Фраза, която мразя

• 1 207 140
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 845
Хм, аз лично не виждам никаква разлика между “нещата стават бавно” и “нещата се случват бавно”. От доста време се чудя, като стане дума, кое точно ви дразни на “случва се”, имаше примери, които за мен също звучат не на място, но този пример ми е малко странен. Нещата се случват  откак се помня всъщност, а не съм някой дечко. 😁
Случва се земетресение, например. Конгрес, изпит се провеждат. Протест се организира.

# 13 846
elleni, до преди десетина години не се "случваха" нещата.
Поне такива са моите впечатления.
Случваха се някакви събития, от историческа важност, а не ежедневни дейности.

# 13 847
  • ту тук, ту там
Изобщо не говоря за картини, дрехи и какво там беше (не ми е правило впечатление хората около мен да говорят така сякаш), говоря за конкретния пример, защото ме изненада - “нещата се случват, когато им дойде времето” например. Кое му е новото в звученето или неправилното в употребата?

# 13 848
И аз не мога да се сетя за случай, в който да ме дразни "случва се". Поначало глаголът е възвратен и това е нормалната му употреба. Мен ме дразни употребата му като преходен глагол, тоест такъв, който приема допълнение - "случвам нещо". Например "Ще случим срещата днес в 17 ч.". А наскоро попаднах на следното изречение във форума - "Евроком случва на живо от сутринта". Нещо по-различно от "предава" ли е, дава повече информация или просто звучи по-модерно?

# 13 849
Не знам, елени, може и аз да греша.
Дълги години работих на едно и също място, там го нямаше това случване.
Сега по неволя сменям работа и колеги, просто ми прави впечатление.
ТВ не гледам, явно от там идват новите идеЙ.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 13 850
  • ту тук, ту там
О, Ditto, това за срещата звучи ужасно! 😆
Аз се сещам само за някакво стихотворение - “орисано ми е да ти се случа...”, нещо такова приблизително, но не ме е подразнило.
Иначе нещата, които споменавате тук като примери, определено звучат безумно, да. 😁

Девче, с теб по принцип имаме еднакъв усет за езика, почти винаги ни съвпадат “дразненията”. Затова сега дори не бях сигурна дали съм те разбрала правилно! 🤗

По темата - мен ме дразни “наслаждавам се” под път и на път. Не във всички случаи, разбира се. Най-вече когато е използвано като директен превод на enjoy. Надладих се на приятна компания, насладих се на  липсващия трафик и т.н

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 08:38 от elleni

# 13 851
А в рекламите почти всичко е неустоимо.

# 13 852
Да, елени, обикновено мислим еднакво. Hug

# 13 853
  • ту тук, ту там
Хахаха, вижте какво получих току-що в Месинджър (опитах се да добавя в горния пост, но не се визуализира). 😂
Скрит текст:

# 13 854
😁
Преди малко видях тази тема, но идвах за друго. Все по-често чета „пазаря”, вместо „пазарувам”. Никога не съм го чувала с ушите си, само в бг мама се натъквам на израза.

# 13 855
Пазаря не ме дразни. Типично е за източна България и за морските градове. Диалект.
На "красиви случвания" получих позив за повръщане някак.

# 13 856
А в рекламите почти всичко е неустоимо.
И "уникално". Полудявам, като чуя как елементарни неща ми ги представят като уникални, а те всъщност не са. Rolling Eyes

# 13 857
„Експлозия от...“ (вкусове, звуци, аромати, каквото още се сетите). Голямо клише, особено в кулинарните предавания и рекламите.

# 13 858
Елени, ти ме разби! Joy
Красиви случвания!? Жива да не бях!

Много ме дразни "чок пара", в настоящата ми работа много се употребява.
Нещо - кола/храна/други, струвало "чок пара"

# 13 859
  • Пловдив
При "животът се случва" според мен няма какво друго да употребиш в конкретния смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт