Фраза, която мразя

• 1 208 108
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 365
  • Пловдив
"Сталинските" блокове са предимно от 50-те. За този тип блокове става дума (ако случайно някоя по-млада потребителка не знае), не непременно толкова високи, има и по-ниски тук-там.
Скрит текст:

Шейсеташките блокове (и аз съм отраснала в такъв) вече всичките имат, мисля, пълноценни бани с душове. Разбира се, не изключвам "сталински" тип блокове да се се строяли и през 60-те, но вероятно и те са си били с пълноценни бани; ако изобщо може да се говори за баня без душ в блок, според мен това е най-късно до 50-те.

П.П. ММ се майтапи, че къпането трябва да е не просто в неделя, но и вечер, за да не излизаш после и да настинеш. Аз точно така мисля да направя днес.

# 13 366
  • В градината...
Много ми беше готино като ходех на село като малко как се къпехме със слънчева вода навън, на цимента. То баня нямаше де.

# 13 367
Софиянки да питат бабите си.Банята,която чувам не съществува вече,беше с душове с педал. Нагласиш си водата,натискаш педала-тече. Като вдигнеш крак-спира. Хазаите ми бяха в блокче с вана и душ,ама много много не даваха да се къпе човек там. Говоря за осемдесетте години.

# 13 368
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ужас!  и това в София през осемдесетте?
знам, че пак някой ще напише "не е вярно", но в нашето село имаше басейн, построен през края на 60, началото на 70 години, селската баня, вече писах, я затвориха седемдесетте.
първата ни домашна баня я построи татко скоро след като се роди малкия ми брат, а това е в началото на седемдесетте. беше на дърва, по-късно дядо я преоборудва на нафта.
не бяхме първите с домашна баня, не бяхме и последните.
и пиша за село в "дивия" северозапад.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 16:04 от st. Dobri

# 13 369
И аз в къщи имах баня-бойлер на дърва. Но в града си имаше и функционираща баня-не помня до кога просъществува. С басейн, на всичкото отгоре.

# 13 370
Магдена, на едно мнение сме за къпането. И аз така казвам, къпя се, без значение дали с душ, или с тасче.
Ох, къде ми припомни и тази дума! Simple Smile

Скрит текст:
Като се преместихме в Пловдив нямахме баня в квартирата и първия път отиваме на баня без да знаем, че трябва да си носиш тасче. Голям проблем възникна, добре че се намери някакво забравено. Simple Smile

Блу, точно за тези блокове от 50-те говоря, нямали са изобщо предвидена баня, само тоалетна. Не говоря за душа като приспособление, а въобще не са сметнали за нужно да има баня.
От 60+ вече е друго, всичко си има в един апартамент.

# 13 371
  • ту тук, ту там
Ние на село пък си омахме дървен бойлер с душ откак се помня, но то си зависи и от набора де.
А с кофа, бързовар и канче съм се къпала 4 години като студентка в общежитията в Търново. 😖🤭

Аз казвам къпя се, ако ще си мия и косата, иначе ежедневното е само вземане на душ. Вече всъщност малко са се поразмили тези понятия и при мен, но като цяло в моята глава има няккаво смислово различие.

# 13 372
"Започна се"

"ГОСПОЖО" - към опонент при конфликт или спор

# 13 373
elleni, и аз съм така за "вземам си душ"и "къпя се". Няма как да не правя разлика, след като за душа ми е необходимо много по-малко време, отколкото за къпането - косата ми е гъста и предполага след това доста дълго сушене със сешоар.
Относно това, че в СУ се използвали правилните "делИмо, делИтел и умалИтел". Както вече написах, меродавно е това, което е написано в официалния правописен речник на БАН. Още повече че в случая става дума за дългогодишна употреба и традиция.  Това, че на някого не му харесва, е отделен въпрос. Когато нещо не ми допада или не съм съгласна с него, не го използвам. Като "напът" и "намясто" например, нищо че отдавна ги има в речника, все още не мога да ги възприема. Но в случая с "дЕлимо, дЕлител и умАлител" тези думи са се използвали и очевидно продължават да се използват.

Добри, "спадам" е непреходен глагол, докато "надувам" е преходен, тоест се използва с пряко допълнение (надувам нещо). Като се замисля, и аз бих използвала "отдувам" за обратно действие на "надувам". Просто не се сещам за по-подходящ глагол.

# 13 374
  • Пловдив
Айде сега, ние, дето използваме една и съща дума, да не би да сме плешиви? Wink Wink
Дълга разходка и кратка разходка не са ли все разходки, 10-минутен и 40-минутен комплекс упражнения (тренирайвкъщи) не са ли все комплекси упражнения?
Знам за това, че доста хора правят разлика между душ и къпане, разбира се; имам предвид, че не е наложително и че не е неправилно душът също да е къпане.
-----
"Спадам" се използва и като преходен глагол - отдувам, демек. Wink Не виждам защо да е неправилно. Иначе аз лично не знам как казвам, май никак не казвам.

П.П. Изпръхването винаги съм го свързвала с леко навлажняване и "разрохкване", то било обратното.

# 13 375
  • ту тук, ту там
Обратното на “изпръхването” е “отлъгване” 😁, тоест леко овлажняване. Написах го точно така, както чувам, че се изговаря. Предполагам, че все пак коренът е “влага”.

Сухото пране е отлъгнало по здрач. Пакетчето с фъстъци е отлъгнало, защото е оставено недобре затворено. 😁

# 13 376
„Отлъгване“ за първи път срещам, но „лъг“ ми е познато от книгите. Останало ми е в паметта като влажно място в природата.

Според тълковния речник:
ЛЪГ, лъгъ̀т, лъга̀, мн. лъ̀гове, след числ. лъ̀га, м. Остар. и диал.
1. Ливада на влажно място край река; лъка.
2. Малка горичка с храсталаци на ниско място (обикн. край река).

# 13 377
Магдена, аз за себе си правя разлика, не го налагам като мнение. Simple Smile Моят приятел също използва само "къпя се" и редовно ме пита къде ще си взема душа, под мишница ли.Simple Smile
Ще спадна гума, ще спадна 🎈 - така ли би казала?

# 13 378
Отдувам не съм чула никъде.
Подувам/надувам, обратното е спадам.

# 13 379
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
спада гума/балон топка, изпускам (когато нарочно искаш да спаднеш гума/топка/балон).
чувала съм и "спихна", но не си спомням къде и от кого Sad

Общи условия

Активация на акаунт