Фраза, която мразя

• 1 208 165
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 335
От една позната от Пазарджик чух "ще си сложа душ" Simple Smile То не, че пускането е по-правилно, но слагането ме изненада.

Аз пък го вземам душа, нито го пускам, нито го слагам. Но някои го хвърлят чак.

В Пловдив чак го удрят душа. Simple Smile

Елиас, може и смиване да е било, нещо ми се губи тази дума, но имаше нещо подобно.

# 13 336
  • В градината...
Че какво му е на отдуе (надуе-отдуе).
Подквасвам го има като дума, но ми напомня на подмивам и ми е гадно. Заквасена ми звучи по-правилно.

# 13 337
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а не е ли "надува - спада"?

# 13 338
  • ту тук, ту там
Ами при нас си е нормална дума “отдува”, “отдут”. Ама ето, че много хора не го знаят, не са го чували, не го ползват.
Нямало го в речника, значи няма такава дума.

# 13 339
а какво е "изчухне"?
думи и фрази, които чувам от дъжд на вятър, не ме дразнят, понякога даже става весело. запомнили го от деца и "на стари години" научават, че не е "гурабийка", "грейфрукт"... сега само за тези се сещам.
"Изчухне" е да поизсъхне (прането) до някаква степен, след което да можеш да го прибереш вътре да доизсъхне. Използват го най-вече възрастни хора през зимата и когато се очаква да завали. Чувала съм го в старозагорско/хасковско/:stuck_out_tongue_winking_eye:

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 11:18 от cabochard

# 13 340
"изпръхне"?
изпръхва и земята след дъжд и при вятър.

# 13 341
„Изпръхне“ съм чувала, „изчухне“ – не, за първи път го срещам.
Ама ако е от региона Раднево/Опан надолу... Нищо чудно. Simple Smile

# 13 342
  • В градината...
Свеки казва отвърне.

# 13 343
И „отвърне“ съм чувала от по-стари жени, но не знам дали е специфично само за нашия район.

# 13 344
"Отвърне" съм го чувала от свекърва ми, но във връзка с ядене май.

При нас се поливат, не се сливат - отивам да се полея (набързо), или си удрят душ. Аз съм си свикнала с поливането и удрянето, но примерно "Отивам да си взема душ" ми звучи превзето и все едно директно взето от английския.

# 13 345
  • В градината...
Вземаме душ още от много години. Хич не е от английски. Нашите хабер нямат от  английски.

# 13 346
Ами, да ти кажа честно, душът не е чак толкова отдавнашно явление по нашите земи. Като бях дете, още имаше по селата, че и по градовете, хора с външни тоалетни и без нормални бани, които се къпят в корито.

# 13 347
кукумицинка, ти се изкара по-стара от баба Илийца.
Simple Smile
селската баня са я затворили '70 години, имало е душове и коритца с тасове - който каквото предпочита.
затворили са я, защото хората са си направили бани по къщите и не е имало кой да ходи в нея.

# 13 348
  • В градината...
Баба ми нямаше баня и се къпеше в корито. Като бях малка и беше много студено зимата и нашите правеха същото. То кофи с бързовар, то легени, то корита.

# 13 349
Това не е вярно.
Дори в Пловдив имаше обществени бани до към средата на 80-те години. Може и до 90 даже.
Права е Куку, душът е сравнително скорошна придобивка.

Общи условия

Активация на акаунт