !

# 12 504
Цитат
С такова умиление мамосвам дъщеря си, че и на мен не ми пука , че на някого това би направило впечатление.
Цитат
Естествено, че ще си мамосваме и лельосваме - това е израз на близост. Не мамосвам другите деца, а своите.

Е, то в тая тема наблюдавам склонност да се издребнява, то бива дразнене, "мразене", непоносими фрази и т.н.

Идея за име на следваща тема: "Фраза, която не харесвам". А не да се използват толкова силни думи като "мразя" Simple Smile

# 12 505
  • Пловдив
Освен дето мамосвам дъщеря си редовно ( ми и тя по 789765456 на ден ми повтаря „мамо, мамо, МАМОООО“), все още лельосвам и племеника ми. Нищо, че обикновено репликата е - „ела, лельо, да ме боядисаш“ или „чакай, лельо, да се хвана за теб и без това ти стигам до под рамото“

# 12 506
  • Пловдив
На мен ми е ужасно обръщение на родител към дете  - 'тате, мамо,бабо,дядо' ... По мое време го нямаше това /не че съм толкова дърта де/.
Това е старо като света, бре, как да го е нямало по твое време!

Нищичко дразнещо няма тук за мен, само уточнявам възрастта на похвата.

# 12 507
  • Mars Hotel
Много ми е гот да мамосвам и лельосвам детето и племенниците. Толкова ми е мило. Много по-голяма съм от дразнещата се дама, но и нас като деца са ни мамосвали, че и лельосвали, и то не само родни лели, а и комшийки и колежки на родителите ми. Приемам го за наша си балканска традиция и ми харесва.

# 12 508
  • Испания
И аз използвам "мамо" и "лельо" /когато говоря на племенниците си/. И мама правеше същото.

Сещам се нещо в тази връзка. Като млада булка, мама е била втрещена от обръщението на баба ми към нея. Казвала е: "Подай ми чинията, ма!". За мама е било много обидно /тя е родена в София/, а баба ми - в Елена. Обяснява ли ѝ, че това е съкратено от "мама", както "ле" от "лельо", но мама никога не свикнала с това обръщение, та се наложило баба да отвикне.

Дразни ме обръщението "бе" или още по-зле - "бре", което много често се използва във форума. На мен ми звучи просташки. Както и обръщението "хора" или по-ужасното - "хорица", също срещано във форума, а по телевизията го чувам всекидневно от Андреа, която работи в "На кафе". Чудя се - не им ли прави впечатление на редакторите на предаването?

# 12 509
  • Пловдив
Чисто и просто не е задължително редакторите на предаването да ги дразнят същите неща като теб. Wink

Общи условия

Активация на акаунт