Фраза, която мразя

• 1 208 175
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 13 350
  • В градината...
Във Варна хазайките бяха прочути с това, че не ти дават да се къпеш. Или най-много веднъж седмично. Та ходехме на баня.

# 13 351
  • София
о, да, това го помня с хазяите - специални пазарлъци колко пъти и кога може да се ползва банята и колко ток трябва да се плати допълнително, защото като включиш бойлера хабиш много ток, ако ползваш много топла вода. Имах една хазяйка точно във Варна, която буквално ме дебнеше, плюс това ужким бойлерът към студентската стая в апартамента беше с отделен електромер В един момент се усетих, че всъщност всичко е вързано на нашия електромер, защото още като бях малка вкъщи редовно  засичах електромера и така имах ориентация колко ток може да хаби един бойлер и изобщо един апартамент. (и по соца се всимаваше как се отчитат електромерите, че някои инкасатори надписваха)

# 13 352
  • В градината...
Така правеха, гадовете.

# 13 353
Наша близка има апартамент от най-старото строителство, "Сталински" май им казват на тези блокове.
Не са имали баня, само помещение за тоалетна. След това преустройваха, за да сложат душ.
В Пловдив.

# 13 354
  • Пловдив
То нали имаше някаква крилата история за варненска хазайка, дето изобщо не разрешавала къпане (или пране ли беше) - казвала: "ще се къпете / перете на Топлата вода".

ДеВа, аз не съм виждала такъв блок, понеже съм родена в период, в който банята с душ си беше задължителна в блоковете, но подозирам, че може би въпросните помещения за тоалетна са представлявали също и баня, в която се е очаквало да се поливаш с леген и канче. Както е било в много къщи - за бързо къпане поливане с канчето в тоалетна или перално помещение, за по-голямо (тип Коледа и Великден Wink) - обществена баня.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 13:39 от Магдена

# 13 355
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Това не е вярно.
Дори в Пловдив имаше обществени бани до към средата на 80-те години. Може и до 90 даже.
Права е Куку, душът е сравнително скорошна придобивка.
щом ти знаеш по-добре как е било на моето село.... Simple Smile
апропо, във Велинград още работи градска баня, в определени дни е мъжка, в другите женска, това значи ли, че в цяла България още има градски бани?

# 13 356
Извинявай, не е само твоето село, затова казах, че е имало и по-късно бани, масово.
Къде е тази баня във Велинград, не знам. Но и не бих ползвала в днешно време такава, дори да работи.

# 13 357
  • Пловдив
Да, бе, да, удрят го в Пловдив душа. Някой съсед (комшия) на ДеВа го удря - айде, цял Пловдив и само Пловдив.

Майка ми понякога казваше "да си сложиш един сапун" - това също ли е типично пловдивско, или вече е запазено за Пазарджик заради колежката? Wink

# 13 358
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
показаха ни я като местна атракция.
малко след "барата" за пране на килими. Simple Smile
имаше интересен надпис "в банята се влиза без гащи!"
много исках да вляза, защото ми казаха, че е зографисана в стила на най-добрите ориенталски традиции и спокойно може да се мери с някои истанбулски забележителности.
дори била и по-добра от Египетския пазар и Капалъ чарши, но уцелихме "мъжки" ден и нямаше как.
Simple Smile

# 13 359
Значи, аз не съм млада, говоря за преди 2-3 десетилетия. Майката на втория ми баща живееше на село и нямаше баня. И много други в селото нямаха  Майката на майка ми беше по-модерна, нали в град живееше и имаше бойлер на дърва с душ. В Молдова ходихме, и там на село нямаха баня хората. Беше лято и се къпехме и ние и домакините в корито на двора, с един чаршаф като параван, сложен на тела на простиране. Впечатлила съм се много явно, защото питах маййа ми защо и ние лятото не се къпем пред блока ами в банята

А иначе, ходенето на градска баня си е било един бавен и славен ритуал, в който вземането на душ не е ставало набързо и непланирано и затова не мисля, че са използвали често подобни фрази, означаващи бързо къпане. По-скоро са ги използвали у дома, да се полеят/слеят набързо с водата от кофата.

# 13 360
  • Mars Hotel
E, добре де, и всеки да сподели какво е виждал и чувал, пак няма как категорично да се определи от кога се взимат душове по нашите ширини. Баба ми и дядо ми живееха на село, имаха баня с бойлер на дърва, но си имаха душ. Аз не съм млада, но нашите цял живот са казвали "взимам душ", без да говорят английски.

# 13 361
  • Пловдив
Предполагам, че има някакви данни откога датират първите домашни душове у нас. Wink Нямам предвид собствените ни спомени. Иначе и обществени бани, и поливане с канче, без душ, си имаше и в градовете до 80-те поне.

# 13 362
Магдена, хайде по-спокойно, ако обичаш.
Да, в Пловдив съм го чула, не съм обобщила за цял Пловдив, най-малкото аз не казвам "удрям си душ".
В тази връзка се казва и да ударим по една бира/ракия/ алкохол някакъв.

# 13 363
  • Пловдив
Ама то в Пловдив се казва и "вода", "баня", "ям", "пия", "отивам на кино"... Wink Нали?
Това ми беше идеята, не че никой не удря душ или ракия точно в Пловдив. След като на толкова други места из страната също го правят...

Скрит текст:
И съм съвсем спокойна. Пак забелязвам, че като че ли (?) тълкуваш думите ми като някакъв вид яростно отричане на възможността в Пловдив някой да използва диалектни или други там "неправилни" думи. Това са глупости. Аз самата съм първата, която се смее на напъващите се да говорят "правилно". Просто не следва всяко нещо, което не влиза в речника на твоето семейство, да се счита за типично за Пловдив. Също както "вземам душ", което например аз, която съм от Пловдив, не го използвам (казвам "къпя се") не го смятам за характерно примерно за Хасково или за Русе.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 14:03 от Магдена

# 13 364
Днес е неделя, да не забравите да се изкъпете довечера и най-вече - да честитите на другите къпани!

Скрит текст:
Живеех в къща до есента на '75, когато се преместихме във ведомствен апартамент. Не съм имала навършени 5, но  мисля, че имаше душ в блока, който беше нов, защото нямам спомен да е слаган после. Отделно, бях виждала вече душ у една приятелка на баба ми. Категорична съм, защото помня, че ме беше страх от бойлера и душа в тоалетната им.
Шуменската баня на Пазара работеше и след '80-та година.
Откакто аз помня, апартамента (в блок от 60 и някоя година) на много близки роднини в Пловдив има душ.

Общи условия

Активация на акаунт